Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pozitie termostat, compensata ?

Vizitator

Postări Recomandate

post-235374-0-61116700-1513621795_thumb.jpg

Buna. Am o intrebare legata de...temperatura in camera la diferite puncte din Inaltimea a unei camere.

Sa presupunem ca ne facem propriul nostru termostat. De fapt, doar citim temperatura intr-o camera, montaj pus intr-o cutiuta, nu etans ci cu ventilatie naturala pentru o citire adecvata unui senzor de temperatura.

Pozitia cea mai indicata a punctului de masura ar fi pe un perete , altul decat cel cu radiatorul sau alte surse de caldura, la o inaltime cuprinsa intre 1.5m - 1.8m fata de podea. Sa presupunem totusi, ca nu dorim sub nici o forma montarea senzorului la aceasta inaltime. (chestie de design) Dorim sa montam senzorul la o inaltime aproape maxima de tavan, undeva la 2.20m - 2.40m.

Evident, la aceasta inaltime vom avea masuratori eronate, sau nu neaparat eronate, dar...departe de ceea ce simtim noi in aceasta camera. Va fi suficient oare sa facem din soft o corectie de temperatura ? De exemplu, senzorul citeste 23.8 C la inaltimea de 2.2m , temperatura fiind de 21.6C la 1.6m, deci scadem 2.2C si returnam 21.6 C ? Va fi acelasi raport oare tot timpul....de temperaturi ?...nu ?

in ce fel putem totusi monta senzorul sus ?

Link spre comentariu

Cand intr-o camera se masoara mai multe temperaturi, niciuna nu este eronata. Temperatura aerului nu este intotdeauna relevanta. Aerul are capacitate calorica mica, temperatura lui variaza mult in timp si de la un loc la altul. Temperatura unei camere este temperatura medie a corpurilor solide (pereti, tavan, podea, mobila, etc). Aceasta se poate afla experimental. Se pune in camera un ventilator puternic si, dupa cel putin 30 de minute, aerul capata acea temperatura medie. Daca temperatura unui senzor montat intr-un anumit loc pe perete difera de valoarea medie, aceasta diferenta trebuie luata in considerare pentru compensare.

Link spre comentariu

referitor la intrebarea mea cu calibrarea a doua puncte de masurare prin compensare.....ar fi o idee fiabila sau nu ?

pentru ca....ma gandesc in felul acesta. la 23C o sa am o temperatura mai mare undeva mai sus. 24C-26C dar la 5C sau 10C nu stiu daca o sa fie la fel, aceasi linearitate.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Intrebarea nu imi pare sa aiba relevanta...

Termostatarea o faci pentru a mentine in camera / sau in apartament / sau in constructie tempetratura de confort - si are rost/semnificatie numai daca iesirea termostatului poate sa moduleze SUBUNITAR energia emisa de sursa de caldura.

Deci trebuie ca sursa sa fie capabila de a incalzi peste temperatura de confort, termostatul fortand sursa sa aibe perioade de inactivitate, si din "factorul de umplere" rezulta o temperatura in zona celei de confort.

Evident ca temperatura la care regleza termostatul este reglabila...

Daca pana aici tot ce am spus este aplicabil situatiei tale - atunci te intreb: care este problema cu ce citeste absolut sau relativ senzorul si deci si termostatul?

Nu are plaja de regalaj termostatul?

Altfel nu ar fi nici o problema, daca temperatura de reglaj cu senzorul la 1,5m inaltime este 22 grade atunci:

- cu senzorul pe podea vei regla sa zicem la 18 grade

- cu el pus la 50cm de dusumea vei ragla 20 grade

- cu el pus la 50cm sub plafon vei regla 24 grade

- cu el pus in zona plafonului vei regla 28 grade

Si in toate aceste cazuri (oricare dintre ele) la inaltimea de 1,5m vei avea cele 22 grade, iar temperatura in camera va fi la valoarea de confort.

Si cum zicea @puriu toate valorile de temperatura exista si sunt corecte...

Link spre comentariu

Nu cred că trebuie să compensezi nimic din soft, doar să reglezi termostatul la o valoare la care temperatura ambiantă măsurată (cu un termometru clasic precis) la nivelul de 1,5m să fie confortabilă (21-22*C).Aia contează de fapt, nu cea de la 50cm, nici cea de la 2,5m.....

Iar faptul că nu-ți convine să pui termostatul la nivelul relevant de 1,5m, nu te împiedică totuși să-l pui unde vrei, dar să poziționezi numai senzorul la acel nivel, iar restul montajului îl pui unde vrei.Trebuie doar două fire subțiri, pe cât posibil ecranate....

Link spre comentariu

Depinde de circulatia aerului in casa. Dupa cum s-a mai spus.

De ce nu-l faci incastrat in perete? Daca se poate, evident.

Incastrat in perete ? Senzorul sau ....cutia ? Daca de senzor spui...nu l-as baga acolo in perete pentru ca ar avea o latenta...sau inertie termica cum i se spune...foarte mare. Cred..

documentatia ta Nico, o sa fie de folos. eu tind sa cred ca nu exista o linearitate pe inaltime. sper sa gasesc ce caut, dar la prima vedere e cam ceea ce caut.

Nu stiu daca am specificat. Eu fac termostatul. De ce nu vreau la 1.5m ? Pentru ca pe partea de sus, merg cu linia de 485, si nu vreau sa nu am o cutie alba simpla pe perete. Nu are nici un display, nimic. Toate setarile le voi face de pe o tableta dedicata. Ma rog...e un proiect mai mult decat termostat, dar aici am ajuns acum in stadiul acesta.

ca idee, eu am calibrat senzorul , cu un aparat de masura bunicel, acum insa as vrea sa-i fac o calibrare/translare...de genul. Masor temperatura la la 1.5m, si il ajustez pe el, sa-mi returneze temperatura lui - <diferenta>.

Am inteles si ideea cu setarea unei temperaturi mai mari, acolo...dar nu da bine sa pui la setari....de exemplu 27C pentru 23C. Adica nu pot explica oamenilor din casa...stiti puneti dupa ureche o valoare tot mai mare....pana... :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Adica nu pot explica oamenilor din casa...stiti puneti dupa ureche o valoare tot mai mare....pana... :)

Ba cam trebuie. Indiferent ca e vorba despre o singura instalatie sau ceva ce vrei sa vinzi. Pentru ca pur si simplu nu exista o relatie universal valabila intre temperatura din tavan si cea resimtita. Observa de asemenea ca am zis "resimtita", nu "adevarata". Nu exista "adevarata", depinde de prea multi factori, unii obiectivi altii subiectivi. Gandeste-te de exemplu la variantele incalzire in pardoseala, incalzire cu calorifere, incalzire cu panouri radiante in tavan. Sau cu ventiloconvectoare sau cu AC (si astea de mai multe feluri), ca sa iti strice de tot ideile de a folosi stratificari statice ale temperaturii.

Poti face insa altceva, un simplu truc de inferfata. In loc de temperatura, afisezi un interval de la 1 la 10 (cu o zecimala, sau 100, fara zecimale), pe care intern il mapezi cum vrei tu. Poti face chiar o parte de configurare, in care beneficiarul sa spuna cam ce are (IP, calorifere, etc), si alegi in consecinta maparea astfel incat valoarea 5 (din 10) sa fie cel mai probabil cea dorita.

Link spre comentariu

sti ce nu inteleg eu ?

de ce sa folosesc tehnologie wifi, cat timp duc fire de alimentare ?

o chestie pe baterie, da, merge wifi. dar cum vine chestia asta, merg cu fire de alimentare dar transmit wifi, cand as putea sa mai pun doua pentru o retea......

problema nu ar fi de fire, ca le pot ingropa in perete si ies in spatele cutiei. dar nu vreau cutia aia pe perete, nu are lcd nu are setari e doar o carcasa cu un senzor ....

in fine, pana la urma cobor onewire prin perete ca e dificil sa citesc in tavan...cam asa e.

ma intreb totusi ... cat de lineara este treaba, dar cel mai probabil ...spre deloc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cred ca senzorii umani de temperatura responsabili cu definirea confortului termic sunt la nivelul fetei.

Prin urmare cam la inaltimea asta ar trebui citita temperatura aerului.

Senzorul wireless are rostul lui, daca redecorezi camera si dulapul pica peste senzor, tragi alte fire ?

Link spre comentariu

Mai e ceva de stiut: avem de a face cu un sistem centralizat? Adica mai multe iesiri de caldura si un retur sau mai multe? Daca da, atunci este plasat in conducta de retur la centrala (la intrarea dinspre camera de unde se preia returul). In cazul asta, va masura temperatura din camera la nivelul 0.5m de podea. Este camuflat in spatele grilajului de retur. Nu se vede nimic.

Daca sunt mai multe retururi, atunci poate ai si niste actuatoare ca sa poti regla independent pe alimentarile cu aer. Daca nu, atunci faci o mediere (ca-n majoritatea companiilor cu multe birouri, unde unii crapa de frig, altii de caldura).

Daca sistemul nu e centralizat, nu e aplicabila solutia cu senzorul de retur.

Link spre comentariu

Nu poti sa iei 10 termocuple si sa le insiri uniform pe un bat ca sa te lamuresti cu liniaritatea ?

Asa cum ti s-a spus , intr-o camera cu diverse surse reci si calde, apar tot felul de curenti de convectie si nu poti sa ai nici liniaritate si nici stabilitate. Un ventilator mare ar rezolva problema partial, ca ar mai trebui si ceva deflectoare ca sa apara o curgere turbionara care sa amestece fluidul cum trebuie.

Valori asa-zis false apar daca omul sta in dormitor cu usa inchisa si termostatul intr-un hol circulat aproape de usa de intrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări