sesebe Postat Decembrie 23, 2017 Partajează Postat Decembrie 23, 2017 De ce am senzatia ca topicul cu preul de doza megnetica initiat de Victor , in sectiunea dedicata ,se refera la genul de scule aminintit de mine ? Banuiesc ca nimeni nu intuieste producatorul acelei masini pomenite de mine , care sigur era asistata de un preu demn de istorie .Posibile exceptii din tagma celor educati .( cu siguranta se vor aminti ceva producatori ) Sunt multi pe drum cu urechi de tabla . Nu are nici un rost sa proiectezi si sa construiesti astfel de scheme pentru aparate care se vand cu 130 ron la altex . Va raspund cu placere la intrebari si provocari .( care nu stitzi cu ce ze manacza aleaaa ). Este vorba si se discuta despre scule AUDIOFILE HIFI pe care multi din cei care troleaza topicul nu stiu ca exista si nu au auzit de ele . MARS !!! Am cerut acum nu mult timp o definitie care sa excluda subiectivismul pt o scula HiEnd. Nu am primit nici un raspuns concret la obiect. Numai jumataturi de raspuns si barbologie. Da tu niste definitii care sa excluda subiectivismul pt categoriuile de scule pe care le aduci in discutie. Mai exact, da niste definitii pt categoriile urmatoare scotind eventual in evidenta si diferentele dintre ele: Scula HiEnd = Scula HiFi = Scula Audiofila = Fara a sti ce inseamna fiecare nu putem vorbi despre ele. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Decembrie 23, 2017 Administratori Partajează Postat Decembrie 23, 2017 Astept si eu din partea lui razvan definitia unei scule audiofile Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 23, 2017 Partajează Postat Decembrie 23, 2017 As incerca eu o definitie, zic obiectiva: -scula Hi-end -echipament audio realizat cu componente atent selectionate, scula care intruneste caracteristici tehnice remarcabile, constructorul fiind "piesofil". -scula Hi-Fi -aparat audio realizat cu componente comune, dar care in ansamblu corespunde normelor Hi-Fi definite de standardul DIN45500/DIN45000. Sunet neutru, corect, fidel,conform standardelor DIN. -scula audiofila -aiureala mistico-tehnica care poate avea componente de inalta calitate, dar care nu este realizata pe baza stiintifice, obiective, ci mai degraba religioase, bazate pe superstitii tehnice, iar pretul este mult exagerat in raport cu performantele si fiabilitatea sistemului audio. Link spre comentariu
dark_angel Postat Decembrie 23, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2017 De ce am senzatia ca topicul cu preul de doza megnetica initiat de Victor , in sectiunea dedicata ,se refera la genul de scule aminintit de mine ? Banuiesc ca nimeni nu intuieste producatorul acelei masini pomenite de mine , care sigur era asistata de un preu demn de istorie .Posibile exceptii din tagma celor educati .( cu siguranta se vor aminti ceva producatori ) Sunt multi pe drum cu urechi de tabla . Nu are nici un rost sa proiectezi si sa construiesti astfel de scheme pentru aparate care se vand cu 130 ron la altex . Va raspund cu placere la intrebari si provocari .( care nu stitzi cu ce ze manacza aleaaa ). Este vorba si se discuta despre scule AUDIOFILE HIFI pe care multi din cei care troleaza topicul nu stiu ca exista si nu au auzit de ele . MARS !!! Pai si de ce nu discuti direct in topicul ala ori ti-e rusine? Una e sa ai in vedere niste performante tehnice plauzibile, alta e sa exagerezi fara sa ai vreo baza tehnica pretinzand ca fara acele exagerari restul sunt doar niste "neinitiati" (ca tot e la moda acest cuvant pe la bodega). Daca vrei sa divaghezi pe forumurile de "hacademicieni haudiofili" esti liber domnule! AH am uitat ca s-au cam inchis cele romanesti tocmai din cauza calitatilor sulfuroase ale membrilor, Ghinion! cum ar zice domn' profesor de fizica. Daca intrii pe aici doar sa ne tragi de urechi ca nu divinizam niste sigurante aurite, suporti de marmura si doze de pickup de mii/zeci de mii de coconeti poti doar sa ne intaresti si mai tare convingerile pe care multi le avem deja. Nu a pomenit nimeni de bombe din altex, daca aia ti-e referinta atunci iti uram mult succes si auditii de calitate (nah ca iar mi-a scapat o alta replica la moda pe elforum). MARS one nu cred ca are scule audiofile, dar fiind exagerat de scump cred ca asta e tot ceea ce conteaza pt cei ca tine. Aveau cocalarii posesori de Aifon o vorba "gold is best". Sugestie - se alege un traf cu Uies mai mare cu 6-10V decat in schema, C101 = max 1000uF, urmeaza R serie = 22-47ohm si apoi C-ul mare de 10.000uF (dar nu mai este necesar sa fie atat de mare). Nu umbla cu astfel de blasfemii, daca ii mai trage si un regulator serie sau un LDO cu un psrr de vreo 50-60dB deja o sa iasa prea bun prea ca la tara si ne impusca haudiofilii. Hai pentru fanatici 2 regulatoare serie (24v si apoi 15v) ca sa fie multimiti si cei care si-au facut ucenicia la CERN si stiu ce inseamna sursele de zgomot redus. Revenind la partea tehnica, poate ca mai citesc altii si iar ne trezim cu un post ontopic: Ce nivel de zgomot in intervalul 10Hz-100kHz ar fi acceptabil pentru sursa de alimentare a unui preamplificator riaa (cu lm318 nah) asa incat sa nu iti altereze semnalul audio? Preferabil astept un raspuns argumentat, nu doar niste numere ca la bingo. @Spitfire ar fi foarte bine de dragul discutiei ca macar jumatate din participantii la discutie sa fi auzit de DIN, AES, JASA etc dar slabe sanse. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 23, 2017 Partajează Postat Decembrie 23, 2017 [...] Cand faci munca de studio atunci cauti sa ai un zgomot cat mai redus, nu contest asta. Altfel toti ar trebui sa conduca numai McLaren-uri si nu ar mai merge nimeni cu Dacia. Nu am verificat si nici nu imi propun sa verific, nu vad rostul. Aici la carciuma o sa merg pe o aproximare: daca incerc sa redau o inregistrare al carei zgomot ziceam ca e undeva in zona 0.5-1uV si ma uit la primul etaj de intrare in celebrul preu riaa din #4 al acelui topic (are un castig reglabil intre 3x si 22x) si zgomotul de la intrare declarat in grafic la 1kHz pt. lm318 are cam 60nV, asadar amplificat la iesire il regasim in domeniul 180nV-1.32uV. Sa zicem de dragul exemplului ca am AO si cu 1nV/radHZ adica 3nV-22nV, m-ar avantaja enorm cand vin cu 0.5-1uV de "zgomot alb" pe intrare? Adica dupa ce ai postat niste cifre neverificate starnind pe aici discutii inutile deja pe pagini intregi, inca nu vezi rostul verificarii propriilor cifre si afirmatii pe care le-ai aruncat pe forum? 60nV tensiune de zgomot a intrare si 0,18...1,32 uV la... iesire? Crezi tu? Eram sigur ca nu ai habar despre cifrele pe care le-ai aruncat ca justificare pentru afirmatiile facute... de fapt nu ai habar sa interpretezi caracteristicile la care chiar dumneata ai facut trimitere! LM318 nu are deloc "zgomotul declarat cam 60 nV", ci prezinta o densitate spectrala a tensiunii de zgomot la intrare de -sa zicem- 60 nV / sqr(Hz) la 1 kHz pentru Rs in zona de interes (47 k), si mult mai mare la frecventele joase (adica exact acolo unde caracteristica de frecventa RIAA necesita amplificare maxima). Sa zicem totusi ca ramanem la 60 nV/sqr(Hz). Chiar considerand o caracteristica de frecventa liniara, in banda de 20 kHz ... ce tensiune echivalenta de zgomot la intrare zici ca ar prezenta in aceasta banda?! Cumva peste 8 uV, adica de peste 10 ori mai mult decat cifrele pe care le-ai postat la inceputul acestui topic si fara vreo legatura cu cifrele date acum? Si asta fara a considera zgomotul mai mare in zona frecventelor joase si nici necesitatea unui S/N mai mare pentru a nu inrautati S/N existent... Vrei sa stii -macar de curiozitate- ce inseamna aceasta "performanta"? Compara te rog cu anticul 741 aici la pag. 4 , jos... Da, este chiar anticul LM741, nu altceva"! O surpriza cam... neplacuta, nu?! Si eu consider uneori ca mai mult decat trebuie nu are rost, si am folosit de exemplu... LF356. Insa in acest caz o propunere similara dpdv considerat, cu anticul 741, mi se pare penibila. Iar faptul ca aceasta s-a facut tocmai din motivul ca nu stii sa lucrezi cu parametrii de zgomot la care chiar dumneata faci trimitere, este si mai trist... Iar in aceste conditii, cand in anul 2017 aratam lumii intregi ca nu stim nici macar sa interpretam niste date de catalog, sa alegem un AO, si sa facem o estimare -fie ea si grosolana- in ceea ce priveste zgomotul, cand confundam densitatea spectrala de tensiune cu tensiunea insasi, in aceste conditii alergarea generala pe campii si misto-urile despre Dacia, "sigurante aurite", "audiofili" si "Hai Iend"... adica sa murim de grija altora... ce rost mai au? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 23, 2017 Partajează Postat Decembrie 23, 2017 (editat) Greseala mea . Scuze pentru asocierea HIFI-audiofile. Am dat apa la moara ,dar cine a avut resurse a inteles. Va invit sa ascultati un vinil original pe aparatul de la altex si apoi pe o scula cu ceva pretentii ca sa intelegeti diferentele . Subiectul era in zona analogica unde lupta e mult mai grea comparativ cu bitii . . . . . Multumesc lui @spitfire pentru definitii ,unii chiar nu stiu ce sunt acele standarde sau nu stiu si nu au auzit de ele. Scula audiofila se refeara DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE la un aparat care suna mai bine si mai curat comparativ cu alte scule ascultate cu aceeasi sursa de semnal. Evident este subiectiv acest lucru ,dar dupa cateva zeci de mii de ore de ascultat muzica poti avea o parere cat de cat avizata. Audiofil este cel care are ca hobby ascultarea muzicii cu scule care satifac pretentiile lui de calitate. Fiti siguri ca nu confund audiofilia cu snobismul sau cu uleiul de sarpe . Cum am spus in alt topic ,am folosit in anii 85-92 Unitra de 140W cu Delia si apoi cu 3220 , chiar am fost multumit PENTRU ACEA PERIOADA . Camera avea 5/4 si nu am folosit niciodata mai mult de 25-30% din resurse. Editat Decembrie 23, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
dark_angel Postat Decembrie 23, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2017 (editat) @TraianB Aia e, nu ma pricep sa citesc foile de catalog, prea imi dadea mie cu virgula radicalul ala dar acum am scapat de el, pot trai linisit. Daca eram japonez imi faceam un sepucu, insa aici la bodega o sa mai iau un snaps si imi trece. Rewind: 100nV/rad(Hz) ca densitate spectrala de zgomot ar multumi audienta? 100 x rad(19980Hz)=>14.14uVrms. Atunci la iesire cu 22x ai 311uV, raportat la deja celebrii 2mV => -16.16dB, deci lm318 e slab, nu e bun nici de agatat in brad. Spui ca lm741 e o surpriza neplacuta? pai din graficul din dreapta jos pt Rs 50k ajunge la vreo 8uV in 20-20k. Multiplicat cu 22 si raportat la 2mV=>-21dB, tot e departe de cei -70dB. Pt. un AO cu 1nV/radHZ si inmultit cu acelasi radical ...141nVrms x22 pt 2mV => -56.16dB asa ca tot va inrautati si SN existent. Alta solutie ar fi un traf ridicator 1:20 sau chiar 1:50 si nu ma mai raportez la aia 2mV sa pot folosi si AO mai proaste dar acel transformator nu va fi deloc ieftin asa ca eu raman tot la semnal "vegetal" unde un dac de 24b probabil e ceva mai ieftin ca 2-3 AO ce au <1nV/radHZ. Cat despre celelalte afirmatii cu sigurante aurite si tot felul de mituri audiofile ... mi le mentin! Editat Decembrie 23, 2017 de dark_angel Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 24, 2017 Partajează Postat Decembrie 24, 2017 (editat) Am cerut acum nu mult timp o definitie care sa excluda subiectivismul pt o scula HiEnd. Nu am primit nici un raspuns concret la obiect. Numai jumataturi de raspuns si barbologie. Nu ai specificat din ce punct de vedere, al pretului sau al sunetului. Impreuna nu exista. l.Asa cum ti-am mai spus: nu exista nimic peste preul phono din Kenwood l-02 A.Nimic! Poate nimic din ce ai ascultat tu pana acum. Editat Decembrie 24, 2017 de fluffy37 Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 24, 2017 Partajează Postat Decembrie 24, 2017 Spiritul Craciunului ar trebui sa ne uneasca , nu sa facem calcule . Cifrele ii pot induce pe unii in eroare , asa ca trebuie sa tinem cont de ceea ce au scris altii despre viitor : “1. Si am văzut ridicându-se din mare o fiară, care avea zece coarne şi şapte capete şi pe coarnele ei zece cununi împărăteşti şi pe capetele ei: nume de hulă. 2. Si fiara pe care am văzut-o era asemenea leopardului, picioarele ei erau ca ale ursului, iar gura ei ca o gură de leu. ži balaurul i-a dat ei puterea lui şi scaunul lui şi stăpânire mare. 3. Si unul din capetele fiarei era ca înjunghiat de moarte, dar rana ei cea de moarte fu vindecată şi tot pământul s-a minunat mergând după fiară. 4. Si s-au închinat balaurului, fiindcă i-a dat fiarei stăpânirea; şi s-au închinat fiarei, zicând: Cine este asemenea fiarei şi cine poate să se lupte cu ea? 5. Si i s-a dat ei gură să grăiască semeţii şi hule şi i s-a dat putere să lucreze timp de patruzeci şi două de luni. 6. Si şi-a deschis gura sa spre hula lui Dumnezeu, ca să hulească numele Lui şi cortul Lui şi pe cei ce locuiesc în cer. 7. Si i s-a dat să facă război cu sfinţii şi să-i biruiască şi i s-a dat ei stăpânire peste toată seminţia şi poporul şi limba şi neamul. 8. Si i se vor închina ei toţi cei ce locuiesc pe pământ, ale căror nume nu sunt scrise, de la întemeierea lumii, în cartea vieţii Mielului celui înjunghiat. 9. Dacă are cineva urechi – să audă! 10. Cine duce în robie de robie are parte; cine cu sabia va ucide trebuie să fie ucis de sabie. Aici este răbdarea şi credinţa sfinţilor. 11. Si am văzut o altă fiară, ridicându-se din pământ, şi avea două coarne asemenea mielului, dar grăia ca un balaur 12. Si toată stăpânirea celei dintâi fiare ea o pune în lucrare, în faţa ei. ži face pământul şi pe locuitorii de pe el să se închine fiarei celei dintâi, a cărei rană de moarte fusese vindecată. 13. Si face semne mari, încât şi foc face să se pogoare din cer, pe pământ, înaintea oamenilor, 14. Si amăgeşte pe cei ce locuiesc pe pământ prin semnele ce i s-au dat să facă înaintea fiarei, zicând celor ce locuiesc pe pământ să facă un chip fiarei care a fost rănită cu sabia şi a rămas în viaţă. 15. Si i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei. 16. Si ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. 17. Incât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei. 18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Si numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.” Sper ca stiti de gluma ! Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 24, 2017 Partajează Postat Decembrie 24, 2017 Eu te iert, asa manipulator cum esti. Dual, in general. Si nu numai pentru ca vine Craciunul, eu sunt mai milos din fire. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 24, 2017 Partajează Postat Decembrie 24, 2017 Si eu te iert , dar doar pentru cele rele savarsite anul asta . Pentru la anul , mai vedem ! Sper ca stiti de gluma ... Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 24, 2017 Partajează Postat Decembrie 24, 2017 -scula Hi-Fi -aparat audio realizat cu componente comune, dar care in ansamblu corespunde normelor Hi-Fi definite de standardul DIN45500/DIN45000. Sunet neutru, corect, fidel,conform standardelor DIN. DIN 45500 a fost depasit din momentul în care a aparut. Prea a reflectat interesele si neputinta unor producatori (în special Grundig). A fost ceea ce se cheama "cel mai mic numitor comun". Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 24, 2017 Partajează Postat Decembrie 24, 2017 (editat) Indiferent cum ar fi, dacă 90% din sculele audio de pe piața s-ar încadra standardului DIN45500, ca doar e depășit și ușor da atins, atunci am avea și noi la ce sa ascultam muzica nu gălăgie iar diy-rii din audio s-ar reduce pina aproape de dispariție. Din păcate deși este vechi și depășit (tu spui asta nu eu) puține scule audio noi satisfac cu adevarat standardul amintit. Acel standard definește NUMAI condițiile pt HiFi nu și pt cele mai cu pretenții gen HiEnd sau Audiofile. Editat Decembrie 24, 2017 de sesebe Link spre comentariu
dark_angel Postat Decembrie 24, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2017 Spiritul Craciunului ar trebui sa ne uneasca , nu sa facem calcule . Cifrele ii pot induce pe unii in eroare ..... 18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Si numărul ei este şase sute şaizeci şi şase. ... Sper ca stiti de gluma ! Sigur ca stim ... atati dB viseaza posesorul de vinyl SNR. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 24, 2017 Partajează Postat Decembrie 24, 2017 Oameni buni, voi ascultati muzica prin intermediul urechilor, sau prin intermediul standardelor? Link spre comentariu
Postări Recomandate