Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intelegere Specificatii Boxe, Compatibilitate cu Statia

georgeleus

Postări Recomandate

Salut,

N-am vazut vreun topic de tutoriale de genul asa ca intreb aici:

Cum ar trebui sa interpretez specificatiile de impedanta pentru modelul de boxe CANTON GLE 496 ?

Producatorul spune:

• Boxe de podea Canton GLE 496
  • Fabricate in germania si avand un raport maxim calitate / pret, varful de gama Canton GLE model Canton GLE 496 reprezinta un punct de referinta in zona boxelor HiFi la acest pret. Acolo unde concurenta vine cu modele fabricate in China de obicei, Canton a ales solutia mai robusta si mai performanta a fabricarii in Germania, sub strictul control al calitatii.
  • Boxele de podea Canton GLE 496 sunt un best buy cu recenzii pozitive de la cumparatori.
  • Specificatii tehnice boxe de podea Canton GLE 496:
  • Descriere: Floorstanding speaker
  • Constructie 3-way Bass reflex system
  • Putere nominala/muzicala 150 / 320 watts
  • SPL (1 watt/1m) 90.5 db
  • Raspuns in frecventa 20...30.000 Hz
  • Crossover 300 / 3.200 Hz
  • Woofer 2 x 200 mm (8''), Aluminum (Wave surround)
  • Midrange 1 x 180 mm (7''), Aluminum (Wave surround)
  • Tweeter 1 x 25 mm (1''), Fabric
  • Impedanta nominala 4...8 ohms
  • Dimensiuni (WxHxD) 21 x 106 x 31 cm
  • Greutate 19.2 kg
  • Boxele de podea Canton GLE 496 beneficiaza de 5 ani garantie

Bha tata, ori e 4 ori e 8 ?

Ce Doamne iarta-ma inseamna specificatia asta ?

De ce intreb:

Am un nash nebun care investeste ca tembelu-n audiofilie dar habar n-are ce-nseamna Hi-Fi. Probabil dupa intrebarea pe care-am pus-o nici eu, dar de bine de rau am idee de anumite aspecte si cunosc cat de cat basics-ul unui amplificator si principiul de functionare al unui difuzor.

Il intreb: "De ce vrei mha sa dai trei salarii minime pe-o pereche de boxe ? "

Raspuns: "E mania vietii mele."

In fine, in combinatie cu boxele astea si-a cumparat un amplificator (de fapt reciever cu amplificator) Marantz PM6006 care scoate in jur de 60W pe canal putere maxima. Suporta de la 4 la 8 ohmm-i in configuratie A sau B.

Indiferent pe ce configuratie erau legate, cand trecea cu rotita de volum de jumatate intra statia-n protectie.

I-am imprumutat apoi statia mea, un Technics vechi si antic model SU-V4A cu 2x 50W pe STK-uri. Statie cu care de altfel am mers un sfert de viata pe o pereche de boxe Unitra de 75W fiecare, cateodata si-n blana totala si nu am avut probleme.

Iata ca din nou, conectand si aceasta statie la boxele respective (in configuratie MAIN, dar si pe REMOTE la fel facea) cand trec cu rotita de volum de jumatate iarasi intra si asta in protectie.

Ce concluzie sa trag ? Exista posibilitatea sa fie boxele cu capra?

Daca impedanta e potrivita in ambele parti, n-ar trebui ca la maxim boxele sa redea puterea maxima a statiei ?

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

4

• Toader

2

• georgeleus

1

• kobold

1

Top autori în acest subiect

Trebuie sa cauti in toipicurile mai vechi, ai sa gasesti tone de informatii si explicatii, dar trebuie sa ai rabdare si sa citesti MULT.

Raspuns f f pe scurt - impedanta unei boxe sau difuzor nu este o valoare fixa ci depinde de frecventa la care este masurata.

Daca deschizi aproape orice pdf al unui difuzor ai sa observi in afara de graficul de raspuns spl vs frecv. si pe cel al impedantei vs frecv.

In graficul de raspuns al boxelor se regasesc minime de impedanta uneori sub 50% din valoarea "nominala". Din pacate aceste grafice [in general] nu sunt oferite public. La unele boxe, rar, este data numeric valoarea celei mai mici impedante prezentate.

De cele mai multe ori, la boxele cu 2 woofere impedanta este maxim 4 ohmi, pt ca au 2 difuzoare de 8ohmi legate in paralel. (In prezent se gasesc putine boxe noi cu cate 2 woofere de 16ohmi legate in paralel ca sa rezulte 8 ohmi "real".)

Filtrele pot contribui si ele la crearea unor minime de impedanta.

Firma Canton este renumita pt declararea unei impedante ambigue [citeste false) de 4-8ohmi.

In privinta nasului tau fii linistit, altii de pe aici au cheltuit multe zeci de mii de euro pe scule si tot sunt departe de a fi multumiti.

Daca vrei sa vezi ce inseamna audiofilia adevarata cauta "Greek audiophiles" pe net si urmareste cu mare atentie filmuletele. Nu glumesc deloc.

Link spre comentariu

Daca vrei sa vezi ce inseamna audiofilia adevarata cauta "Greek audiophiles" pe net si urmareste cu mare atentie filmuletele. Nu glumesc deloc.

Nu exista audiofilie adevarata. Sau, daca exista, ar trebui denumita "arta de a fi vesnic nemultumit de aparatura audio". Ma abtin sa spun ceva de acei greci...care se stie ca.... cu lingurita :secret

Ontopic; Pune un amplificator tranzistorizat vechi care sa aibe 4 ohmi. Ca tot se vorbea de Technics, sa zicem un SU-V10X sau SU-VX800, dar mai sunt zeci de exemple nu neaparat Technics.

Editat de fluffy37
Link spre comentariu

Ok, sa zicem audiofilie din liga mare. Sumele totale cheltuite pt fiecare din acele colectii de sisteme ii duce in topul audiofililor cu "bani grei". Ca iti place sau nu ce spun ei, asta e. Audiofilii sunt diversi si uneori ciudati :d

Nu e o regula ca amplifuri vechi care suporta 4 ohmi sa fct. "fara fitze" si pe minime de impedanta de 2ohmi sau mai putin.

Am avut un Sansui AU 517 care intra si el in protectie pe niste incinte pro de 8 ohmi la 25-30% din cursa potentiometrului, cu semnal de la CD-uri bune, atat de pe un CDP cat si dintr-o simpla placa de sunet Creative. Asa voia el ...

Link spre comentariu

Salut,

N-am vazut vreun topic de tutoriale de genul asa ca intreb aici:

Cum ar trebui sa interpretez specificatiile de impedanta pentru modelul de boxe CANTON GLE 496 ?

Producatorul spune:

Bha tata, ori e 4 ori e 8 ?

Ce Doamne iarta-ma inseamna specificatia asta ?

De ce intreb:

Am un nash nebun care investeste ca tembelu-n audiofilie dar habar n-are ce-nseamna Hi-Fi. Probabil dupa intrebarea pe care-am pus-o nici eu, dar de bine de rau am idee de anumite aspecte si cunosc cat de cat basics-ul unui amplificator si principiul de functionare al unui difuzor.

Il intreb: "De ce vrei mha sa dai trei salarii minime pe-o pereche de boxe ? "

Raspuns: "E mania vietii mele."

In fine, in combinatie cu boxele astea si-a cumparat un amplificator (de fapt reciever cu amplificator) Marantz PM6006 care scoate in jur de 60W pe canal putere maxima. Suporta de la 4 la 8 ohmm-i in configuratie A sau B.

Indiferent pe ce configuratie erau legate, cand trecea cu rotita de volum de jumatate intra statia-n protectie.

I-am imprumutat apoi statia mea, un Technics vechi si antic model SU-V4A cu 2x 50W pe STK-uri. Statie cu care de altfel am mers un sfert de viata pe o pereche de boxe Unitra de 75W fiecare, cateodata si-n blana totala si nu am avut probleme.

Iata ca din nou, conectand si aceasta statie la boxele respective (in configuratie MAIN, dar si pe REMOTE la fel facea) cand trec cu rotita de volum de jumatate iarasi intra si asta in protectie.

Ce concluzie sa trag ? Exista posibilitatea sa fie boxele cu capra?

Daca impedanta e potrivita in ambele parti, n-ar trebui ca la maxim boxele sa redea puterea maxima a statiei ?

Va multumesc.

FAZA CU 4 SAU 8 OHM SE REFERA LA FAPTUL CA IMPEDANTA VARIAZA CU FRCVENTA.dECI ARE IMPEDANTA VARIABILA INTRE 4 SI 8 OHM, ADICA L;A 30 DE HZ POATE AVEA 4 0OHM IAR LA 1000 DE HZ POATE AVEA APROX 8 OHM.O BOXA NU ARE O IMPEDANTA FIXA PE TOT DOMENIUL DE FRECVENTEte.DE AIA UNELE AMPLIFICATOARE SLABE NU POT REDA TOT CE POATE BOXA PENTRU CA NU AU SUFICIENTA PUTERE SA REDEA FRECVENTE JOASE.LA FRECVENTELE JOASE SE INEACA MULTE AMPLIFICATOARE HI-FI.DACA AM GRESIT II ROG PE CEI MAI IN MASURA SA RASPUNDA

Editat de Toader
Link spre comentariu

Scuze.O sa imi corectez scrierea.

Faza cu 4 sau 8 OHM se refera la faptul ca impedanta variaza cu frecventa.Deci are impedanta vasriabila intre 4 si 8 OHM, adica la 30 de HZ poate avea4 OHM iar la 1000 de HZ poate avea 8 OHM.O boxa nu are impedanta fixa pe tot domeniul de frecvente pe care il poate reda.De aia unele amplificatoare slabe, nu redau tot ce poate boxa ptr ca nu are suficienta putere sa redea frecvente joase.L frecvente joase se ineaca multe amplificatoare cu boxe cu sensibilitate mica si impedanta scazuta.

Dca am gresit, astept pe cei competenti.Seara buns si Sarbatori Fericite

Poate de aia pe vremuri erau amplifuri de puteri mici si boxe cu difuri sensibile

Editat de Toader
Link spre comentariu

Confirm si eu ce a spus Shambala, boxele Canton sunt majoritare pe 4 Ohm, chiar daca scrie 4-8 Ohm.

Cu mai multe amplificatoare (Sansui AU-317, Yamaha CA-1000 si Onkyo A-10), chiar si in 4 Ohm (declarati de producator) am avut surpriza sa intre in protectie la un nivel de volum 60-70%.

La un volum max. de 30-40% se poate asculta si pe 8 Ohm, dar nu recomand.

Un amplificator indicat ar fi Nad (sunet neutru), unele suporta chiar si 2 Ohm si se potrivesc cu Canton (sunet deschis).

Eu folosesc pt. ele un amplificator Marantz 1060. Merge fara probleme pana la 80%.

Editat de kobold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări