Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Folosirea corecta a hardurilor externe


Marius84

Postări Recomandate

Salutare!

Stiu ca unitatile de stocare de tip hard-disk interne, odata cu oprirea sistemului de operare primesc si comenzile necesare pentru aducerea capetelor de citire in zona de "parcare". Astfel, se evita eventualele deteriorari ale sistemelor mecanice in timpul transportului. Cum se procedeaza in cazul hard-diskurilor externe, care sunt efectiv jumulite din porturile usb? Ajuta cu ceva comanda safely remove.....?

Cum procedati? Cum se poate verifica daca cititoarele au fost aduse in zona de parcare? Evident fara deschiderea capacului...

Link spre comentariu

Sincer habar nu am.

Totusi parca citisem undeva odata ca se folosesc de inertia platanelor,la sesizarea deconectarii motorul pentru platanelor ar deveni generator asigurand energia pentru parcare.

Nu stiu daca era doar un concept sau chiar era implementat asa ceva.

Posibil ca doar cele concepute ca si portabile sa faca asa ceva,unul “fix” sa nu stie de asa ceva.

Oricum chestia asta e veche,vreo cativa ani cred,din amintiri.

 

Daca nu ma insel si sensul de rotatie combinat cu unghiul bratului face sa departeze bratul de centru.

Bratul nefiind controlat ramane liber,platanele inca se invart din inertie rezulta ca bratul se va departa de centru la final e nevoie doar de un mic puls sau ceva sa treaca in parcare.

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu

La HDD vechi, parcarea capetelor se facea la mijlocul platanelor. La pornire, capetele se frecau de platane si din cauza asta apareau repede zone cu bad-uri. Cam de cand au aparut HDD de 40G, parcarea se face inafara platanelor. Capurile urca pe niste sine de plastic situate la marginea platanelor. Exista un circuit care monitorizeaza in permanenta tensiunile de alimentare si la scaderea sau intreruperea unei tensiuni, capurile sunt parcate automat. Circuitul care comanda motorul parghiei cu capuri are un condesator care inmagazineaza energie special pentru functia de parcare.

La pornire, capurile sunt tinute pe sine pana cand platanele ating viteza nominala de rotatie. De asemenea mai exista un stegulet care blocheaza bratul cu capete. Acesta este miscat de curentul de aer facut de platane. Cand platanele sunt aproape de viteza nominala de rotatie, steguletul deblocheaza parghia cu capuri. Avantajul steguletului era ca in cazul in care HDD este pornit la o presiune mai mica, curentul de aer facut de platane nu putea misca steguletul si HDD nu putea porni. Motivul este ca in timpul functionarii HDD, capurile nu ating platanele ci plutesc pe o perna de aer la o inaltime foarte mica de cativa microni (din cauza curentului de aer facut de platanele in rotatie). La scaderea presiunii perna de aer este mult mai subtire iar capurile pot atinge suprafata platanelor la vibratii mici, rezultand zone cu bad-uri.

Unele firme au renuntat la stegulet si l-au inlocuit cu o parghie care blocheaza bratul cu capuri daca platanele nu se invart la viteza nominala (chestia este valabila doar la pornire). Parghia are la un capat un magnet mic. MAgnetul este pe marginea unui platan (fara sa il atinga). Din cauza rotatiei platanelor, magnetul este tras in sensul de miscare al platanelor, parghia este miscata si bratul cu capete este deblocat. Mecanismul asta sesizeaza doar rotatia platanelor, nu si presiunea atmosferica.

La HDD de capacitati mari (de la 1T in sus), platanele nu mai pot fi facute din aliaje de metal din cauza coeficientului mare de dilatare in functie de temperatura. Asa ca le-au inlocuit cu platane de sticla pe care au depus un strat magnetic foarte subtire. Socurile suportate de aceste HDD sunt mai mici decat cele cu platane din aliaje.

http://oi67.tinypic.com/10f3srn.jpg

La HDD externe este exact la fel ca la cele interne daca este activata chestia aia cu economia de elergie de la "power options". Dupla X minute de mers, daca un HDD nu a fost folosit, el este oprit automat. Evident ca HDD va parca capurile inainte de a se opri. Mai sunt unele HDD externe care se opresc singure daca nu au fost folosite o anumita perioada de timp.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Contrar a ceea ce se intampla la primele hard-discuri unde dilatarea era critica caci capetele erau miscate de un stepper, cele moderne (de vreo 20 ani incoace) se pot face si din aluminiu, iar dilatarea nu afecteaza caci centrarea capetelor se face automat, cum se centreaza si lentila la un CD. Hard-discurile se pot face din aluminiu sau sticla dar nu dilatarea este principalul criteriu, probabil cel mai important este densitatea de stocare.

 

Nu trebuie sa va faceti probleme pentru "parcarea" capetelor, asta se face intrinsec de catre driverul HDD si nu se controleaza prin software-ul pc-ului. Hard-discurile pornesc independent de sistemul de operare si se gestioneaza singure.

La disparitia tensiunii de alimentare, capetele se deplaseaza catre centrul discului. Energia necesara pentru asta provine de la functionarea motorului in mod generator si viteza cu care capetele ajung in pozitia de "aterizare" este suficient de mare. Pe de alta parte, capetele sunt ajutate si de un mic arc care le tine acolo in tot timpul in care discul nu este alimentat dar este transportat si deci supus la acceleratii.

 

Optiunea "safely remove hardware" este importanta dar nu pentru capetele HDD, ci pentru scrierea in tabela de alocatie a fisierelor, caci in aceasta sunt indicatii despre ce este scris in fiecare sector. Daca deconectati HDD in timp ce scrie, aceasta tabela se poate "corupe" deci se pot avea erori apoi. Daca HDD se deconecteaza in timp ce se citeste, foarte probabil nu se va intampla nimic. Acelasi lucru se poate intampla la un stick USB desi nu are componente in miscare.

Edit: este foarte probabil insa, atunci cand nu se afectueaza operatii cu HD, si windows anunta ca "you can safely remove externat storage", capetele sa se afle deja in pozitia de repaus sau oricum, in vecinatatea acesteia deci retragerea in vederea "aterizarii" sa fie mai rapida.

 

Problema cea mai mare este miscarea HDD extern in timpul functionarii. In timpul scrierii sau citirii, cream vibratii, mutam discul dintr-o parte in alta, etc. Asta este cel mai periculos, deoarece capetele pot atinge discul si, dincolo de a distruge o parte din disc, se pot distruge capetele insele si astfel discul devine inutilizabil.

Eu spun deseori celor din jur ca HDD-ul extern in timp ce este conectat trebuie manipulat ca si cum ar fi o bomba. Acest lucru se aplica si HDD din interiorul laptopului, deseori multi folosesc laptopurile in tren pe masuta unde dunt multe vibratii. Aceste discuri au viata mai scurta decat cele tratate corect. Unul din avantejale SSD care sunt din ce in ce mai prezente in laptopurile actuale este rezistenta mult mai mare la vibratii/acceleratii.

Multe laptopuri si chiar unitati externe hdd mai evoluate inglobeaza un senzor de acceleratie "free fall sensor" care opreste HD daca detecteaza o cadere.


odata cu oprirea sistemului de operare primesc si comenzile necesare pentru aducerea capetelor de citire in zona de "parcare"

 

Cum se poate verifica daca cititoarele au fost aduse in zona de parcare?

 

Nu le spune sistemul de operare capetelor unde sa se plaseze. Pur si simplu terminata operatia, acestea revin intr-o pozitie aproape de centrul discului. Un HDD porneste inaintea sistemului de operare si daca ar fi vreo oprire neprevazuta, cine le-ar spune unde sa se duca ?

 

Nu se poate verifica. In momentul cand nu se mai intampla asta, discul se va defecta si vei sti destul de repede. Totusi exista o statistica pentru opriri necorespunzatoare undeva in S.M.A.R.T.

Editat de one
Link spre comentariu

 

La disparitia tensiunii de alimentare, capetele se deplaseaza catre centrul discului. Energia necesara pentru asta provine de la functionarea motorului in mod generator si viteza cu care capetele ajung in pozitia de "aterizare" este suficient de mare. Pe de alta parte, capetele sunt ajutate si de un mic arc care le tine acolo in tot timpul in care discul nu este alimentat dar este transportat si deci supus la acceleratii.

Serios???

Măi "professore" deci în conformitate cu afirmațiile tale daca eu demontez un HDD

">8uy2dV5.jpg

 

Ar trebui să-l găsesc cu capetele amplasate în apropierea centrului discului. Ia să vedem, chiar așa o fi?

">TugWj9F.jpg

Aoleo, iete că ăștia de la Hitachi n-au aflat încă acest lucru!

Și te asigur că niciunul dintre toți ceilalți producători. Ca să ne convingem hai să mai demontăm unul de alt producător (Seagate)

">news://5m62ul5.jpg

și vedem că nici ăștia n-au auzit încă despre "revelațiile" tale

">IigxjbM.jpg

 

Ce ne facem? Eu zic să-i reclamăm la OPC ca nu se mai poate așa, prea își fac de cap!

Link spre comentariu

Tocmai voiam sa postez ca parcarea e cu bratele complet in afara discurilor, aflat tot practic, doar ca nu aveam poze.

A se remarca ca bratele sunt decupate astfel incat in pozitia de parcare sa nu se suprapuna deloc cu discurile.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări