Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare balast bec vapori cu mercur

DarthVader

Postări Recomandate

Salutare tuturor

Am un montaj cu un bec cu vapori de mercur, de 80W cu autoaprindere, deci necesita doar bobina de balast in serie cu el. Tot montajul e pus foarte bine, firele ascunse, totul prins bine etc. ideea principala e ca nu as vrea sa il demontez sau sa umblu la fire. Intrebarea e, pot sa folosesc si altfel de becuri, de putere mai mica, mai exact becoleduri?. Am incercat un becoled glob de 18W, a mers fara probleme dar nu l-am lasat aprins mult (a trebuit sa plec la momentul respectiv). Ma gandesc ca nu ar trebui sa fie probleme pt ca virgula curentul e limitat de becoled insusi, fiind mult mai mic decat curentul pe care il trage becul cu mercur, iar balastul tot ce face e sa introduca o mica rezistenta in serie in cazul acesta, dar la curentul mic tras de becoled, ma gandesc ca nu ar trebui sa aiba pierderi semnificative. Am mai incercat asa de proba un halogen de 140W, a luminat vizibil mai slab, dupa cum mai si asteptam dar nu l-am lasat mult. Pe scurt, ar fi vreo problema daca folosesc becoledul de 18W in instalatie in configuratia ei actuala? Imi cer scuze daca intrebarea e prea banala, vreau doar sa fiu sigur ca e ok. Daca topicul nu e ok la sectiunea aceasta, rog un moderator sa il mute.

Multumesc

Editat de DarthVader
Link spre comentariu

Nu poți alimenta becurile cu leduri și din altă parte, decât prin acel montaj ?. Fiind conceput pentru a limita curentul cerut de lampa cu vapori de 80W, balastul (drossel) nu limitează sesizabil curentul becurilor de 18W cu leduri. Deci poți să alimentezi fără probleme și becuri de putere mică acolo..

Link spre comentariu

Din cite stiu eu, un bec cu vapori de mercur,se aprinde doar cu un drosel

Salutare tuturor

Am un montaj cu un bec cu vapori de mercur, de 80W cu autoaprindere, deci necesita doar bobina de balast in serie cu el. Tot montajul e pus foarte bine, firele ascunse, totul prins bine etc. ideea principala e ca nu as vrea sa il demontez sau sa umblu la fire. Intrebarea e, pot sa folosesc si altfel de becuri, de putere mai mica, mai exact becoleduri?. Am incercat un becoled glob de 18W, a mers fara probleme dar nu l-am lasat aprins mult (a trebuit sa plec la momentul respectiv). Ma gandesc ca nu ar trebui sa fie probleme pt ca virgula curentul e limitat de becoled insusi, fiind mult mai mic decat curentul pe care il trage becul cu mercur, iar balastul tot ce face e sa introduca o mica rezistenta in serie in cazul acesta, dar la curentul mic tras de becoled, ma gandesc ca nu ar trebui sa aiba pierderi semnificative. Am mai incercat asa de proba un halogen de 140W, a luminat vizibil mai slab, dupa cum mai si asteptam dar nu l-am lasat mult. Pe scurt, ar fi vreo problema daca folosesc becoledul de 18W in instalatie in configuratia ei actuala? Imi cer scuze daca intrebarea e prea banala, vreau doar sa fiu sigur ca e ok. Daca topicul nu e ok la sectiunea aceasta, rog un moderator sa il mute.

Multumesc

Despre ce ''autoaprindere'' e vorba?

Link spre comentariu

Inteleg ca e vorba de un corp de iluminat construit pentru bec cu mercur, la care nu se doreste demontarea pentru scoaterea droselului din circuit.

Dupa mine, poate fi lasat asa daca se accepta o mica pierdere de energie pe droselul inseriat.

Link spre comentariu

Ma gandesc ca pierderea nu e mare avand in vedere ca becul cu led trage un curent semnificativ mai mic decat cel cu mercur. Pur si simplu vreau sa folosesc ceva ce am deja montat si e bine localizat, normal ca exista si alte variante, tot timpul sunt :). Legat de autoaprindere, becul cu mercur are un electrod suplimentar langa electrodul principal dinspre capatul cu fasung. Acel electrod datorita distantei mici de cel principal inchide circuitul prin lampa la tensiune mica (tensiunea retelei) si temperatura mica si il mentine inchis (becul lumineaza slab si roz/rosiatic) pana cand mercurul incepe sa se vaporizeze si incepe sa treaca curentul prin toata lungimea tubului din bec, crescand pana la valoarea maxima. Este posibila aprinderea becului si fara acest al treilea elecrod dar e nevoie de un igniter care sa genereze impulsul de inalta tensiune pt a initia descarcarea in gazul din tub inaintea vaporizarii mercurului. Corectati-ma daca am gresit.

Link spre comentariu

Din cite stiu eu, un bec cu vapori de mercur,se aprinde doar cu un drosel

Despre ce ''autoaprindere'' e vorba?

Autoaprinderea inseamna ca tubul de quartz in care se produce descarcarea in argon+vapori de mercur mai are pe langa cei doi electrozi si un al treilea electrod, aflat in proximitatea unuia din ceilalti doi electrozi caruia i se aplica potentialul invers ce se aplica electrodului invecinat lui, cu scopul de a a amorsa descarcarea.

Se poate folosi acel becoled fara eliminarea drosselului existent, nu conteaza prezenta acestuia.

Link spre comentariu

Hai sa analizam:

- inseriem cu alimentarea in curent constant o inductanta de valoare mare.

- daca Georgica sau Dorel zic ca merge foarte bine tu vei fi multumit si sigur va merge bine pentru ca au zis ei, care au experienta cu "merge si asa".

Ai defapt o singura solutie buna si garantata - sa lasi firele, sa nu umbli la ele, dar sa scurtcircuitezi balastul.

Pentru cei care nu sufera de dureri de neuroni cand gandesc ar fi niste cazuri in care se pot anticipa probleme - si problemele sunt legate preponderent de ce urmeaza dupa acel balast, adica de parte de alimentare LED, care este fie un bloc separat, fie este un bloc inclus in orice becoled:

Problema 1 - alimentare cu limitare seriala capacitiva.

Multe becoleduri au astfel de schema simpla (si proasta) care in rezumat are un condensator nepolarizat de tensiune peste 350V si capacitate relativ mare in serie cu ledurile.

Ideea este ca reactanta capacitiva limiteaza curentul prin leduri, dar este o judecata relativ superficiala, luand ca sigura o frecventa de 50Hz...

Pai daca inseriem o inductanta si un condensator (ambele ne-neglijabile) avem un circuit LC serie.

Care are impedanta spre zero la frecventa de rezonanta.

Adica nu limiteaza curent.

Chiar daca frecventa are mari sanse sa nu fie 50Hz, totusi paraziti de pe retea pot foarte bine sa aiba sansa de a fi la rezonanta si este posibil ca sa poata arde ledurile.

Problema 2 - alimentare cu diverse montaje care pot transmite retrograd modificari de forma de unda.

Bun, o sa-mi ziceti ca asta este o speculatie teoretica - probabil, dar nici nu poate fi exclusa.

Bobina mare are autoinductie.

Multe montaje (in general destepte) de alimentare au comutatie fie direct in tensiunea de 230V~ fie dupa o punte redresoare.

Nimic nu exclude posibilitatea ca Mosfeturile respective sa nu aiba cicluri de inchidere brusca, cand curentul cade brusc la zero.

Pai asta este conditia ca pe bobina sa apara tensiuni de autoinductie mult mai mari ca 230V care se vor propaga fie direct / fie prin puntea redresoare, catre montaj si vor declansa pandemoniul, se vor arde componente active si pasive.

Link spre comentariu

Got it :). Ideea era ca cateodata am chef sa folosesc becul cu mercur, dar daca am nevoie de o lumina cu CRI mai bun, pun ledul. O sa montez un comutator care sa imi permita sa introduc balastul in circuit doar cand e cazul, iar cand nu, sa faca legatura "pe direct". O sa fiu atent sa nu incurc setarea (gen bec cu mercur dar fara balast, ar fi interesant :ras: )

Editat de DarthVader
Link spre comentariu

Autoaprinderea inseamna ca tubul de quartz in care se produce descarcarea in argon+vapori de mercur mai are pe langa cei doi electrozi si un al treilea electrod, aflat in proximitatea unuia din ceilalti doi electrozi caruia i se aplica potentialul invers ce se aplica electrodului invecinat lui, cu scopul de a a amorsa descarcarea.

Se poate folosi acel becoled fara eliminarea drosselului existent, nu conteaza prezenta acestuia.

Stiu cum functioneaza o lampa cu vapori de mercur. Nu stiam la ce se refera, cind vorbea de autoaprindere.

Link spre comentariu

"Am un montaj cu un bec cu vapori de mercur, de 80W cu autoaprindere, deci necesita doar bobina de balast in serie cu el".Sunteti sigur ca la cel cu autoaprindere trebuie droser?Ia uitati ce spune un producator de becuri cu autoaprindere:"Becuri cu vapori mercur cu autoaprindere (lampi mercur lumina mixta) 250 W; dulie E40

Becurile (lampile) cu vapori cu mercur cu lumina mixta (cu autoaprindere) 250 W au o durata de viata de 6000 de ore, o eficacitate luminoasa ridicata combinata cu o redare buna a culorilor.

Au puterea de 250 W, soclu (dulie) E40, balonul in forma elipsoidala tip 961 si ating instantaneu fluxul luminos total. Nu necesita balast (droser) sau alte dispozitive de amorsare .

Link spre comentariu

"Am un montaj cu un bec cu vapori de mercur, de 80W cu autoaprindere, deci necesita doar bobina de balast in serie cu el".Sunteti sigur ca la cel cu autoaprindere trebuie droser?Ia uitati ce spune un producator de becuri cu autoaprindere:"Becuri cu vapori mercur cu autoaprindere (lampi mercur lumina mixta) 250 W; dulie E40

Becurile (lampile) cu vapori cu mercur cu lumina mixta (cu autoaprindere) 250 W au o durata de viata de 6000 de ore, o eficacitate luminoasa ridicata combinata cu o redare buna a culorilor.

Au puterea de 250 W, soclu (dulie) E40, balonul in forma elipsoidala tip 961 si ating instantaneu fluxul luminos total. Nu necesita balast (droser) sau alte dispozitive de amorsare .

Ala de care pomeniti Dvs. in textul citat e tot cu autoaprindere, dar are inseriat un banal filament de wolfram cu arzatorul de quartz, deci nu mai are nevoie de reactanta inductiva a drossel-ului. Genul asta de becuri "mixte"au reprezentat o jalnica tentativa de a elimina drossel-ul, dar produc mai putina lumina si au durata de viata cu 40% mai redusa, oricum au fost scoase de ceva ani din productie. Se gaseau prin 2004-2005 in Carrefour la 10 lei bucata, dar nu le cumpara nici naiba...

Link spre comentariu

Oare ce CRI au aceste becuri?

Cred ca sunt cele mai proaste surse de lumina, cand vine vorba de redarea culorilor...poate doar lampile alea portocalii cu sodiu sa fie mai aiurea...

Am incercat sa fac poze la o asemenea lumina fara flash si mi-a fost imposibil sa restaurez culorile originale, desi am folosit setarea "fluorescent" cu varianta de lumina cea mai rece disponibila...stiu, trebuia sa fac manual balansul de alb, pe o hartie alba, dar nu a fost timp pt. asta.

Link spre comentariu

Posibil un CRI de 30-40, o varza spectrala totala, o linie rosie(opera wolframului incins)+ cateva linii spectrale verzi+liliachii, opera descarcarii in vapori de mercur la nivele energetice incorecte. Neah, o fi ieftin un filament de wolfram comparativ cu un drossel, dar nu-i aceeasi palarie.

MercVapSelfBalDiagrm.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări