Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MeanWell APC-16-350 (SMPS-CC) - schema, constructie, modificari

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Practic ai realizat un divizor al tensiunii de pe rezistenta traductoare de curent, deci preiei tensiune egala sau mai mica decat in cazul OEM, asa ca vei avea curent egal sau mai mare decat cei 350mA originali (pentru ca esti in bucla de feedback).

In plus nu poti micsora oricat tensiunea preluata, deci nu poti depasi 420mA.

Totul corect, si ratiunea este ca odata facuta modificare poti - fara demontare - sa revii la curentul initial sau sa alegi valori intermediare.

Pentru cazul tau particular solutia este corecta.

Insa pentru cazul general ar fi de preferat rezistenta fixa, cu valoarea stabilita dupa experimentare.

Link spre comentariu

Se poate face o combinație între cele 2 variante, adica pui un shunt de valoare mai mare pentru scăderea curentului, gen 0.2 ohmi pentru 175mA sau 0.3 ohmi pentru aprox 115mA. Apoi prin divizorul cu potențiometru poți regla curentul între valoarea minima data de întreaga tensiune de pe shunt și o valoare maxima a curentului data de divizorul rezistiv setat pe minim.
In una din zilele urmatoare o sa fac o astfel de schema concretă.

<Dxxx>

Ce scriu mai jos nu este un mod elegant de a-ti inchide gura... vom continua discutia aici, fiind vorba de modificari mai "avansate".

Am decis astfel, pentru a nu impinge pe cineva la ce nu este capabil pentru ca nu are nivelul necesar, ca sa nu se electrocuteze.

Paragraful de mai jos o sa il copiez si in postarea initiala.

Ontopic: marind valoarea suntului te pune intr-o situatie avantajoasa, in sensul ca poti face ca domeniul de variatie dat de potentiometru sa fie mai mare.

Cred ca un domeniu x2 este realist, adica sa ai reglaj intre 175 si 350mA spre exemplu.

Mai mult nu mi se pare fezabil, adica semnalul ar trebui sa fie macar 15mV, ca sa nu fie inecat in off-seturi.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Ratiunea principala a modificarii acestor surse (titlu)

La primul post nu am accesntuat acest aspect; deci:

- COBurile nu sunt standardizate, dar majoritatea au in structura 12 jonctiuni , asa ca tensiunea de functionare normala este in jurul valorii de 36V.

- pentru alimentarea de la retea, sursele SMPS-CC sunt de departe solutia favorita.

Insa daca dorim ceva la pret rezonabil si de calitate buna, atunci puterea sursei descrise aici, adica 16W, este cea mai mica putere disponibila daca dorim un domeniu de tensiune 33-39V

- si, atunci, cum ne descurcam daca avem nevoie de puteri mici si curenti sub 350mA?

Raspunsul la aceasta inrebare este defapt subiectul threadului, si anume cum putem sa scadem curentul constant debitat de sursa.

- deci discutam despre curenti mai mici ca 350mA (curenti mai mari raman subiect pentru discutii mai avansate).

- modificarea implica numai inlocuirea rezistentei de sesizare; in afara unei alte valori pentru aceasta rezistenta totul ramane exact in situatia initiala.

- noul curent poate fi destul de precis selectat prin calcul simplu. Deci trebuie sa stim ce curent avem nevoie din experimente facute in avans.

Link spre comentariu

Ca sa impacam si capra (incepatori) si varza (avansati), va prezint mai jos doua variante de modificare a curentului generat de sursa:

Varianta 1 - Curent constant fix - caracterizata prin simplitate

implementata de Dxxx - in care se inlocuieste shuntul existent cu un altul de valoare mai mare pentru un curent constant mai mic.

In RAR-ul atasat fisierul excel - sheet-ul " Calcul Shunt" gasiti un utilitar pentru calcularea valorii necesare pentru shunt in functie de tensiunea necesara feedback-ului si de curentul dorit.

Fiind destul de greu de gasit un shunt cu o valoare exact ca cea calculata, va puteti confectiona unul din diferite materiale (lita de Cupru, sarma de nichelina), trebuie doar sa aflati rezistivitatea materialului respectiv. Eu am simulat pentru Cupru emailat cu diametru de 0.3mm (destul de des intalnita) si ies lungimi rezonabile ce se pot bobina neinductiv pe ceva suport de plastic.

Shuntul ales sau construit se monteaza in locul celui existent si gata sursa.

Varianta 2 - caracterizata prin versatilitate

implementata de mine - in care se inlocuieste shuntul cu un altul de valoare mai mica si se intercaleaza in reteaua de feedback un divizor cu potentiometru pentru reglarea curentului.

In acelasi excel, sheetul "Calcul divizor rezistiv" gasiti un utilitar pentru calcularea shuntului (in functie de valoarea minima a curentului ales) si divizorului (in functie de valoarea maxima aleasa/acceptata a curentului). Este necesar un rezistor inseriat cu potentiometrul catre GND pentru stabilirea curentului maxim generat de sursa.

Astfel, sursa, furnizand curent constant reglabil, este de un real folos ca si sursa de probe pentru diferite led-uri de putere ce se incadreaza in gama de tensiuni si curent generat de sursa.

Modificari aduse sursei:

- se inlocuieste shuntul cu noua valoare calculata, sau cat mai aproape, potentiometrul ne va ajuta sa reglam curentul la valoarea dorita,

- se intrerupe pe placa circuitul de feedback,

- se lipeste reteaua potentiometru+rezistor in punctele 1, 2 si 3 marcate in schema si pe dosul placutei, ( neaparat rezistorul catre GND)

- se regleaza potentiometrul pentru valoarea rezistiva maxima (adica valoare minima a curentului)

- se probeaza cu un ampermetru inseriat si se verifica reglajele.

Este recomandat sa nu se depaseasca valoarea maxima a curentului declarat de producatorul sursei, oricine alege sa depaseasca aceasta valoare trebuie sa o faca in cunostinta de cauza. Sursa beneficiaza de protectie la supracurent si supratemperatura, deci nu poti forta nota prea mult.

Link spre comentariu

Eu nu vreau sa fiu varza!!! ma supar rau de tot :laughing3:

Cat despre schema vezi ca sunt foarte discutabile niste aspecte.

<Nota: posibil sa nu intelegeti tot ce se spune mai jos, a stapani aceste detalii nu este esential pentru a face modificarile in sursa, asa cum sunt descrise.>

Adriane, ti-am zis sa nu fii hraparet. Ia sa vedem ce ai facut:

1. ai dreptate, chiar si cand pui divizorul potentiometric tensiunea de lucru tot 35mV ramane, deci nu este frica de inecare in off-seturi. Asta pentru ca va creste tensiunea pe Rs.

(2. vad ca ai modificat in scheme ta si ai pus masa la V-, probabil ca vad si eu chestia aia cu 35mV...

Dar masa de lucru este catodul COBului, nu ca asta are mare importanta, dar pentru ca exista si schema mea si schema ta - ar fi bine sa pui si tu masa tot acolo.)

3. in divizorul potentiometric ai raport cam 1:6, sa zicem rotund.

Asta inseamna ca la divizare maxima pe Rs (mai bine sa-i zicem asa, nu shunt) ar cadea 210mV.

Asta inseamna cam 530mA si 100mW.

Nu este o mare problema indiferent ce rezistenta este, numai ca curentul este prea mare ... si nu toata lumea are nivelul de a sti cum se testeaza asa ceva.

Pana aici pare in ordine...

... DAR...

Tine cont ca OA (AO, pe Ro) este alimentat -Vcc nu de la masa pusa de tine ci de la masa pusa de mine.

Adica fata de masa ta OA ar fi alimentat pe -Vcc la +210mV.

Pai hai acum sa ne uitam pe DS de la AP4310 - are la valori maxim absolute pe intrare (GND minus 0,3V) deci cei -210mV nu il distrug.

Insa daca ne uitam la tensiunea de intrare common mode acolo ai de la 0 volti.

Deci tu iesi din modul liniar, nu in mod distructiv, dar sub 0V ce anume face amplificatorul este incert - nu este o zona in care vrei sa fii, deloc. Chiar daca experimental, cine stie poate oarecum merge...

Deci exista urmatoarele solutii:

- micsorezi plaja de reglaj a curentului (maxim 1:2, nici un caz 1:6) - asta nu ar face decat sa fie ceva mai mica tensiunea negativa de pe intrare.

- alimentezi OA pe V- din punctul comun al infasurarilor... dar acolo nu stiu ce cuplaj ai putea sa ai prin Rs, deci si asta este oarecum riscant.

Link spre comentariu

(2. vad ca ai modificat in scheme ta si ai pus masa la V-, probabil ca vad si eu chestia aia cu 35mV...

Dar masa de lucru este catodul COBului, nu ca asta are mare importanta, dar pentru ca exista si schema mea si schema ta - ar fi bine sa pui si tu masa tot acolo.) Corect, voi muta masa pe catodul led-ului

3. in divizorul potentiometric ai raport cam 1:6, sa zicem rotund. 100/22 imi iasa cam 4.5...cu ce gresesc?

Asta inseamna ca la divizare maxima pe Rs (mai bine sa-i zicem asa, nu shunt) ar cadea 210mV. 157mV

Asta inseamna cam 530mA si 100mW. 402mA si 63mW

astea sunt calculele mele, te rog sa ma corectezi daca gresesc

... DAR...

Tine cont ca OA (AO, pe Ro) este alimentat -Vcc nu de la masa pusa de tine ci de la masa pusa de mine.

Adica fata de masa ta OA ar fi alimentat pe -Vcc la +210mV.

Pai hai acum sa ne uitam pe DS de la AP4310 - are la valori maxim absolute pe intrare (GND minus 0,3V) deci cei -210mV nu il distrug.

Insa daca ne uitam la tensiunea de intrare common mode acolo ai de la 0 volti.

Deci tu iesi din modul liniar, nu in mod distructiv, dar sub 0V ce anume face amplificatorul este incert - nu este o zona in care vrei sa fii, deloc. Chiar daca experimental, cine stie poate oarecum merge...

Deci exista urmatoarele solutii:

- micsorezi plaja de reglaj a curentului (maxim 1:2, nici un caz 1:6) - asta nu ar face decat sa fie ceva mai mica tensiunea negativa de pe intrare.

- alimentezi OA pe V- din punctul comun al infasurarilor... dar acolo nu stiu ce cuplaj ai putea sa ai prin Rs, deci si asta este oarecum riscant.

Nu am observat aspectele mentionare de tine. Bine ca nu am prajit nimic momentan.

Schimbarea alimentarii AO implica modificari majore, nu cred ca este de luat in calcul.

Ramanem pe varianta cu divizorul potentiometric cu un raport mic de 1:2, poate 1:3. Ideea este ca trebuie sa pastram caderea de tensiune pe Rs sub 300mV, cu marja de siguranta chiar 200mV.

PS. dupa ce ajungem la o varianta de modificat concreta si sigura, voi actualiza schema si excelul pentru a evita prea multe variante intermediare.

Editat de AdR!@N
Link spre comentariu

Pana la -0,3V nu strici nimic.

Eu am suspiciunea ca operationalul merge inca liniar si la tensiuni sub zero, dar nu as depasi -50mV.

Oricum trebuie sa probezi ca este stabil la -100mV ca apoi sa recomanzi linistit -50mV.

Varianta initiala nu ducea intrarea sub -10mV asta fara sa calculez exact, si probabil ca este linistit in zona sigura.

Asteptam noua varianta.

Insa, ca sa nu fie indus cineva in eroare eu voi sterge momentan schema asa cum ai dat-o urmand sa pui una mai "blanda" cu tensiunea negativa atunci cand esti gata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări