corneillus Postat Decembrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 7, 2017 In opinia mea, daca doresti sa faci auditii in camera, esti pe o pista gresita cu aceste difuzoare.... Pai si pentru ce gen de auditie credeti ca ar fi recomandate aceste difuzoare? Ca fapt divers, ca acum deja e tarziu sa mai dau inapoi... Link spre comentariu
ahegyes Postat Decembrie 8, 2017 Partajează Postat Decembrie 8, 2017 Pai hai sa vedem parametrii difuzoarelor de 10": SPL 100db, Fs 72hz, Qts 0.24, Vas 38L. In mod cert cu acesti parametrii nu se va optine un bas convingator pentru auditii, adica cred ca ar trebui sa faci artificii foarte dubioase ca sa cobori sub 60hz cu basul. Apoi zice ca e recomandat pana la 4khz in sus - pentru un dif de 10" pentru auditii e foarte mult. Din parametrii eu as folosii diful asta mai mult pe medii intr-o aplicatie de hi-spl, adica pentru sonorizari gent nunta, chefuri, etc... Tweeterul - e cam din aceeasi poveste si si acolo e destul de limitat. Link spre comentariu
corneillus Postat Decembrie 8, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2017 Sunt convins ca asa este si aveti dreptate, insa ce imi recomandati mie acum e ca si cum as avea potcoavele si mai imi trebuie calul si caruta. Raman la varianta cu incinte horn, cu toate ca nu ma incanta gabaritul. Incinte bass reflex am mai facut, dar horn niciodata. E si o mica provocare pentru mine. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 8, 2017 Partajează Postat Decembrie 8, 2017 Poți face niște hornuri acompaniate și de niște subwoofere separate. Link spre comentariu
Haralambie Postat Decembrie 8, 2017 Partajează Postat Decembrie 8, 2017 Decat sa strici atat material, mai bine le faci OB, ajutate de pereti laterali si le poti asculta lejer Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 8, 2017 Partajează Postat Decembrie 8, 2017 Pai hai sa vedem parametrii difuzoarelor de 10": SPL 100db, Fs 72hz, Qts 0.24, Vas 38L. In mod cert cu acesti parametrii nu se va optine un bas convingator pentru auditii, adica cred ca ar trebui sa faci artificii foarte dubioase ca sa cobori sub 60hz cu basul. Apoi zice ca e recomandat pana la 4khz in sus - pentru un dif de 10" pentru auditii e foarte mult. Din parametrii eu as folosii diful asta mai mult pe medii intr-o aplicatie de hi-spl, adica pentru sonorizari gent nunta, chefuri, etc... Tweeterul - e cam din aceeasi poveste si si acolo e destul de limitat. Da oare e fix asa ? Nu de alta , dar intr-o camera mica nu se poate forma o unda acustica care sa impresioneze urechile ascultatorului cu detaliile infrasunetelor . Fiziologia auzului uman spune clar ca e nevoie de trecerea prin zero ( adica o semiunda ) pentru ca urechea sa perceapa ceea ce noi numim " frecventa " , iar treaba asta se poate face prin perceptia unui gradient de presiune ( auditia in casti sau pompe de aer , gen orga cu tuburi rezonante sau subwoofer ) sau prin gradient de viteza ( auditia unor incinte audio clasice ) dar la care conteaza temperatura , umiditatea , mediul de propagare , directivitatea , dimensiunile camerei si distanta intre urechile ascultatorului si axa acustica a incintelor , reflexia sau absorbtia camerei de auditie etc . Eu sunt convins ca va obtine rezultate multumitoare sau bune , in special daca va folosi un corector de ton , pentru a corecta anumite deficiente ale camerei . Incinta permite coborarea cu o octava a frecventei de rezonanta , cu mentiunea ca va fi necesar un filtru subsonic , pentru a limita excursia membranei la frecvente foarte joase . Daca incinta este folosita la nivele audio moderate ( in locuinta ) nu vor apare probleme . Frecventa minima perceputa este dependenta de lungimea hornului , sectiunea gurii de iesire a hornului si de dimensiunile camerei , dar difuzorul va da tot ce poate ! Link spre comentariu
Alin_cj Postat Decembrie 9, 2017 Partajează Postat Decembrie 9, 2017 Eu le-as folosi in niste incinte mici , intr-un sistem biamplificat, cu subwoofer separat pentru frecvente joase si tweeter care preia peste in jur de 2kHz. Parerea mea e ca numai le chinui cu frecvente sub 70Hz daca parametrii postati mai sus sunt reali . Pentru estimarea ajutorului dat de incinta back-loaded horn la frecvente joase se poate folosi programul Hornresp . Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 9, 2017 Partajează Postat Decembrie 9, 2017 (editat) Mda . Uite aici cum se explica modul de functionare a hornului propus anterior : Editat Decembrie 9, 2017 de Victor Link spre comentariu
Alin_cj Postat Decembrie 9, 2017 Partajează Postat Decembrie 9, 2017 (editat) Ce eficienta are https://i.pinimg.com...ed6199aa6cc.jpg la 40-50hz? Nu contest principiul de functionare dar volumul util este de aproximativ 120 litri, asta nu e chiar un "large folded horn" . Editat Decembrie 9, 2017 de Alin_cj Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 9, 2017 Partajează Postat Decembrie 9, 2017 No comment ... Link spre comentariu
Alin_cj Postat Decembrie 9, 2017 Partajează Postat Decembrie 9, 2017 Da niste cifre, rogu-te.. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 9, 2017 Partajează Postat Decembrie 9, 2017 (editat) Uite un exemplu numeric , cu mentiunea ca este o pura speculatie : Montam difuzorul pe un panou infinit , si masuram raspunsul . Presupunem ca reda 70 Hz la -5 dB . Daca folosim o incinta horn asemanatoare cu cea mentionata anterior , care ofera un boost +6 dB la 70 Hz , iar rezultanta acustica ar trebui sa fie multumitoare . Explicatia este foarte simplista dar se poate dezvolta , prin calcularea lungimii medii a hornului , de aici rezulta frecventa centrala ( lambda / 8 ) a zonei in care se face simtit efectul boost-ului ... Editat Decembrie 9, 2017 de Victor Link spre comentariu
Alin_cj Postat Decembrie 9, 2017 Partajează Postat Decembrie 9, 2017 (editat) Lucrurile stau mult mai rau. La frecventa lambda/8 asa-numitul boost este negativ de mult. Dau si eu un exemplu: aici http://www.quarter-wave.com/Horns/Back_Horn.pdf este explicata proiectarea unei incinte back-loaded horn cu lungimea medie de 2,83 metri. Lambda/8=23hz. Se vede din grafice ca sub 50hz hornul nu mai incarca difuzorul. https://i.pinimg.com/originals/62/a2/15/62a215951388ad1081b17ed6199aa6cc.jpg cat are lungimea medie a hornului? Estimez numai aproximativ 1,8 metri. Frecventa minima va fi marita intocmai Editat Decembrie 9, 2017 de Alin_cj Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 9, 2017 Partajează Postat Decembrie 9, 2017 (editat) Ia socoteste si ce frecventa se poate asculta intr-o camera de tip dormitor standard 4x4 , adica lambda / 2 ... Oricum incinta functioneaza eficient , cu un difuzor avand parametri asemanatori , Eminence Beta 10 , dar si diferite difuzoare noname . Editat Decembrie 9, 2017 de Victor Link spre comentariu
Alin_cj Postat Decembrie 14, 2017 Partajează Postat Decembrie 14, 2017 Nu am inteles ce sa socotesc. Totusi eviti raspunsul la intrebarea mea. Cat de eficient functioneaza https://i.pinimg.com/originals/62/a2/15/62a215951388ad1081b17ed6199aa6cc.jpg la 40-50-60Hz? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum