gsabac Postat Decembrie 17, 2017 Partajează Postat Decembrie 17, 2017 Voi explica detaliat, imediat ce realizez o varianta identica cu aceea finalizata de @marian, despre lucrul cu librariile si parametrii de simulare. Deasemenea am sa postez si librariile si modul de lucru cu componente care in librarii sunt denumite subcircuite,( .subckt) ca in cazul MOSFET-ului din VAS. @gsabac 1 Link spre comentariu
Rashad Ionita Postat Decembrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2017 Va multumesc pentru explicatii si ajutorul acordat. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 17, 2017 Partajează Postat Decembrie 17, 2017 Ionita ziceai ca vrei finali bipolari dar in simularea ta vad tot mosfeti, de ce? Apoi interesul tau e strict didactic sau vrei sa construiesti amplificatorul cu finali bipolari? Ce finali vei folosi? Link spre comentariu
Rashad Ionita Postat Decembrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2017 Amadoua motivele...sa invat mai multe despre amplificatoare, sa invaf sa folosesc simulatorul si sa fac schema cu bipolari. Si am inceput cu primele, sa invat mai multe despre amplificatoare si sa folosesc simulatorul, apoi dupa astea o sa incerc sa imi modific singur schema cu ajutorul simulatorului. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Decembrie 17, 2017 Partajează Postat Decembrie 17, 2017 Offtopic: De fiecare data cand apare un incepator sar imediat cativa forumisti extrem de cultivati in ale amplificatoarelor dar redusi in a-si impartasi cunostintele ,punand la pamant orice incercare a unuia mai putin experimentat de a invata. Cred ca o sa propun infiintarea unei sectiuni doar pentru marii magicieni ai electronicii ,ca sa nu mai coboare din Olimp sa se murdareasca de muritorii de rand. Atitudinea asta pur romaneasca de a privi de sus cu dispret nu ne ajuta cu nimic, din contra ,naste involutie. Bucurati-va ca lumea are inca hobbyul electronicii, in loc sa stea pe o terasa la bere si la mici si la manele. Ontopic: Daca ti se pare greu LT Spice poti incerca si simulatorul de la NI (National Instruments). LE: Vad ca mai sus a postat Marian .. sa nu crezi ca e postare rautacioasa la adresa ta Mariane. ce am scris mai sus face referire in general la intreaga sectiune a forumului. LE2: Totusi , ca model didactic alege-ti si tu o schema ceva mai simpla , nu sari asa sus. Daca tot te-ai pricopsit cu simularea acum incepe de la cele mai simple circuite, fara semiconductori , pe urma adauga in circuit semiconductori.. treptat.. Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 17, 2017 Partajează Postat Decembrie 17, 2017 (editat) In atasament este completul de fisiere functionale. Veti observa pe schema de principiu ca am introdus un generator de semnal la intrare si o rezistenta de sarcina de 4 ohmi. Deasemenea am introdus directivele de simulare pentru regimul tranzitoriu, .tran 10mS si .ac oct 100 1 1000k pentru caracteristica de frecventa (Bode), prin completarea datelor in TAB-ul ce apare din meniul Simulate->Edit Simulation CMD. Librariile le-am introdus cu scris de la claviatura din butonul .op din bara de butoane, cu comanda .lib Cordell-Models.lib. Libraria trebuie sa se afle in directorul de lucru. Componenta IRF540 este definita de producator ca subcircuit ( se vede cu Notepad), de aceea am copiat-o din directorul LTspice in directorul de lucru, am denumit-o nmosX.asy si am introdus X in definitie, cu click cu butonul drept al mouse-lui pe componenta, pentru a deveni subcircuit si pentru a nu se confunda cu nmos din librariile programului. Generatorul de semnal a fost setat pe 1400mVv si 1000mV pentru analiza Bode. Deasemenea am introdus sursele de alimentare de +70V si-70V. Simularea se ruleaza din buton Run, se asteapta citeva secunde in functie de puterea de calcul si apare graficul de simulare gol. Pentru evidentierea rezultatelor se face click la iesire sau in orice punct din schema. Pentru curenti se face click pe componente, sau cu Alt->Click pe orice traseu de circuit. Pentru puterea disipata pe rezistenta de sarcina sau orice componenta se apasa clapa Alt si se face click pe componenta. Pentru valori efective, pe grafic se apasa clapa Ctrl si numele ce apare in meniul simularii. Curaj, nu este asa de complicat, trebuiesc experimentate de citeva ori si intrebati daca ceva nu se potriveste. Precis ca vor fi useri care sa va indrume. Succes! @gsabac Mosfet400-1.rar Editat Decembrie 17, 2017 de gsabac 1 Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 LE2: Totusi , ca model didactic alege-ti si tu o schema ceva mai simpla , nu sari asa sus. Tocmai de asta am postat mai sus, pentru ca am simtit ca OP este depasit de complexitatea schemei. Eu am dorit ca Mosfet400 sa fie cel mai performant proiect cu mosfetii aia, de aici de pe forum, si pentru asta mi-am asumat un grad ridicat de complexitate si costuri de realizare. Imi cer scuze daca suna arogant dar schema nu-i pentru incepatori, implica un nivel destul de pretentios de teorie, si chiar daca unii s-au suparat pe reticenta celor mai pregatiti de a asista, eu gasesc retinerea lor absolut normala, La urma urmei nu inveti mecanica auto experimentand pe un BMW ( spre exemplu ), evolutia trebuie sa fie una naturala. Daca se doreste neaparat amplif cu finali bipolari, are Raimond proiectul SARA, unul larg acceptat ca fiind performant. Cat despre invatarea simularilor: http://www.diyaudio.com/forums/software-tools/260627-installing-using-ltspice-iv-beginner-advanced.html Nu cred ca exista vreo sursa de documentare mai eficienta decat topicul ala. Link spre comentariu
Rashad Ionita Postat Decembrie 18, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2017 (editat) Uite ca de topicul ala nu stiam, ma apuc imediat de studiat, si cu ce imi mai explica domnul @gsabac, o sa fie bine. Va multumesc tuturor pentru explicati, sfaturi, si ajutor. Si aveti dreptate am inceput cu o schema prea complexa pentru nivelul meu, momentan cred ca o sa dau putin inapoi, o sa incep cu scheme mai simple si dupa revin din nou asupra ei. Editat Decembrie 18, 2017 de Rashad Ionita Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 De acolo am invatat si eu ltspice, daca te descurci cu engleza e foarte bun. Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 Daca aveti probleme cu erori la simulare, probabil ca nu aveti toate librariile, de aceea am introdus in fisierele de simulare librariile MJE340-MJE350.lib si directiva .lib MJE340-MJE350.lib. Postati daca sunt probleme la simulare. Eu folosesc LTspice VII original de la firma si nu am avut probleme. Spor! @gsabac Mosfet400-1.rar Link spre comentariu
Rashad Ionita Postat Decembrie 18, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2017 Eu am descarcat de pe net o varianta si banuiesc ca ar avea buguri. In ce sens dau Run imi aoare o fereastra neagra timo de 2 3 secunda dupa care mi se inchide, am incercat de nenumarate ori si degeaba. Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 18, 2017 Partajează Postat Decembrie 18, 2017 (editat) Si eu tot dupa net dar direct de la producator. http://www.linear.com/designtools/software/ Daca nu reusiti incepeti cu exemple mai simple, poate programul functioneaza. @gsabac Editat Decembrie 18, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Rashad Ionita Postat Decembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Buna ziua. Dupa multe batai de cap, aseara am reusit sa fac programul functional. Am trecut de la windows 7 la 10 si degeaba, am vazut ca tot nu functioneaza, am trecut din nou la windows 7 si am rulat programul cu drepturi de administrator si cateva modificari de compatibilitate am reusit sa il fac sa functioneze. In concluzie nu era de la libraria ce o gasisem pe net nici de la versiunea descarcata de pe net, ci era de la compatibilitatea dintre windows si program, bine ca s-a rezolvat. Va multumesc tuturor pentru ajutor. Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Asteptam rezultate si modificarea schemei cu bipolari. Succes! @gsabac Link spre comentariu
Rashad Ionita Postat Decembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Buna seara, si ma scuzati ca o sa va stresez cu inca o intrebare, dupa ceva studii am reusit sa atasez un etaj final cu bipolari, la schema, dar nu stiu cum sa pun superdioda, deoarece orice ce as pune semnalul arata ca naiba, am implementat si o protectie SOA, nu stiu sigur cat o sa isi faca treaba, dar sper sa fie ok. Intai sa rezolv problema cu superdioda. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum