vlad228 Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 (editat) Buna seara! Deschid acest topic deoarece imi doresc sa folosesc led-urile pentru a-mi ilumina locuinta. In momentul de fata, ca sursa de lumina, am cate o lustra asemanatoare cu aceasta https://www.google.ro/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Flustre.ro%2Fimage%2Fcache%2Fdata%2FKlausen%2F2015%2Fclasic%2F4296%2520athena%2520plafoniera-220x220.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Flustre.ro%2Fplafoniere&docid=ExTXndG8kdCF5M&tbnid=HqsXBCkL7uPPRM%3A&vet=10ahUKEwiWg-vWy_DXAhUHXhQKHRKnBg8QMwhnKCMwIw..i&w=220&h=220&bih=637&biw=1366&q=plafoniera&ved=0ahUKEwiWg-vWy_DXAhUHXhQKHRKnBg8QMwhnKCMwIw&iact=mrc&uact=8 in fiecare camera. Lustra contine cate doua sau 3 becuri economice, iar eu doresc sa inlocuiesc becurile economice cu cate doua sau trei COB-uri precum acesta: https://www.tme.eu/ro/details/ltpl-m03622zs30-t0/diode-led-de-putere-albe-cob/liteon/ . Ca si sursa de alimentare ma gandesc sa folosesc https://www.tme.eu/ro/details/apc-16-350/surse-de-alimentare-pentru-led/mean-well/ si la iesirea ei sa conectez unul sau doua leduri din cele indicate in paralel. Daca folosesc unul singur, acesta ar fi incarcat la aproximativ 70% din putere, iar daca folosesc doua leduri in paralel, fiecare din ele ar fi incarcat la 35% din putere. In final, fluxul luminos ar fi de ~ 1800 lumeni. Este corect rationamentul meu? Ce ma sfatuiti dumneavoastra? Va multumesc! Editat Decembrie 4, 2017 de vlad228 Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 1. 70% este prea mult 2. "lustrele" respective sunt de aruncat... daca le lasi lipite de tavan nu permit ventilatie/convectie deci nu pot fi utilizate. Iluminatul cu led eficient obliga sa regandesti solutiile traditionale nu ai nevoie de dispersoare mate care nu fac decat sa atenueze fluxul emis. 3. era bine sa zici ce flux aveau "becurile economice" - presupun CFL. 4. la 350mA vei avea cam 1800lm cu un singur COB si cam 2000lm cu doua coburi in paralel. Cu 3 COBuri in paralel, puse pe o sursa de 700mA esti peste 3000lm, apropiat de 4000lm. Link spre comentariu
vlad228 Postat Decembrie 4, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Din pacate, lustrele acelea sunt "fixe" ca sa spun asa si, momentan raman. Sunt constient de faptul ca atenueaza fluxul emis si momentan imi asum acest lucru. Becurile economice erau din acelea tip spirala si cu un flux de ~ 1200 lumeni. Eram si sunt multumit de lumina data de doua asemenea becuri Problema principala este legata de racire. -Daca merg pe varianta cu doua COB-uri in paralel pe sursa de 350mA ar insema, asa cum ati spus, o incarcare undeva pe la 30% pe fiecare led. -Daca merg pe varianta cu 3 COB-uri in paralel pe o sursa de 700mA (este in regula aceasta https://www.tme.eu/ro/details/apc-35-700/surse-de-alimentare-pentru-led/mean-well/ ?), ar insemna o incarcare de aproape 40% pe LED. Ma gandesc sa pun fiecare led pe radiatorul sau si, daca nu gasesc unul suficient de eficient sa il ajut cu cate un ventilator subturat care sa traga aeru afara din lustra prin aripioarele radiatoarelor. Radiatoarele la care ma gandesc ar fi acestea: https://www.tme.eu/ro/details/sk4625/radiatoare-pentru-diode-led/fischer-elektronik/sk4625sa/. Ar fi in regula? Presupunand ca ventilatia naturala ar fi eficienta, se descurca cu ledurile incarcate la 40% din capacitate fara ventilator? Ajutate de un ventilator ma gandesc ca s-ar descurca. Am verificat modul in care sunt construite acele lustre si am observat ca baza lor imi permite o distantare usoara de tavan astfel incat sa pot asigura ventilatia intregului ansamblu. Acum, nu stiu cat de eficienta ar fi aceasta ventilatie fara ventilator. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Nu, in corpurile alea nu ar merge decat cu ventilatie activa si oricum prost. Radiatoarele propuse de tine sunt OK pentru 150-200mA dar numai puse in asa fel incat si sus si jos sa aibe aer liber (nu planuri orizontale) deci corpurile tale se exclud. Sunt radiatoare speciale LED/COB deci merg bine, dar cu spatiu liber si sus si jos. Repet. Daca pui 3 COBuri pe 700mA ai cam 233mA per COB, esti cam la limita, poate sa iei un radiator putin mai gros (30-40mm, aceslas profil 50x50). Daca pui corpurile tale si ventilatie fortata nu merge de loc radiator de tipul asta pentru ca ai avea intrare/iesire pe lateral si nu sus-jos deci trebuie alt model de aripioare. Dar oricum ideea este proasta. Singura solutie pe care o vad este cu coborarea foarte mult (peste 10cm) a corpului fata de plafon, dar nici aia probabil ca nu o vrei. Solutia cu 2 sau 3 COB o alegi in functie de ce flux vrei, te sfatuiesc sa ramai cam pe 900lm per COB si 175mA. Link spre comentariu
vlad228 Postat Decembrie 4, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Inteleg ca sunt pe un drum gresit si multumesc pentru lamuririle aduse. Voi mai analiza optiunile si apoi voi lua o decizie. Cred ca acest topic poate fi alipit topicului legat de nelamuriri astfel incat sa nu poluam sectiunea cu topicuri inutile. Multumeac inca o data pentru sfaturi. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Partea buna este ca esti pe un drum foarte bun in comparatie cu cei care umbla dupa becoleduri. Problema este ca in majoritatea cazurilor nu se poate recupera nimic din instalatii vechi - pentru ca, din cate vezi, mai mult te incurca. In cazul tau trebuie sa treci doar peste fixatia asupra vechiului corp - odata rezolvata asta vei avea libertatea de a construi ceva nou si bun. Poate vei trece repede peste asta, poate iti va trebui un timp mai lung - dar cand se va intampla, revino aici si discutam... Topicul ramane asa si te asteapta... Link spre comentariu
mihaicozac Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Dacă foloseşti o placă rotundă de aluminiu pt. răcire, pe care o aduci în contact termic cât mai bun cu tavanul, este posibil ca betonul să preia o bună parte din căldura emisă, având o conductivitate termică destul de ridicată, şi masă termică foarte mare. Am văzut în magazine astfel de aplice şi au pe spate un fel de cauciuc spongios gri pt. contact termic cu plafonul.. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 4, 2017 Partajează Postat Decembrie 4, 2017 Totusi, lustra lui Vlad are probabil 2cm deschidere intre tavan si sticla. Destul ca sa iasa ceva caldura. In rest, e mata sticla. Eu am pus in ceva similar becoleduri Ikea. E OK ca o solutie de 1-2 ani pana renovezi. Le-am luat la 2$ bucata, deci nu foarte scump. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 5, 2017 Partajează Postat Decembrie 5, 2017 (editat) Problema lustrei este si pt mine unul din motivele pt care nu trec inca pe LED-uri si utilizez inca tuburi Philips 840 circulare alimentate cu invertoare facute de mine. Si eu am acum tot aplice dar de diametru mai mare (le-am cautat un pic pina le-am gasit) ca sa intre si tuburi de 40W si folosesc un tub de 40W pe o faza a intrerupatorului si unul de 34W pe cealalta faza. In cazul meu nu se pune problema sa nu le schimb, chiar vreau sa le schimb cu alte corpuri de iluminat potrivite pt LED-uri dar nu am reusit sa gasesc nimic care sa se potriveasca la intalarea a 2-4 COB-uri si sa arate si foaret bine si elegant. Nu-mi place ideea de a fixa citeva radiatoare pe tavan si sigur nici sotia nu v-a accepta. Daca aveti idei pt astfel de corpuri de iluminat va rog sa le postati. PS: am cautat pe net si va pot asigura ca nu voi da 200-1000 E numai pe un corp de iluminat (ma refer strict la lustra). Nu veniti cu preturi de astea, dati si voi niste solutii mai omenesti pt ca nu vreau sa dau pe lustrele din casa mai mult ca pe o masina noua. Daca mai trebuie dovezi ca sintem lumea a III-a: nici unul din aceste produse nu se pot achizitiona in RO Editat Decembrie 5, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 5, 2017 Partajează Postat Decembrie 5, 2017 Nu e nici un bai ca nu se achizitioneaza in Ro atat timp cat se pot achizitiona produse LiteOn si ProLight - nici nu as lua altceva din lista de la TME, asta din ce am verificat ultima oara. Pentru ca pe directiile de maxima importanta pentru mine (randament si calitatea cromatica) acolo am solutii, si culmea este ca si la preturi foarte bune. Aspectul surselor de lumina este ceva foarte subiectiv. Faptul ca acest aspect intra sau nu in discutie pentru achizitionarea si/sau mentinerea unei "lustre" este iarasi discutabil. Si tot la fel de subiectiv este si balansul intre aspect si functionalitate. Pentru mine este foarte simplu - la aspect vreau doar decenta si lipsa de obtruzivitate (uff, nici nu stiu daca este cuvant romanesc asta, dar sigur "conspicuous" nu este) // dar ce ma intereseaza preponderent este functia... Asa ca design minimalist si radiatoare aparente sunt o solutie care mie imi vine perfect... Desigur ca altii s-ar putea sa fie mult mai pretentiosi la aspect. Insa pentru cine vrea o solutie buna de iluminat LED de-a gata preturile care satisfac asa ceva cuplat cu un design interesant si atractiv trebuie sa se scrie cu 4 cifre in Euro, pentru ca altfel ceva bun nu gasesti. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 5, 2017 Partajează Postat Decembrie 5, 2017 Pune și tu niște poze sa vad poate îmi plac si merg și eu pe aceeași direcție. La urma urmei ești și tu interesat pt ca vinzi LED-uri. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 5, 2017 Partajează Postat Decembrie 5, 2017 Nu vand leduri decat ca resturi din diverse aprovizionari, de care nu am nevoie - nu ca comert, adica nu cumpar special pentru a revinde; oricum nu fac profit semnificativ din asta... Defapt as prefera sa fac schimburi cu multe repere ... am si incercat - insa rezultate zero. Cred ca merita sa recunoastem ca sunt putini cei care vor ceva mai bun ca becoledurile. Dar pot sa pun aici, si vreau sa pun aici - pur si simplu ca sa ajut colegii. Problema este ca sa gasesc timpul... Si mai este un aspect, am deja pregatiti niste pasi, mai intai vreau sa pun niste veioze, si am pozele facute de vreun an, dar nu am apucat. Insa drumul este deja deschis, adica subiectele "LED 50.000" desi momentan acolo nu gasiti decat montaje ultra-simple, ideea este sa trec la cele medii si abia apoi la cele avansate. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Am pus in topicul acesta citeva link-uri utile despre LED-urile albe: https://www.elforum.info/topic/125631-lentile-filtru-de-calculator/page-6?do=findComment&comment=1618125 Zilele astea am trecut printr-un magazin si am vazut 2 modele de corpuri de iluminat cu LED-uri care mi-au placut: Desi poate LED-urile folosite nu sint de cea mai buna calitate, corpul de iluminat se poate modifica imediat dupa cumparare sau dupa ceva timp, cind LED-urile originale s-au ars sau au imbatrinit, prin montarea unor LED-uri / COB-uri LED mai calitative, subalimentate pt a limita puterea disipata si a avea si randament energetic mai bun, montarea unui alimentator performant etc. Bratele au 17mm latime si un capac de plastic mat ca dispersor de lumina. Se pot monta LED-uri SMD/THT sau COB-uri de maxim 13mm (15.xx mm la limita). Puterea la cea de sus este de 22.5W iar la cea de jos (cred) 12-14W. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Cam ce preț aveau, că din poză nu se vede ? Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Sunt simpatice ca design, si astea gasite de tine si multe altele... asta daca designul este important. Tot ce depaseste insa 5W este din punctul meu de vedere "de putere" deci pana nu vad radiatoare corect dimensionate nu ma impresioneaza de nici un fel design-ul. Si nu vad asa ceva in nici un caz corespunzator la 22/14W. Eu concluzionez ca nu au racire, sau este foarte proasta. In situatia asta chiar daca ledurile sunt bune in foarte scurt timp se vor degrada si macar calitatea cromatica se va inrautati. Oricum Tj va fi peste rezonabil si nu numai speranta de viata va fi ridicol de mica, dar si randamentul va fi probabil cu 10% mai mic decat ce ar putea exact aceleasi leduri, dar racite corect. In plus banuiesc ca au cea mai ordinara sursa de alimentare, selectata pentru pret minim... deci upgrade trebuie facut la tot, mentii doar designul. Dar cum design in acest caz inseamna partea mecanica respectiva si cum nu are racire - atunci nimic nici nu merita, nici nu ai cum recupera. Spune-ne si pretul sa vedem ce anume ai putea sa-ti iei / faci singur cu aceeasi bani - s-ar putea sa fie instructiva comparatia. Mai spune-ne si ce flux luminos declara producatorul, eventual daca mentioneaza CRI sau echivalente. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum