THOMAS Postat Decembrie 24, 2017 Partajează Postat Decembrie 24, 2017 (editat) Asa trebuie ales PSF-ul pentru EL84 cu sarcina pur rezistiva pentru o simulare corecta: Se observa foarte clar cat de bine se comporta tubul pe o sarcina rezistiva la frecventa de 10Hz fara niciun fel de tendinta spre "neputinta",bineinteles in limitele lui EL84. Editat Decembrie 24, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 Este aproape "albi" cam 5-7% distorsiuni si limitare simetrica, dupa cum se vede in poze. Topicul este controversat si greu de inteles datorita multitudinii de variabile prezente. Postarile mele vor sa demonstreze ca si tuburile reprezinta un factor de distorsiuni nelineare suplimentar, la frecvente joase, alaturi de transformator. Acestea se pot manifesta prin deformarea si limitarea semnalului audio si in final reprezinta multiple combinatii in care este implicata si impedanta variabila a boxelor de difuzoare in functie de frecventa si putere. Am reluat schema SE cu EL84 cu date apropiate de catalog si cu transformator ideal. Am pus o inductanta a primarului de 50H pentru ca frecventa limita de jos la -3dB sa fie sub 20Hz si am trasat urmatoarele grafice, ale distorsiunilor in functie de frecventa la nivel de intrare constant. Sunt useri care au replicat la postarile mele ca sunt de neinteles, acum am incercat sa "aprind becul" mai tare poate se face "lumina" in legatura cu implicarea tubului in distorsiunile de joasa frecventa. Pe curbe se vede cum distorsiunile cresc odata cu scaderea frecventei. Aceasta este valabil si la o putere de iesire de circa 4W si la circa 1W. Precizez din nou, transformatorul este linear. La 4W cresc de la 4,8%(1KHz) la 8,66%(20Hz) iar la 1W de la 1,83%(1KHz) la 3,9%(20Hz). Deasemenea pe parcursul topicului am cautat sa arat cum arata un semnal limitat de tub si am primit replici ca simularea este gresita. Nu simularea este gresita, orice amplificator cu tub poate limita semnalul din diverse cauze. @gsabac Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 (editat) Sa fim corecti si sa nu mai producem confuzii: Simularea de la #69 este complet gresita(eronata),am demonstrat clar la #74 unde se vede iar foarte limpede ca nu aveti ce cauta cu acel PSF,simularea corecta pa sarcina PUR REZISTIVA o aveti la #76 si cu asta imi inchei "pledoaria" pe aceasta tema.Cine vede acel PSF si vrea sa fie corect,isi poate da seama de incorectitudinea simularii. Editat Decembrie 27, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 (editat) în ce clasă de funcţionare ai pus tubul EL84 să lucreze aici AB negat ?!ce faci cu disipaţia g2-EL84 în lipsă semnal(12Vvv) când anodul stă la 70V şi G2-EL84 la 310V aprinzi grila 2 sau cum ?! Editat Decembrie 27, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 (editat) Asa ar trebui sa inteleaga orice electronist amator sau profesionist ce este limitarea pe un tub electronic, care nu are clasa de functionare, nu este gresit, are ceva ce pe acest forum inca nu a fost prezentat. @gsabac Editat Decembrie 27, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 (editat) O intrebare d-le gsabac, un transformator are impendanta constanta la frecvente joase ? Daca nu inseamna ca apar distorsiuni armonice din cauza dezadaptarii si tubul este obligat sa lucreze intr-un regim incorect spre deosebire de sarcina rezistiva din postarea #74 unde in afara de dvs toata lumea vede un raspuns la semnal dreptunghiular identic cu cel de pe G1 apoi vorbiti de transformator liniar de parca nu ar exista banda de trecere limitata constructiv , cu un transformator ideal nu o sa ascultati niciodata muzica Editat Decembrie 27, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 în ce clasă de funcţionare ai pus tubul EL84 să lucreze aici AB negat ?! ce faci cu disipaţia g2-EL84 în lipsă semnal(12Vvv) când anodul stă la 70V şi G2-EL84 la 310V aprinzi grila 2 sau cum ?! Este o prezentare de limitare nu de schema folosibila, asta trebuie inteles si nu parafrazat, sau interpretat gresit, tendentios. Cred ca este simplu de inteles pentru orice amator de electronica, poza este lamuritoare. Sa fim corecti si sa nu mai producem confuzii: Simularea de la #69 este complet gresita(eronata),am demonstrat clar la #74 unde se vede iar foarte limpede ca nu aveti ce cauta cu acel PSF,simularea corecta pa sarcina PUR REZISTIVA o aveti la #76 si cu asta imi inchei "pledoaria" pe aceasta tema.Cine vede acel PSF si vrea sa fie corect,isi poate da seama de incorectitudinea simularii. Numai asa am putut face o introducere in nelinearitatile tubului, exagerind si ce treaba are clasa de functionare sau un PSF. Semnalele acestea au condus la concluziile din postarea #77 unde se demonstreaza clar ca tubul mareste distorsiunile la frecvente joase. @gsabac Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 (editat) Cred ca exprimarea de "neputinta a tubului" trebuie dezavuata (nu este o exprimare pe care sa o gasim in cartile de specialitate!),nu exista asa ceva cu conditia SA NE SITUAM IN LIMITELE DATELOR DE CATALOG pentru fiecare tub in parte.Tubul "poate" de la DC pana la frecventele la care capacitatile inter-electrozi incep sa conteze,cu toate ca sunt tuburi speciale care merg pana la sute de MHz sau chiar GHz (Magnetroanele),asa ca ar trebui sa "iesim dupa cires" si sa recunoastem cand e "alba" e "alba" si nu-i "neagra",zau asa! L.E imaginea de mai sus nu demonstreaza NIMIC,atata timp cat aveti in schema un OT care nu poate fi ideal nici macar in Spice,studiati mai bine aparatul de simulare si veti fi surprins sa constatati ca nu exista transformator ideal,nu va lasa matematica lui atata timp cat il definiti in directiva ca transformator {(L1,L2.....Ln K****^n)}.Haideti sa inchidem aceasta discutie intrucat nu aveti dreptate.Transformatorul introduce distorsiuni ,iar tubul va avea limitari (implicit distorsiuni) atata timp cat vom depasi conditiile din datele de catalog specifice. Colegul @popa maris v-a pus o intrebare,ar fi interesant un raspuns ,nu credeti ? Un tub nu poate fi chinuit ca sa aratam ca limiteaza asa de dragul unor imagini nereale ,el poate fi tratat numai si numai in conditiile unor date de catalog specifie acelui tub,asa eu va pot da un exemplu cat de rau limiteaza un ECC83 daca dorim sa scoatem din el 4W ca etaj final,nu?...sau ce zgomot su THD mare poate sa aiba un KT120 montat ca preamplificator de microfon. Daca dv.considerati ca discutiile sunt tendentioase (asa cum ati afirmat mai sus) si nu sunt pur tehnice si pentru obtinerea unui adevar,personal va spun: LA REVEDERE! Editat Decembrie 27, 2017 de LMOlimpiu 2 Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 Vad ca nici nu va intereseaza nelinearitatile introduse de tub la frevente joase. Doriti doar sa nu intelegeti postarile lamuritoare Nu ma mira ca sunteti socati de semnalele nelineare, Acesta poza este esenta topicului,este reala? @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 D-le gsabac cred ca nu a-ti inteles, d-l Lazaroiu este socat de neliniaritatea produsa de gindirea dvs iar cei care nu au intevenit au vrut sa vada daca vorbiti serios, pacat fiindca la primele interventii ale dvs exista o speranta de dialog, asta este... Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 Magnetroanele nu sint tuburi care sa lucreze liniar în domeniul Ghz-tilor ci sint tuburi oscilator / generator.Un exemplu de tub ce lucrează liniar în zona gigahertilor este tubul cu unda progresiva ce este un amplificator cu gainul foarte mare și lucrează în domeniul Ghz-tilor. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 27, 2017 Partajează Postat Decembrie 27, 2017 Magnetroanwle nu sint tuburi care sa lucreze liniar în domeniul Ghz-tilor ci sint tuburi oscilator / generator. Un exemplu de tub ce lucrează liniar în zona gigahertilor este tubul cu unda progresiva ce este un amplificator cu gainul foarte mare și lucrează în domeniul Ghz-tilor. Corect!...multumim pentru precizari! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2017 Partajează Postat Decembrie 29, 2017 (editat) Am reluat schema SE cu EL84 cu date apropiate de catalog si cu transformator ideal. Am pus o inductanta a primarului de 50H ... transformatorul ăla ideal(Lp 50H) ajunge CUI la 0Hz, evident când frecvenţa scade transformatorul se apropie de efectul CUI (sarcina din anod EL84 scade vertiginos la frecvenţe foarte mici 5Hz-10Hz) Marius a întrebat indirect cum se comportă EL84 pe o sarcină constantă(0Hz-20Khz) la frecvenţe foarte mici apropiate de 0Hz (0Hz-10Hz) sau poftim: 1.a expus LMO comportamentul EL84 pentru T=100ms aici https://postimg.org/image/8dgqmxtcr/ consideri simularea LMOlimpiu greşită ?! 2.ce face modelul tău EL84 îşi modifică caracteristicile de transfer la 10Hz astfel încât tubul EL84 ajunge neputincios în prezenţa 10Hz ?! (avem nevoie de alte caracteristici pentru 10Hz ?!) reformulez cum se comportă EL84 mai jos pentru T=100ms sinus raportat la T=1ms sinus ? (avem nevie de alte caracteristici pentru 10Hz sau cum ?) Editat Decembrie 29, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2017 Partajează Postat Decembrie 29, 2017 Nu stiu daca mai merita demonstrat ca tubul ese "putincios" eu o las balta... Link spre comentariu
simson Postat Decembrie 29, 2017 Partajează Postat Decembrie 29, 2017 Eu îl stiu pe colegul gsabac de pe sectiunea Amplificatoare unde dansul m-a ajutat in utilizarea C.I. LME49830 cu sfaturi profesionale.Tocmai din acest motiv ma mira reticenta dansului de a accepta adevarul fizic demonstrat in acest topic de colegi cu multa experienta. Cu toti s-au straduit sa demonstreze ca nu exista neputinta tubului la frecvente joase pe sarcina rezistiva daca se utilizeaza sub hiperbola disipatie maxima.ATENTIE - sarcina rezistiva si nu complexa.Presupun ca aici se face confuzie : in datele de catalog al tuburilor finale audio se da THD-ul la Pmax disipat pe anod avand sarcina primarul trafului de iesire de aproximativ 10%.Daca ar fi sarcina pur rezistiva THD-ul este sub 2% la aceeasi putere disipata.Cu cat frecventa este mai mica,F->0 tubul se simte mai bine daca sarcina este pur rezistiva si cu P.F-ul sub hiperbola Pdmax. Cam atat... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum