Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

,,Neputința tubului,, și simulări în LT Spice......

adigh

Postări Recomandate

Am facut si eu doua simulari una cu semnal sinusoidal de joasa frecventa,

attachicon.gifGU81 sinus limitare pe tub.png

transformatorul este linear si se vede deformarea, limitarea, neputinta ori stricarea semnalului de catre tub,

nu de catre transformator.

@gsabac

Luand ca exemplu un etaj final OTL deci fara traf de iesire redarea frecventelor joase ar trebui sa fie limitat. Pe de alta parte sa nu uitam ca exista amplificator de curent continuu realizat cu tuburi electronice.Atunci de ce deformeaza semnalul la 10Hz?

Intreb, discutam, invatam...

Editat de simson
Link spre comentariu

Putem vedea aici o schema test cu un etaj final in SE cu tubul EL84 si sarcina rezistiva(lipsa transformatorului!).Se poate constata un raspuns perfect atat sinus cat si SQW in anodul tubului la o frecventa de 10Hz,deci pune clar in evidenta "potenta" sau "neputinta" tubului de a lucra la frecventa mici.

Schema_test_EL84.png

Link spre comentariu

Transformatorul nu este o rezistenta pura, asa ca nu putem compara capra cu varza.

Dar cine sau unde s-a comparat "capra cu varza" ?....

In postul #85 am facut o demonstratie clara ca nu tubul deformeaza semnalul ci sarcina inductiva in speta transformatorul de iesire,aceasta experienta demonstrativa am facut-o inlocuind transformatorul cu o rezistenta pura.Concluzia a fost ca tubul nu este fara "putinta" si poate transfera un semnal SQW de 10Hz si chiar < 1Hz fara probleme,vinovat de acele deformari (dicutate mai sus) este numai transformatorul de iesire.

Intrebarea a fost pusa de colegul @gsabac la postul #80 : "Cred ca am ratat si nu s-a clarificat unde se petrece limitarea, tub sau transformator...."

...sau la postul #65:"...deci diagramele nu ar reflecta saturatia fizica a vreunui miez,

ci mai mult neputinta tubului."

P.S sa nu uitam ca au existat tuburi electronice in tehnica digitala cu aplicatii in: astabile,bistabile,monostabile,numaratoare,registre de deplasare...

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nici eu nu am inteles cine a comparat transformatorul cu o rezistenta pura.

Rezistenta pura macar stie ce inseamna si ca defapt e doar un concept (fiindca orice rezistenta are si o capacitate si inductanta parazite care duc iar spre chestii complexe)? Cred ca @vera doar a deschis gura ca sa nu ramana filozof....pe principiu iarna nu-i ca vara etc.

Astept cu interes cand vom masura si parametrii S ai unui transformator de iesire ca sa ne dam rotunzi....(daca e toroidal :rade: ).

Cat despre SE mai sunt unii meseriasi care masoara inductanta primarului fara sa fie strabatut si de un curent continuu aproximativ egal cu cel al lampii finale si se mira apoi ca nu bate teoria cu practica.

Din cate am citit prin RDH si altele dimensionarea intrefierului nu e nicaieri prezentata foarte in detaliu, sunt multe aproximari si recomandari de bune practici sa le zicem asa. Oare aia de la Plitron cum procedeaza?

Link spre comentariu

LMOlimpiu, oscilogramele cu semnale dreptunghiulare eu le vad calitativ identice, circuite derivative RL, dar in ultima poza,

frecventa este de 20Hz in loc de 10Hz.

...

@gsabac

ai mai jos perioada 100mS (în poza la care faci dumneata trimitere), cum socoți frecvenţa 20Hz ?!, ce faci "lucrezi" cu 1/2T sau cum ?! :rade:

LMOlimpiu scrie/notează în chenarul imagini F=10Hz , dumneata cum de vezi frecvenţa 20Hz ?!

SEMNALE_TEST_gsb_DC_curent.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@gsabac la postul #80 : "Cred ca am ratat si nu s-a clarificat unde se petrece limitarea, tub sau transformator...."
...sau la postul #65:"...deci diagramele nu ar reflecta saturatia fizica a vreunui miez,
ci mai mult neputinta tubului."

Dupa parerea mea, intr-un fel functioneaza un tub, pe sarcina rezistiva si altfel pe transformator (o sarcina complexa). Asta m-a facut sa afirm ca nu putem compara capra cu varza (poate o afirmatie neinspirata).

@LMOlimpiu a afirmat ca limitarea apare datorita L trafo.

@simson a afirmat ca trafo OUT este o sarcina liniara.

Mai sus se afirma ca diagramele nu reflecta saturatia fizica a miezului.

Deci eu sunt de vina pt. acea limitare (pt colegii rautaciosi).

Daca afirmatiile celor 3 colegi sunt adevarate, exista pct. de functionarecare pt. care sarcina nu este adecvata tubului, care intra in limitare.

Parerea mea

Editat de vera
Link spre comentariu

@LMOlimpiu a afirmat ca limitarea apare datorita L trafo.

Unde am afirmat eu asa ceva despre inductanta L ?....Discutia se poarta pe aparitia saturatiei miezului la frecvente joase,vb. colegului @simson ; cititi cu atentie toate postarile ca sa nu mai faceti confuzii,multumesc!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am revenit din spital si cum spune neamtul "weiter"

ai mai jos perioada 100mS (în poza la care faci dumneata trimitere), cum socoți frecvenţa 20Hz ?!, ce faci "lucrezi" cu 1/2T sau cum ?! :rade:

LMOlimpiu scrie/notează în chenarul imagini F=10Hz , dumneata cum de vezi frecvenţa 20Hz ?!

Aveti o privire agera si ati descoperit o eroare pusa din neatentie. Va multumesc !

Insa problema de fond ramine aceeasi, forma semnalului este raspunsul unui circuit RL la semnal dreptunghiular.

Asa cum ati spus intr-o postare anterioara, este necesar un compromis practic intre marimea transformatorului

si frecventele limita.

Am citit de curind un material in care erau masurate distorsiunile transformatoarelor de audiofrecventa

pentru diferite tipuri de miez si valorile erau intre 0,2 si circa 1,5% in functie de tipul montajului.

Un montaj SE sau PP fara reactie negativa nu corecteaza aceste valori, cu reactie care cuprinde si

transformatorul, fie in primar fie in secundar, ele sunt micsorate si de zeci de ori, deci care este modelul pe care

l-ati realiza.

@gsabac

Link spre comentariu

"In postul #85 am facut o demonstratie clara ca nu tubul deformeaza semnalul ci sarcina inductiva in speta transformatorul de iesire, aceasta experienta demonstrativa am facut-o inlocuind transformatorul cu o rezistenta pura."

Editat de vera
Link spre comentariu

"In postul #85 am facut o demonstratie clara ca nu tubul deformeaza semnalul ci sarcina inductiva in speta transformatorul de iesire, aceasta experienta demonstrativa am facut-o inlocuind transformatorul cu o rezistenta pura."

D-le vera esti rau intentionat, pacat fiindca aveam o alta impresie vis a vis despre cunostintele dvs...Tubul raspunde aproximativ liniar pe o sarcina liniara insa in prezenta fenomenului de saturatie si de modificare a impendante functie de frecventa este normal sa apara deformari la orice forma de semnal

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări