Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

,,Neputința tubului,, și simulări în LT Spice......

adigh

Postări Recomandate

Complet de acord cu simson si adigh d-le gsabac si apoi exista raspunsul amplificatoarelor PP care pot cobori in unele cazuri sub 10Hz/-1dB la puterea nominala fara ca sinusul sa fie deformat, peste aceasta putere apare limitarea simetrica, repet simetrica si nu deformata pe alternanta pozitiva ca in cazul saturatiei miezului. Faceti o confuzie cind spuneti ca tubul deformeaza semnalul atunci cind este evident ca un miez saturat pastreaza aceasta deformare indiferent de o noua crestere a curentului pe alternanta pozitiva si apoi inclin sa cred ca nu a-ti verificat practic acest fenomen caz in care discutia cu dvs este inutila

Link spre comentariu

Aceasta deoarece impedanta vazuta de tub este mult mai complexa decit o simpla rezistenta egala cu 5K.

Daca doriti sa intelegeti scriu pe hirtie ecuatiile matematice ale circuitului. Daca nu, considerati drept buna postarea dvs, ca eu

afirm bazaconii si ca nu cunoasteti de unde scot aceste enormitati,

insa pe forum sunt nenumarati useri care stiu aceste ecuatii si relatii matematice.

Vedeti si diagramele din postul #110 post-238209-0-12286000-1514047330_thumb.

In legatura cu inutilitatea intelegerii unui fenomen este de discutat.

Spor!

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Doriti sa purtam discutii fara sfirsit si fara continut, doar da si nu fara explicatii tehnice corecte?

Da si la 20Hz ca si la orice frecventa fixa impedanta in acest caz este complexa, are parte reala si parte imaginara.

@gsabac

Link spre comentariu

Hai sa reducem frecventa la 0 Hz adica curent continuu.La inceputuri, la aparitia calculatoarelor, cand inca se foloseau tuburi electronice, se lucra cu doua nivele logice 0si 1 adica blocat si conductie.Urmati va rog aceasta logica...

Link spre comentariu

@gsabac,

Ce treaba are complexitatea transformatorului cu sarcina rezistiva?

Pe sarcina rezistiva mai avem sau nu mai avem limitare in frecventa?

Daca pe sarcina rezistiva nu avem limitare in frecventa atunci nu e tubul vinovat.

Atunci daca nu tubul introduce limitarea de ce sa atribuim tubului limitarea in frecventa data de transformator?

Chiar nu sesizati eroarea de logica?

Link spre comentariu

In expunerile mele nu este vorba despre complexitatea transformatorului ci despre faptul ca orice impedanta se poate exprima

in numere complexe, ca parte reala si parte imaginara. Bineinteles ca si pe o rezistenta pura, curentul anodic al unui tub

se poate limita la mai multe tipuri de valori, curentul maxim de emisie al catodului, curentul nul cu tubul blocat sau tensiunea de saturatie

la un anumit curent si tensiune de grila, ca la circuitele logice cu tuburi.

@gsabac

Link spre comentariu

Doriti sa purtam discutii fara sfirsit si fara continut, doar da si nu fara explicatii tehnice corecte?

Da si la 20Hz ca si la orice frecventa fixa impedanta in acest caz este complexa, are parte reala si parte imaginara.

@gsabac

Evident ca descrierea matematica pentru o sarcina complexa are cele doua componente, sper ca nu o luati in considerare cind ascultati muzica...

Link spre comentariu

Desigur, insa uneori cind scriu ecuatii mai ascult si muzica.

Am reluat limitarea pe tub cu urmatoarea schema din care am inlaturat inductanta primarului si restul este neschimbat.

post-238209-0-31114900-1514060070_thumb.png

Pe grafic si pe schema sunt trecute toate datele folosite. Aceasta este limitarea pe rezistenta anodica cu

semnal sinusoidal. Merge de la o frecventa oricit de joasa pina la frecvente inalte.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Desigur, insa uneori cind scriu ecuatii mai ascult si muzica.

Am reluat limitarea pe tub cu urmatoarea schema din care am inlaturat inductanta primarului si restul este neschimbat.

attachicon.gifsaturatie rezistiva.png

Pe grafic si pe schema sunt trecute toate datele folosite. Aceasta este limitarea pe rezistenta anodica cu

semnal sinusoidal. Merge de la o frecventa oricit de joasa pina la frecvente inalte.

@gsabac

Simularea e gresita. Cititi ce am scris in postul #103 si in postul #106

Tensiunea de alimentare trebuie sa fie mult mai mare pentru simulare la puterea maxima cu rezistor de sarcina.

Ce tensiune mai ramine in anod dupa ce curentul de bias parcurge cei 7kohm. Ce curent de bias avem?

Cu simulari anapoda nu se pot trage concluzii decit gresite.

"Garbage in - garbage out"

Editat de adigh
Link spre comentariu

Simularea este gresita, dar limitarea pe tub este evidenta iar pe traf nu a demonstrat-o nimeni in topic.

Eu vreau sa arat o fata iar dvs. alta fata, nu cumva aceste parti sunt complementarele ale

aceluiasi SE, asa cum am spus cu citeva postari inainte. Este clara limitarea pe transformator,

desi nu s-a probat in acest topic, dar este posibil sa fie si pe tub asa cum am "sutat" eu din toate

pozitiile, ca sa ma fac inteles.

@adigh, indicati-mi dvs. o schema cu valori corecta pentru a va arata pe ea, limitarea pe tub cu sau fara inductanta

primarului.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Simularea este gresita, dar limitarea pe tub este evidenta .................... am "sutat" eu din toate pozitiile, ca sa ma fac inteles.

@gsabac

Si ce vreti sa demonstrati cu simulari gresite? Ca exista limitari in amplitudine la puterea maxima cind de fapt discutia era despre limitari in frecventa?

De "sutat" ati "sutat" sa va faceti de ris, ca de inteles nu v-ati facut inteles.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Simulare incorecta:

PSF_GRESIT.png

EL84_CARACTERISTI_PSF_GRESIT.png

PSF ales total gresit pe caracteristicile tubului,Ua=73V,Ug1=-11.5V si Ug2=310V,Pda=3.84W normal ca limiteaza..... :rade:

De acord cu ce spune colegul @der_doktor referitor la mutarea acestor discutii deviate de la subiectul topicului,sunt interesante,dar se poate deschide un alt topic cu acest subiect...iar postarile colegului @adigh sunt foarte,foarte in tema si nu greseste nimic din ce spune,cititi cu atentie si fara incrancenare,sau patos mostenit din secolul trecut,din acest subiect se poate invata mult,parerea mea!

Referitor la "potenta" tubului ar trebui sa tinem seama de datele de catalog si atat,peste acei parametrii discutia despre "potenta "devine desueta daca nu chiar penibila!

Craciun fericit tuturor!

P.S asa ca fapt divers,rezistenta in DC a unui OT ar trebui teoretic sa tinda catre zero,deci cu cat o sa avem in practica o rezistenta in DC pentru bobina primara cat mai mica,cu atat pierderile prin caldura vor fi mai mici,deci eficienta energetica mai buna a OT-ului.

Deci un miez mai bun,va duce catre un numar mult mai mic de spire pentru o inductanta suficient de mare corespunzatoare Ra-ului specific tubului pentru a reda o fercventa audio cat mai joasa fara distorsiuni de saturatie,dar un numar mic de spire sigur va duce si la straturi mai putine de sarma deci o capacitate parazita mai mica rezultand prin aceasta si o extindere a benzii audio in domeniul frecventelor inalte si fara distorsiuni.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări