Vizitator kika Postat Decembrie 7, 2017 Partajează Postat Decembrie 7, 2017 (editat) Salutare! Am un exercitiu in care se cere calcularea rezistentelor R1, R2 si R3 astfel incat diodul led D1 de la iesire sa functioneze intr-un interval de tensiune de intrare intre 4 si 9 V. Ce valori ati da acelor rezistente? Si cum ar arata circuitul cu Express PCB? Sunt recunoscator pentru orice ajutor.Multumesc! Editat Decembrie 7, 2017 de kika Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 8, 2017 Partajează Postat Decembrie 8, 2017 Salut,Problema este incompleta, dar o sa fac niste presupuneri si rezolv asa.Ca sa se aprinda ledul in intervalul 4-9V, trebuie sa aplici 4V pe intrarea neinversoare a comparatorului de jos si 9V pe intrarea neinversoare a celui de sus.Presupunem ca Vcc=15V, iar curentul prin divizorul rezistiv este de Idiv=1mA, suficient de mare ca sa nu fie afectata tensiunile de pe divizor de curentul de polarizare al comparatoarelor.In aceste conditii:V1=Idiv*R3=4V => R3=V1/Idiv=4V/1mA=4KOhmV2=V1+Idiv*R2=9V => R2=(V2-V1)/Idiv=(9V-4V)/1mA=5KOhmVcc=V2+Idiv*R1 => R1=(Vcc-V2)/Idiv=(15V-9V)/1mA=6KOhmRaspuns: R1=6KOhm, R2=5KOhm, R3=4KOhmFiind problema de scoala, nu mi-am batut capul sa gasesc valori standardizate pentru rezistente.Bafta! Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Decembrie 8, 2017 Partajează Postat Decembrie 8, 2017 (editat) @kika Gata, ai reușit să pacalești pe cineva să muncească în locul tău. Procedând astfel și în continuare, ai toate șansele să nu rămâi repetent anul acesta. Succes pe mai departe! Editat Decembrie 8, 2017 de Real Minitehnicus 2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum