Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie brad Craciun int/ext


Vizitator M I B

Postări Recomandate

Salutare! Precizez de la bun inceput ca stiu foarte bine ca asa ceva nu e recomandat, si ca in mod normal ar trebui sa optez exclusiv pentru instalatii concepute pentru a fi folosite la exterior, din diverse motive. Stiu ca asa zice teoria, si ca cel mai probabil veti simti a fi de datoria dvs. sa ma lamuriti ca asa nu-i bine, dar cu tot pacatul, as vrea sa ne rezumam doar la partea practica. Asadar, asta e situatia:

 

Craciunul asta vreau sa realizez cea mai mare feerie de lumini de Craciun la exterior (in curtea mea) de pana acum. 15 instalatii (inclusiv 3 furtune) urmeaza sa fie presarate peste tot prin partea din fata a curtii, pe diversi pomi, brazi si pini, conform celor mai recente planuri ale mele. Si-acuma vine curiozitatea mea: atata timp cat izolez bine controllerul care contine circuitele, astfel incat sa nu poata patrunde deloc apa sau alti "intrusi", credeti ca o instalatie pentru bradul de Craciun destinata folosirii la interior, ca acelea omniprezente din ziua de azi, cu controller si jocuri de lumini, (ca cea din imaginea de la sfarsitul postului) ar putea rezista daca ar fi folosita la exterior? Instalatiile ar urma sa fie pozitionate sus, pe crengi inalte unde nu se poate ajunge decat cu scara, atat la instalatii cat si la cablurile de alimentare. Asadar pericolul de electrocutare la ele e practic inexistent. La inceput nu am luat in considerarea folosirea de instalatii pentru interior la exterior, dar dupa cativa ani de utilizare a unor instalatii de exterior, piciorusele ledurilor acestora erau ruginite/oxidate, se vedea clar ca beculetele/ledurile (ca am si de unele si de altele) nu pareau sa fie deloc mai bine izolate si sa se preteze mai bine la conditiile de afara decat ledurile instalatiilor de interior. Nici firele nu par sa fie cu nimic mai rezistente si nici mai groase, drept dovada, multe beculete ale instalatiilor de exterior s-au rupt cu tot cu bucatele de cablu cu timpul. Am tot inlocuit beculetele care s-au rupt sau s-au ars, sau am legat pe direct, dupa care am izolat "rana" cu banda izolatoare, si instalatia a continuat sa functioneze. Momentan, imi pun intrebarea - daca instalatiile de exterior sunt atat de vulnerabile si aparent neprotejate, oare chiar ar exista, in practica, vre-un motiv real pentru care o instalatie de interior sa nu reziste cel putin la fel de bine la exterior, repet, atata timp cat controllerul e izolat? Deci e vorba doar de cabluri si de leduri in sine, chiar o fi imposibil sa reziste afara daca ninge sau ploua pe ele? Mentionez ca acum vreo doi ani am vazut exact genul asta de instalatii puse pe braduti la exterior de catre primarie, in Turda. Am auzit ca unii le-ar folosi la exterior fara probleme, si am vezut de multe ori ceea ce pareau a fi astfel de instalatii montate la exterior.

 

Ar fi si mai bine daca cineva care a incercat asa ceva imi poate spune ce-a iesit, si daca instalatiile au rezistat. Acuma, sa curga parerile, multumesc!

 

Asta e tipul de instalatie care face obiectul curiozitatii:

rOdy6Wcg_o.jpg

Link spre comentariu

Dacă intră apă la bornele beculețelor sau ledurilor, acestea se vor coroda rapid și nu vor ține mai mult de o săptămână-două. Cutiile de comandă se pot izola ușor prin umplerea cu silicon sanitar, lăsând doar butonul de comandă,iar toată cutia se introduce într-o pungă de plastic, cu legătura în jos, să se scurgă apa de condens. Nu ar fi o idee rea să prevezi pe fiecare fir ce duce la leduri sau becuri,câte o siguranță fuzibilă rapidă,cu un curent de acționare o idee mai mare decât cel nominal. Astfel s-ar preveni arderea triacelor de comandă în cazul scurtcircuitării mai multor becuri sau leduri...

O idee și mai bună ar fi să prevezi un transformator separator pentru alimentarea tuturor instalațiilor exterioare. Dat fiind că acestea au o putere redusă, cred că un traf de maxim 500W ar ajunge pentru toate.

Dar acest transformator separator va evita riscul de electrocutare, iar asta e cel mai important.Ca efect secundar benefic, va preveni și deteriorarea instalațiilor în cazul contactului accidental al unui fir la pământ...

Link spre comentariu

Sfaturi cu grad de periculozitate nu este bine sa fie date pe forum.

 

Deja instalatiile ieftine, ca cele descrise, sunt prost realizate si nu prea prezinta siguranta in exploatare, dar in Ro se poarta improvizatiile oricum, si daca este vorba de o durata de cateva saptamani Dorel crede ca nu o sa ia foc, ca doar o scoate el peste 10 zile...

Megaproiecte bazate pe componente deja sub semnul intrebarii??? mai jalnic ca la minitehnicus.

De acord ca produse la fel de proaste pot sa fie gasite cu etichete "de exterior" dar asta nu scuza sa folosim ceva prost, pentru ca ceea ce trebuie sa fie mai bun este la fel de prost... (ce de pleonasme).

 

Daca inchid subiectul, cum ar merita din multe puncte de vedere - o sa ziceti ca merita sa lasam exprimarea libera.

Insa eu vreau sa cred ca aici este o zona de discutii serioase despre LED si alte surse de lumina, nu ceva pentru incepatori si improvizatii.

Deci macar sa fie mutat in zona de incepatori.

Link spre comentariu

La unul din hipermarket-uri am gasit instalatie cu led-uri outdoor ... 400 bucati , sursa detasabila intr - un corp solid monobloc cu stecker Shuco ... 8 programe etc . Pretul ... pana in 50 RON . Personal mi s - a parut foarte bine lucrata . Daca e voie si se solicita , pun foto ... nu e nici o reclama . Daca aveam actiuni sau alte chestii pecuniare cu respectivul agent economic , nu mai intram sa postez ... cheltuiam banii pe alte meleaguri . Trebuie cumpanit ce si cum . Daca exista foarte mult timp si rabdare ... e altceva . Ma rog , costa si materialele ... in fine !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Sunteți unii pe aici pe care eu îi suspectez că au normă de făcut privitoare le numărul de postări stupide.

Care e legătura dintre acea știre, unde nu e vorba de o instalație montată în exterior și nici nu se specifică undeva că ar fi o improvizație, și subiectul acestui topic?

Nu m-ar mira ca într-o zi să apară unul de ăsta ca tine care să spună să nu ne mai cumparam automobile ca a văzut el la tv niste știri cu accidente.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Eu sunt de parere ca ar fi mai bine sa folosesti niste instalatii special concepute pentru exterior. Acum 2 ani am avut in curte un furtun luminos cu led-uri, montat cam la 2.5m deasupra solului. Cu toate ca am izolat cu cateva straturi de banda izolatoare locul in care cablul cu 230V se conecteaza la furtun, in momentul in care a inceput sa ploua, apa a intrat la locul in care cablul cu 230V se conecteaza la furtun si a facut scurt circuit. Noroc ca am folosit o siguranta separata in tablou pentru instalatia de Craciun.

Concluzia la care am ajuns a fost ca banda izolatoare era de proasta calitate si s-a dezlipit. Nu mult, dar suficient cat sa poata patrunde apa la instalatie. Incepand de atunci, am folosit pentru instalatie banda izolatoare mai scumpa, dar care isi face treaba.

Deci eu te sfatuiesc sa iti cumperi niste instalatii special concepute pentru utilizarea la exterior. De exemplu, am vazut furtun luminos la 2 lei si cativa bani. La pretul asta nu e scump deloc si gasesti pentru el si controler.

Asta e doar o parere personala.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
Vizitator M I B

Multumesc tare mult de sfaturi. Mda, nitial, m-am gandit sa pun asta la incepatori, dar mi-am zis ca poate o sa mi se reproseze faptul ca nu l-am pus la LED-uri si surse de lumina, intrucat subiectul are legatura cu LED-uri si lumini, iar sectiunea incepatori e prea vaga pentru asa ceva. S-a intamplat invers.

 

Mai bine optez totusi pentru instalatii de exterior, mai ales ca preturile pentru cele de exterior nu-s fenomenal de mari comparativ cu cele de interior (sunt variante si variante, bineinteles). Apropo de furtunuri luminoase - n-am avut niciodata probleme cu patrunderea apei pe la cablul de alimentare a furtunului, insa am avut un furtun care dupa 3 ani de utilizare normala la exterior, fara sa fie bruscat sau ceva, i-au iesit sarmulitele afara. Au perforat pur si simplu furtunul si au iesit la aer. Si vorbim de solidul furtun luminos. Nici instalatiile alea subtiri de interior care le punea bunica pe-afara pe vremuri n-au patiti asa ceva. Mai am trei furtunuri functionale, anul asta le mai pun, dar de la anul le inlocuiesc cu instalatii. Nici un furtun luminos pe care l-am avut n-a rezistat mai mult de doi ani pana sa apara defectiuni, si n-au fost deloc ieftine. N-am avut niciodata nici un fel de decoratie de exterior mai proaste ca furtunurile luminoase, m-am lamurit cu ele.

Link spre comentariu

Serios? Prosteala asta chiar ține la unii?

Eu văd că ai scris

 

 

Concluzia la care am ajuns a fost ca banda izolatoare era de proasta calitate si s-a dezlipit. Nu mult, dar suficient cat sa poata patrunde apa la instalatie. Incepand de atunci, am folosit pentru instalatie banda izolatoare mai scumpa, dar care isi face treaba.

Ceea ce înseamnă că nici vorba de ceea ce aveai în casă căci e clar că "banda izolatoare mai scumpă" ai achiziționat-o ulterior pățaniei. De ce n-ai cumparat silicon în acest caz?

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări