Vizitator Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Buna seara Am cateva zeci de lampi solare in forma de piatra si vreau sa le alimentez direct, in paralel , fara acumulatori. Imi poate face cineva un astfel de alimentator? M-am tot uitat dupa scheme, ar fi ceva dar nu mai am nici timpul,nici rabdarea necesara pentru a construi. Multumesc anticipat de raspunsuri. Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Nu iti pot face o astfel de sursa, cel putin nu una in comutatie, dar trebuie sa te gandesti serios la caderea de tensiune pe cablu la capatul liniei. Fie bagi foarte multe cabluri (ma gandesc ca daca ai ajuns la 20A ai ff multe lampi solare) fie faci grupuri serie - paralel pentru 12-15V per grup. Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) Doar ca idee,ganditi-va la ce conductoare-grosimea lor!,va sunt necesare ca sa nu apara cadere de tensiune semnificativa la aceasta tensiune foarte mica si la acest curent foarte mare!...si,banuiesc ca exista oarece distanta intre lampi...ar trebui sa adoptati o solutie de alimentare de tip serie/paralel ca sa reduceti curentul si sa cresteti tensiunea... Spor! Am postat in acelasi timp cu d-l Stefan...! Editat Decembrie 19, 2017 de flomar60 Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 daca un acumulator de la ele are 500mAh si lumineaza in medie 6 ore pe noapte (asa merg ale mele de la tara), ce curent trece prin firele lor tinand cont ca marea majoritate au un led alb ? Link spre comentariu
Vizitator iulianvalentin Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 La 50 de leduri ar fi cam 1A, probabil initiatorul s-a gandit la capacitatea acumulatorului si nu la consum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) Da, m-am gandit si la caderea de tensiune insa asa cum am spus sunt aprox 70 de pietre intre care voi folosi cablu telefonic sau UTP cum ii zice acum, distanta intre 2 pietre va fi de maxim 20cm. @iulianvalentin Exact m-am gandit la capacitatea acumulatorilor. Editat Decembrie 19, 2017 de fluffy37 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) Pietrele respective stau pe jos afara in ploaie, zapada, etc, nu ma risc.... Editat Decembrie 19, 2017 de fluffy37 Link spre comentariu
Florian Ciobanu Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 o sursa de 12v/3A, rezistente de 470-680 ohmi in serie cu fiecare led si cam atat, eu as pune trafo pentru separare galvanica mai buna 1 Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Ce tensiune (câte elemente) au acumulatoarele din fiecare dala ? Link spre comentariu
Mark S Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 E simplu de facut dar formularea e neclara. In primul post se specifica " Am cateva zeci de lampi solare in forma de piatra si vreau sa le alimentez direct, in paralel , fara acumulatori." In cazul alimentarii directe, pe fiecare LED trebuie alimentat la cel putin 3.5 V. Sub 3V nu se deschid si incep sa lumineze puternic la peste 3.5. La 70 LED-uri, consumul este undeva la cel mult 2-3 A. In cazul unui cablu mai lung, caderea de tensiunea pe cablu se compenseaza, avand la partea dinspre alimentator o tensiune mai mare, in asa fel incat pe LED-uri sa pice 3.5V. Oricum, trebuie ceva amnanunte mai clare. Link spre comentariu
viorelpicu Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Categoric solutia este cu grupuri serie-paralel si rezistente de limitare,cu transformator de separare fata de retea(solutia cea mai simpla si cea mai sigura in acelasi timp). Daca tot s-a deschis acest topic,am si eu o problema:am cumparat de la Ali....o lampa cu senzor de miscare si de lumina cu 9 Led-uri SMD alimentata la 4,5V(3 baterii AAA) dar consuma cand ledurile lumineaza aproape 0,5A(vreo 460 mA).Mie mi se pare un consum cam mare.Pt.a scapa de problema am alimentat lampa dintr-un alimentator de 4V,dar totusi.....Mai am o lampa Livorno,cu 3 LED-uri THT,tot la 4,5V care nu trece de 50 mA. Am folosit pt.alimentare un incarcator de telefon in serie cu 2 diode 1N4007 pt.ca tensiunea livrata era de 5,4V. Multumesc pt.eventuale pareri Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 O sa fac astazi cateva poze. In plus mai am siruri de cate 30-40 "sloiuri" care la fel ca si pietrele se aimenteaza cu un singur acumulator de 1,2V 600mA (cinezarie). Toate astea sunt lampi solare si vara, unele merg toata noaptea, altele cate ore, altele cateva minute. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 E mai logic să le alimentezi cu tensiunea de lucru a ledurilor, respectiv de minim 3V și curenți de 5-10mA per lampă. Dacă alegi să alimentezi invertoarele care lucrau cu acumulatori, vei lucra cu niște curenți mai mari absolut inutil, fiindcă ledul tot doar maxim 5-10 mA va primi, dar lampa va cere ceva mai mult (spre 20-30mA), fiindcă ridicarea tensiunii se face cu pierdere de putere... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 (editat) Pai montajul din fiecare e o placuta mica cu un integrat cu 4 picioare si o bobina. Eu vreau sa renunt la montaj si sa pastrez doar ledul. In cazul sirurilor cred ca ledurile sunt legate in paralel. Despre astea este vorba, doar ca au un singur led. https://imgur.com/c5QJHCD Editat Decembrie 20, 2017 de fluffy37 Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 (editat) Eu va propun solutia asta: ....daca spuneti ca aveti la dispozitie cablu UTP....atunci formati grupe de 4,6 sau mai multe functie de distanta intre ele si alimentati respectiva grupa pe bara + doar cu un conductor din cele 8 ale UTP....bara - va fi la toate construita din 4 conductoare puse in paralel pentru toate LED-urile .... Se poate si sa alimentati grupele cu conductor subtire si UTP-ul sa treaca pe la toate punctele de alimentare ale grupelor cu 4 conductoare pe + si 4 pe - ..... Tensiunea de alimentare sa fie minim 5V sau mai mare ca sa aveti caderi de tensiune mai mici pe conductoarele de alimentare iar valoarea rezistentei de limitare pe fiecare dioda o stabiliti astfel incat sa aveti 10 mA aproximativ prin LED.... Spor! Editat Decembrie 20, 2017 de flomar60 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum