Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare lustre cu aplice cu led

gabyh

Postări Recomandate

Pai group-buy poate fi initiat de oricine - acolo , pe topic.

Trebuie insa ca piesele sa aiba legatura cu led/COB si inteleg ca ar avea - nu are rost sa intram in conflict cu alte zone din forum.

Si eu ma gandesc la unele repere de cumparat - poate cine stie ce iese...

Link spre comentariu

Am facut o schimbare in plan adica am schimbat acea plafoniera/aplica https://emro.ro/plafoniere/3854-plafoniera-eglo-90436-fres-1 care avea 3,29kg fara a adauga eu radiatoarele cu una mai usoara din inox https://www.luminam.ro/eglo-91765-plafoniera-lalita-4xg9-33w.html ce are pana in 2kg si e mai mare ca si suprafata metalica ...tot la reduceri nu la scoru de pe acel site.

Avand asemenea radiatoare https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1jJADJFXXXXcxXFXXq6xXFXXXs/228295210/HTB1jJADJFXXXXcxXFXXq6xXFXXXs.jpg la tara in 3 dimensiuni ca si lungime intre 7/8-12cm....oare daca le aplic un miez interior brut de cupru sau aluminiu exista sansa de a avea un castig real pe partea de racire pasiva? Problema e ca ma costa 76lei/kg si imi intra la astea mari cam 6kg din ce spunea cineva cu care am vorbit de bara de cupru....ar fi o varianta sa le torn eu dar nu am cum topi cantitate asa mare

Link spre comentariu

Da foarte scumpa ...am cupru dar nu am posibilitatea de al topi si turna in forme sau chiar direct in acele radiatoare. Oricumintai voi testa alte variante pe acele radiatoare si cele ce le am acasa in prealabil voi cauta bucati la centrele de colectare ca ies mai ieftin decat la cei ce vand bare intregi. Problema e sa merite investitia prin castigul in planul racirii pasive altfel nu se merita.

Link spre comentariu

Pai la cat te costa sa incorporezi un miez de cupru + riscul sa nu iasa bine + greutatea aditionala pe lustra ... cred ca iesi mai simplu si mai ieftin cu radiatoare scumpe dedicate...

In plus la lustra aleasa, cu globurile alea de dispersie ai oarecare problema de orbire... nu stiu cum doresti sa o rezolvi - globurile par suficient de mari sa le vezi direct oriunde te-ai ascunde / dar si suficient de mici si de transparente incat densitatea energetica sa fie inca mare si dernjanta.

O sa doua problema este unde pui racirea ? cobori globurile?

Link spre comentariu

Am uitat sa precizez nu folosesc globurile ci in locul lor voi pune radiatoarele la fel ca in prima varianta.

In laterale posibil sa am siraguri de cristale hexagonale

Am o alta problemuta am vrut sa folosesc acea arie de leduri cu 5 rgb dupa cum e in primele mele foto de la postul 1 https://www.tehnoelectric.ro/img/cache/products/LED_9710___arie__4a0943cfdd961.jpg dar nu gasesc perechea ei iar cei de la tehnoel...nu au asa ceva pe stoc ...acea parte de mijloc va fi folosita doar ca idee de lumina de fundal cand coburile nu sunt functionale...ce sugestii imi puteti da sa folosesc niste leduri rgb banale de 20mA sau un led de rgb https://cdn.instructables.com/F80/YGM8/I834SGME/F80YGM8I834SGME.LARGE.jpg sau alte modele ca si tip constructiv de 10w?

Am si o varianta de baghete cu leduri rgb + white daca asa se numesc sunt paralele pe aceeasi bagheta nu ca asta https://www.perfektmarket.com.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_77973796e650f834567cf12223edb0d9.jpg ci ceva asemanator cu asta https://dol2kh495zr52.cloudfront.net/wp-content/uploads/2017/12/11235123/RGBW_9VLW_1125x382_acf_cropped.png care as putea sa le folosesc pe partea de sus a aplicei ca si lumina reflectata in tavan...ideea e ca sunt in varianta segmente de 2 leduri ...nu stiu ce va iesi pana la urma oricum am multe in cap dar...ma complic si posibil sa nu am spatiu unde sa pun mai multe surse de cc. In acea varianta voi folosi un Controller RGBW wireless pentru ele

Editat de gabyh
Link spre comentariu

Pai chiar daca este numai ornamental - nu da bine COBuri adevarate si RGB sa pui chinezism. Vezi ca exista si leduri RGB decente, cu DS etc, la furnizorii traditionali.

Pai daca pui COBurile pe radiatoare fara nici o optica secundara, exceptand "siraguri cristale hexagonale" atunci foarte posibil sa ai fenomene de orbire.

Ori pui un simplu tub de directionare / ori o oglinda concava, dar una adevarata, multifatetata si posibil un filtru dispersor / ori optica TIR, asta in ordine valorica.

Link spre comentariu

Ok pun rgb cu ds dar problema e daca le pot comanda cu ceva gata facut nu vreau sa ma complic cu un alt montaj pentru ca nu stiu daca spatiul din zona centrala imi permite prea multe surse. Si o alta problema as cauta ceva care sa poata fi asociat cu un smartphone in cazul acesta ...optica tir nu prea imi place mai ales atunci cand nu ai ceva strict pentru coburile in cauza....ar fi ok daca ar distribui lumina la 360gr.

Crezi ca daca ''blidez'' acele radiatoare cu mijloc masiv exista vre-un castig real dpdv al racirii pasive?

Apropo de radiatoare dedicate cred ca nici cele industriale nu au la dimensiunea de 90mm diametru x 120mm lungime un mijloc de cupru de 750gr si costa mai mult ...daca raportez 6kg la 8 bucati...ajung la un 50-60lei per bucata nu stiu exact cat e mijlocul la al mele ca si diametru dar sper sa rezolv azi ca merg sa mai iau 2-3 bucati de radiatoare de la cineva ca la tara nu ajung inca.

Editat de gabyh
Link spre comentariu

- trebuie sa existe, eventual si controlat de telefon, trebuie sa cauti ca nu sta in preocuparile mele...

- te chinuiesti aiurea cu cuprul...

Mingfa 9650 - costa sub 40 lei, are 1,2K/W constructorul recomanda pana la 37W efectiv pe COB, 360 grame. Pentru tine este deja prea mult. Cu ceva la puterea ta cred ca iesi sub 30 lei.

Link spre comentariu

Postarile off-topic sunt neregulamentare, polueaza topicul si sunt penalizabile -> deci va rog sa urmariti disciplina care mentine zona curata, fapt din care beneficiaza toata lumea...

Realizari de genul celor pe care a trebuit sa le indepartez isi au locul intr-un topic separat, initiat de constructor.

Mai exista si topicuri vadit imprecise, unde posibil ca asa ceva sa nu fie (chiar) off-topic.

In rest ma bucur ca cineva construieste - asa cum poate el. Nu o sa intretinem off-topicul, comentarii nu isi au locul decat cand prezentarea se face unde trebuie.

Link spre comentariu

Incercam sa construim dar nu oricum ci doar dupa testari si....nu toti avem in dotare aparatura specifica deci sunt lucruri care dureaza uneori. Apropo de migfa am urmarit toata gama de radiatoare dar....sincer nu ma incanta. atata timp cat nu le am si...daca stau sa ma gandesc sunt doar din aluminiu fara cupru, ar fi sa spunem ok variantele 8580/9680/9580 dar... si cele pe care leam s-ar putrea sa faca fata cu brio si la incarcare maxima. Le vine randul la testare deocamdata sunt inca la stadiul de a aduna materiale necesare pentru teste. Deci am 3 variante de radiatoare 2589s8x.jpg

atreoy.jpg

d*h 90x70 are 342gr; 90x80 are 440gr iar ultima varianta care o am acasa 90x90 370gre mai usurel dar si mai fin pe partea centrala, toate provenind de la acele ''proiectoare'' downlight de 21w. Cel mai probanil in varianta fie cu miez de aluminiu sau cupru pot depasi acele migfa, dar ajung la 700-800gr in varianta mijloc cupru. La testare voi incerca folosirea unor rondele de cu de 4mm sau unui patrat la fel de gros atasat peste acest tip de radiator...am niste cuburi masive de cupru de 3/4cm pe latura, dar nu stiu daca pot fi incadrate in acel spatiu central. Cel mai probabil voi testa doar cele 2 mai mici avand in vedere ca au un plus de grosime pe partea centrala.

Maine oricum merg la tara unde am celelalte radiatoare...sper doar sa am 8 bucati identice.

Asa ceva

ngpu87.jpg

vopdna.jpg

ma bate gandul sa folosesc pe partea de sus a aplicei pentru a compensa acea zona neluminata dar nu am decat 1 sursa pentru asa ceva

Editat de gabyh
Link spre comentariu

Din cate stiu eu performanta maxima ai cu Cu pur, aliajele sunt semnificativ mai proaste.

Insa, in practica, tinand cont ca la aluminiu poti sa cresti sectiunea profilului - in mare parte rezultatele sunt asemanatoare cu cuprul, daca raportezi eficienta racirii la masa / nu la volum.

Observatia asta foarte judicioasa nu imi apartine - este a lui UDAR - pe un thread vecin.

Spunea foarte corect ca radiatorul de cupru nu aduce avantaj/economie dect daca VOLUMUL este important...

Link spre comentariu

Diferențe mai semnificative apar doar la "volume" mari de căldură transferate. La citiva wați cit este folosit la un LED diferentele sint nesemnificative.

Din punctul meu de vedere radiatoarele pe care le ai tu nu se pretează la răcit LED-uri.

Link spre comentariu

Pai pe de o parte ai mare dreptate, golul in zona centrala, unde ar trebui sa ai o masa compacta si voluminoasa de metal care sa preia cat mai multa caldura prin propria masa termica / si apoi s-o conduca spre emergenta aripioarelor - acest gol nu are ce cauta acolo.

In rest radiatorul ar fi corect, permite ca COBul sa bata in jos atunci cand aripioarele sunt corect orientate - defapt multe radiatoare performante specializate COB au exact forma similara.

Insa majoritatea au plina zona centrala, ceea ce este esential.

Chiar daca ai un "capac" foarte conductiv poe care pui COBul, sa zicem din cupru ... tot ai problema ca generezi caldura jos, si pentru a ajunge la partea de sus a aripioarelor ar trebui sa circule prin sectiunea foarte mica a "tevii" de aluminiu din zona centrala.

Singurul mod destept ar fi ca sa pui capacul de cupru, dar de la el sa plece in sus, pe interiorul tevii respective heat-pipe-uri. - insa asta ar trebui sa fie facut industrial incat pe toata lungimea heat=pipe-ului sa existe contact termic bun spre periferie.

Solutia de a turna acolo cupru exact la asta imi ridica probleme majore - OK, pui COBul exact pe acel cupru si de acolo sectiunea mare transmite bine caldura in sus - dar ce rezistenta termica este intre miezul de cupru si periferia de aluminiu, ca acolo nu exista nici aliere, nici sudura, mi-e teama ca at fi un strat de aer...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări