sk24bpo Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Cum nu ma pricep mai deloc la boxe m-am gandit sa pun o intrebare legata de o curiozitate pe care o am.... Am vazut ca unele boxe au unele difuzoare cuplate in polaritate inversa. Adica sa zicem, tweeter-ul si basul au polaritate pozitiva, iar difuzorul de medii are polaritate inversa. Chestia asta are vreo relevanta asupra sunetului ? De ce designerul acelei boxe a ales aceasta solutie ? Ar putea exista plusuri si minusuri fata de varianta in care toate difuzoarele au aceeasi polaritate ? Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Tu intrebi serios sau ti-a spart cineva contul si face misto pe aici ? Fazarea difuzoarelor este impusa in mare masura de defazajul introdus de filtre. Link spre comentariu
kobold Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Nu cred ca face misto. Eu am vazut o ciudatenie asemanatoare la modelul Yamaha NS-690 unde tweeter-ul se monteaza invers ca polaritate. Noroc ca mi-a spus un prieten electronist care s-a uitat pe schema. Link spre comentariu
Bebelu Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 (editat) Nu cred ca face misto. Editat Decembrie 11, 2017 de Bebelu Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2017 (editat) Tweeterul e in polaritate normala, media inversa si basul din nou pozitiva ca tweeterul. Editat Decembrie 11, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Defazajul cu pricina e legat de ordinul filtrelor , pe medii ai un filtru trece sus si inca unul trece jos , însumate dau probabil un defazaj in jur de 180 grade . Este evident ca in acest caz difuzorul de medii se va conecta cu polaritatea inversa fata de joase si înalte ... Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Dickason pe la pag 165 (depinde de editie) sau, daca nu va descurajeaza limba, ISBN 978-3921608517 (3921608511) si ISBN 9783921608838 (392160883X). Ultima se poate descarca legal si gratis de aici. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Bun...alegerea filtrelor astfel incat sa rezulte genul asta de fazare ar putea avea vreun impact asupra sunetului ? Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Pai da , sunetul se recompune ca faza ( de fapt asta se intenționează , ca in realitate ... Dzeu cu mila ) , chiar daca a fost împărțit in trei domenii de frecventa , de către filtru . Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Bun...alegerea filtrelor astfel incat sa rezulte genul asta de fazare ar putea avea vreun impact asupra sunetului ? Problema nu se pune asa. Filtrele se decid in fct. de diverse motive, iar fazarea difuzoarelor rezulta dupa alegerea filtrelor si a incintei. Nu se poate vorbi despre vreo caracteristica a sunetului in functie de fazare, caci nu exista decatr o singura pozitie de fazare corecta. In orice alta suna mai rau. Bine, aici pot fi nuante/preferinte (in specail pe vreo anume muzica) dar pe masuratelea solutia este unica (in general). Ca idee un difuzor aflat in inversiune de faza cu altul (la frecventa de taiere) produce o groapa in graficul raspunsului total. Acustic insa poate sa nu fie sesizat atat de deranjant, depinde de spl fiecarui dif., de constructia filtrelor si de sunetul fiecarui dif. Este o intreaga tehnica sa alegi difuzoarele care sa se completeze corect (si placut), si sa alegi si filtrele cele mai potrivite. Sau cele mai potrivite la un anumit cost - lucru total diferit. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2017 (editat) www.stereophile.com/content/kef-r700-loudspeaker-measurements Astea-s boxele. Sunt chiar foarte liniare. Editat Decembrie 11, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 (editat) Sunt multe incinte pe trei căi la care media e în antifază față de bass și tweeter. Victor are dreptate. Este o modalitate de a reduce amplitudinea frecvențelor ce se suprapun la extremitatea benzilor de trecere ale filtrelor, prin antifazare. Editat Decembrie 11, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Mai e un aspect pe care am uitat să-l menționez : răspunsul fazei electrice e una , răspunsul fazei acustice e alta . Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 (editat) M-am exprimat eu prea simplist (spre chiar prost!) "> "> "> Dacă interesează sursa citatului http://www.mediafire.com/file/pfqlk33qpcfrj6g/Difuzoare_si_incinte_acustice.rar Editat Decembrie 11, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 11, 2017 Partajează Postat Decembrie 11, 2017 Si eu am observat la boxele mele Cerwin Vega, cand i-am schimbat niste condensatoare in filtre, ca media era pusa pe dos fata de tweeter si bas, si eram la fel de nedumerit ca @raimond atunci cand am observat. Am crezut atunci ca este o greseala la conenctarea difuzorului din fabrica Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum