adigh Postat Decembrie 18, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2017 Da @Valderama, oricine a pus osciloscopul pe un traf stie cum la coborirea frecventei, miezul intra in saturatie. Vede asta chiar si daca nu intelege teoria. Azi nu mai am timp dar o sa pun miine o metoda simpla de calcul cu creionul intr-un minut a benzii de frecventa a unui traf. E foarte utila metoda desi nu e foarte precisa avind in vedere ca nu stim caracteristicile masurate ale miezului . Oricum nici simularea nu e mai precisa daca nu se cunosc caracteristicile masurate ale miezului. Metoda e foarte utila ca sa ne facem o idee rapida cam cum stam ca ordin de marime a benzii. In cazuri din astea nu e nevoie de calcule precise ca nu dimensionam filtre. Se merge pe supradimensionare. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 (editat) @romicap E, nu chiar cât mai mare(cfg.SE) se ajunge la un compromis(bandă) @adigh Da evident unii ştiu cum se comportă transformatorul de ieşire la frecvenţe joase sau foarte joasedacă se probează modelul DYNA în simulare apreciem cum modelul respectiv reflectă realitatea Editat Decembrie 18, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 Ce oare or insemna aceste forme de unda in secundarul unui OT dintr-o simulare facuta cu un model oferit de o firma producatoare de OT-uri? Un model am pus mai sus,dar se pare ca nu este luat in seama.Modelele simple in Spice cu cateva bobine cuplate magnetic si un coeficient K ales din burta,intr-adevar nu putem garanta o simulare cat de cat precisa,cu toate ca daca stim caracteristicile conductorului magnetic se pot construi modele foarte precise. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 Cresterea curentului si a tensiunii pe semialternanta pozitiva o data cu scaderea reactantei inductive determina intrarea in saturatie Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 (editat) damodelul din simulare se comportă exact ca în realitatea materialădiferenţe mai mult decât clare/evidente sinus 10Hzîn aceste condiţii (model OT dat de producător DYNA) procesul de simulare anticipează foarte bine comportamentul fizic/material LMOlimpiu "pune punctul pe i" : "Modelele simple in Spice cu cateva bobine cuplate magnetic si un coeficient K ales din burta,intr-adevar nu putem garanta o simulare cat de cat precisa..." !!! Editat Decembrie 18, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 O inspectare a fisierului Dyna nu releva ca ar exista vreo marime, valoare sau parametru, care sa determine saturatia miezului magnetic, B in functie de H . In model se face doar schimbarea factorului de cuplaj in functie de frecventa si acolo cu o diferenta foarte mica, deci diagramele nu ar reflecta saturatia fizica a vreunui miez, ci mai mult neputinta tubului. Un transformator complex este descris in acest subcircuit: .subckt Transfor an1 bn1 an2 bn2 Params:+ mU=2000 Hc=15 Bs=.44 Br=.15 A=0.245e-4 Lm=1.75e-2 Lg=0 FEDDY=2MEG+ N1=100 N2=100 RL1=1m RL2=1m Ls1=1u Ls2=1u Cn1=1p Cn2=1pLn1 N002 bn1 {Ln1} Rser=1uLn2 N003 bn2 {Ln2} Rser={RL2} Cpar={Cn2}L3 N001 an1 {Ls1}L4 an2 N003 {Ls2}R1 N002 N001 {RL1}C1 N001 bn1 {Cn1} Rpar={Rfeddy}Lnonlin N002 bn1 Hc={Hc} Bs={Bs} Br={Br} A={A} Lm={Lm} Lg={Lg} N={N1}K Ln1 Ln2 {K12}.param mU0=4e-7*pi.param mUChan=Br*(Bs-Br)/(Hc*Bs*mU0)*vmuchen chan 0 {mUChen}.param mUx=1/(1/mU-1/mUChan}.param Alx=A/Lm*mUx*mU0.param Ln1=N1*N1*Alx.param Ln2=N2*N2*Alx.param K12=sgn(mUx}.param RFeddy=A/Lm*mU*mU0*Feddy*2*pi*N1*N1.ends Transfor In descriere se afla relatii matematice simplificate, cu parametrii miezului, inductia remanenta, cimpul coercitiv, mU, aria si lungimea circuitului magnetic. Sunt si alte subcircuite cu relatii mult mai complexe sau definite prin puncte. Spor! @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 Ce inseamna neputinta tubului ? Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 Inseamna anularea curentului anodic sau limitarea curentului anodic la valoarea de saturatie (egala cu valoarea curentului de emisie a catodului). Deasemenea se poate considera si supraincalzirea anodului sau grilelor ca factori de neputinta al tubului. Cred ca stiati aceste date si mai sunt si altele pentru diverse zone de interes. Sper sa nu ma intrebati ce sunt zonele de interes ! @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 Zonele de interes sint chestiuni literare fara legatura cu impotenta la supraincalzire, nu va intreb... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) @popa marius Aici https://www.youtube.com/watch?v=tshh6eoOCXs poate vedem "factori de neputinta al tubului" la 10Hz..., aşadar intrarea în saturaţie miez clară/evidentă 10Hz după unii autori poate fi definită ca "factori de neputinta al tubului" poftim drăcie ! În filmuleţ putem remarca cum pentru 14Hz-sqw se iese din saturaţie miez perioada/semiperioada devine mai scurtă (raportat 10Hz) ca atare miezul nu mai ajunge la saturaţie într-o fereastră de timp scurtă 36mS (poate susţine palierul pe toată durata sa).Miezul din filmuleţ C-core TC-90.Marius nu strică să precizăm că un tub final exemplu 2A3 din simularea LMOlimpiu cu sarcină pur rezistivă la anod poate lucra/susţine şi 0,1Hz (sinus sau sqw) sau de ce nu tubul 2A3 poate sta bine mersi în conducţie sau blocat pentru o durată relativ nelimitată de timp (cu sarcina pur rezistivă la anod). Editat Decembrie 19, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) Semnalul din poza se datoreste inductantei prea mici in primar si raspunsul treapta este asemanator ca al unui circuit RL excitat cu generator dreptunghiular si deformat de amplificator. Concluzia: Inductanta este insuficienta pentru 10Hz, deci trebuie marita. Un raspuns asemanator se regaseste si la nivele mai mici, unde cimpul in miez nu are o excursie de cimp magnetic mare, deci nu poate fi vorba de saturatie, deoarece inductia B este o functie de H. In acest caz, este vorba despre mentalitati invechite si insuficienta cunoastere a functionarii unui amplificator. De exemplu, daca se elimina amplificatorul si se excita transformatorul utilizat, de userul @LMLazaroiu, cu un generator echivalent tubului (de curent sau tensiune, cuplat convenabil cu rezistenta interna) se va vedea ca semnalul la frecvente joase dreptunghiulare este un semnal curat, dreptunghi derivat de circuitele lineare, care nu au treaba cu saturatia. Ca o remarca, la orice factor de cuplaj si orice frecventa cu semnal sinusoidal in primar de nivel mic, semnalul din secundar este tot sinusoidal. La semnal mare, daca se ajunge la limitarea in miez, sinusoida doar se aplatizeaza la virfuri. Un circuit de test pentru @LMOlimpiu sau pentru oricine vrea sa demonstreze limitarea in miez este urmatorul: Se inlocuieste transformatorul linear, cu transformatorul dorit de test si se face simularea. In premiera postez un ciclul de histerezis pentru un SE clasa A. Spor! @gsabac Editat Decembrie 19, 2017 de gsabac Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Un circuit de test pentru @LMOlimpiu sau pentru oricine vrea sa demonstreze limitarea in miez este urmatorul: @gsabac Asa raspunde la un semnal SQW dupa schema de test propusa @gsabac acel OT la un semnal SQW de 10Hz .Iar in imaginile urmatoare sunt rezultatele unui SE cu 2A3 cu injectie de semnal de la generatorul Spice direct in G1 a lui 2A3,iar inductanta primara a fost aleasa la 150H de aceasta data. Test OT propus @gsabac: Rezultate test pentru OT cu inductanta primara de 150H,SE cu 2A3: Daca se poate as vrea si eu modelul Spice pentru acel traf din schema de test,numai daca nu este ceva clasificat Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) Pentru schema propusa de colegul @gsabac pentru testarea unui OT ar trebuie completat si cu un curent DC prin bobina primara,altfel testul o sa fie eronat. Am injectat in bobina primara un curent DC de 70mA si de data asta priviti si dv. cu raspunde in secundar pe 5 ohmi la semnal SQW de 10Hz acest traf !!! De data aceasta nu mai putem da vina pe inductanta ca-i prea mica sau ca exista un tub IMPOTENT (tubul nu mai exista),schema de test este exact ce a propus @gsabac. P.S am ales o inductanta de 150H. Editat Decembrie 19, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) LMOlimpiu, oscilogramele cu semnale dreptunghiulare eu le vad calitativ identice, circuite derivative RL, dar in ultima poza, frecventa este de 20Hz in loc de 10Hz. Am facut si eu doua simulari una cu semnal sinusoidal de joasa frecventa, transformatorul este linear si se vede deformarea, limitarea, neputinta ori stricarea semnalului de catre tub, nu de catre transformator. In simularea a doua, este aplicat semnal dreptunghiular de joasa frecventa si normal la iesire este un semnal obtinut de un circuit derivativ RL. Cred ca am ratat si nu s-a clarificat unde se petrece limitarea, tub sau transformator, abandonez chestiunea aceasta. V-am postat toate librariile nelineare pe care le am, despre transformatori cu fier, gap sau inductante nelineare, dar cu parere de rau va spun ca nu le-am testat si la unele nici macar nu inteleg continutul si schema echivalenta. Sper sa va foloseasca ca bagaj de cunostinte sau in simulare si daca reusiti va rog o postare explicativa. Noua "jucarie" pare a fi calculul, realizarea fizica a unui intrefier optim si metodele de masura pentru obtinerea parametrilor optimi la un SE sau PP, cu miezurile disponibile, interesant si folositor. @gsabac traf-fier.rar Editat Decembrie 19, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) D-le gsabac, cu tot respectul dar un transformator nu poate fi considera liniar atunci cind frecventa curentului de magnetizare este variabila, intr-o situatie ideala cind rezistenta interna a generatorului de curent este nula, curentul poate creste pina la o valoare unde reluctanta tinde spre zero... daca poate Saturatia se evita in situatii reale prin tot felul de compromisuri incepind prin marirea sectiuni miezului, acceptarea frecventei minime sau a manipularii reluctantei, gresesc ? Editat Decembrie 19, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum