Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte acustice cu difuzoare de 10 inch, va rog sfaturi, pareri.

corneillus

Postări Recomandate

Va salut. De curand am intrat in posesia a doua difuzoare mai vintage dar in stare impecabila care promite mult, McKENZIE Studio Series Model C10-100GP.

In prima faza vreau sa construiesc incintele sau poate gasesc unele gata facute. Nu intram in detalii gen finisaje, accesorii etc. Am facut o simulare in WinISD, si mi-a dat un volum de aproape 8 Litri! ?!.. cea ce la prima vedere ni se pare foarte putin pt dimensiunea difuzorului.

Boxele as vrea sa fie bass reflex, cu unul sau doua porturi. marea mea rugaminte ar fi sa ma ajutati in dimensionarea incintelor pentru rezultate optime, adica volumul incintei (in prima faza) si apoi acordajul optim (nr de porturi 1 sau 2, lungime si diametru port/porturi).

Parametrii T/S in pozele de mai jos:

https://postimg.org/image/lxgu277ol/

https://postimg.org/image/drys41bpx/

Multumesc anticipat.

Extra intrebare: :) Credeti ca ar fi potrivita combinatia cu BEYMA model CP16, cu parametrii T/S

http://www.prescomaudio.com/webadmin/documents/cp16.pdf

difuzoare pe care le am deja, sau daca nu o recomandare pentru o inalta compatibila la un pret accesibil.

Link spre comentariu

Tweeterul acela este recomandat a fi folosit peste 6khz in sisteme cu 3-4 cai. Poti incerca sa il fortezi si la 4khz taiat cu 24dB dar este posibil sa vrea macar un Notch, va trebui masurat.

8 litri este o valoare nerealista pt un dif. de 10", undeva trebuie sa fie o greseala (poate la unitatile de masura).

Vad peste tot ca este dat ca difuzor pt chitara, deci folosit in OB.

Link spre comentariu

Tweeterul acela este recomandat a fi folosit peste 6khz in sisteme cu 3-4 cai. Poti incerca sa il fortezi si la 4khz taiat cu 24dB dar este posibil sa vrea macar un Notch, va trebui masurat.

8 litri este o valoare nerealista pt un dif. de 10", undeva trebuie sa fie o greseala (poate la unitatile de masura).

Vad peste tot ca este dat ca difuzor pt chitara, deci folosit in OB.

Scoatem tweterul momentan din discutie. Prima mea problema momentan e volumul incintei si apoi dimensiunile fizice ale porturilor de bass pentru un acordaj optim. 8 litri si mie mi se pare nerealist, motiv pentru care am deschis acest topic si am cerut ajutorul colegilor cu mai multa experienta. Nu va contrazic dar EBP (efficiency bandwidth product) Fs/Qes; daca e mai mic ca 60, difuzorul se preteaza în incinta sealed, daca e mai mare ca 60, incinta bass-reflex este cea mai buna alegere.” Nu va contrazic, dar in cazul de fata EBP=Fs/Qes=72 /0,260=276,92, deci in cazul de fata dupa cum deduc eu avem deaface clar cu o incinta de tip bass reflex, nu OB.

Editat de corneillus
Link spre comentariu

Ce vrei sa facem acum, sa dam fiecare citate ? Asa scrie in cel putin 3 locuri, ca este recomandat in primul rand ca difuzor de chitara.

Fiind vorba despre difuri f vechi, ar trebui masurati cativa parametri; mai mult ca sigur este cel putin o greseala in datele tehnice de pe acea foaie.

Link spre comentariu

Ce vrei sa facem acum, sa dam fiecare citate ? Asa scrie in cel putin 3 locuri, ca este recomandat in primul rand ca difuzor de chitara.

Fiind vorba despre difuri f vechi, ar trebui masurati cativa parametri; mai mult ca sigur este cel putin o greseala in datele tehnice de pe acea foaie.

Sa nu fie cu suparare, dar eu nu stiam exact care este treaba cu O.B. si am dat un search pe Google, am vazut la ce se refera si am postat citatul in sprijinul afirmatiei mele, si am pus si ghilimelele de rigoare. Cat despre masuratori, nu am nici aparatura nici experienta necesara pentru asa ceva. Ca sunt niste difuzoare vechi, intr-adevar asa este, dar sunt niste difuzoare care imi plac, sunt facute cu simt de raspundere, motiv pentru care le-am si cumparat cand le-am vazut. Si faptul ca sunt vechi ma determinat sa incerc sa le dau o sansa la viata daca pot spune asa . Difuzoare noi... poate oricine sa ia de oriunde. Ca nu mai corespunde cerintelor actuale, asta este foarte adevarat, la fel si ca tehnologia a evoluat intre timp. Am cautat pe net si am gasit cate ceva despre istoricul lor. Zic ca nu merita aruncate la gunoi. Mai detin un amplificator BGW model 200 in stare impecabila, care si el are ceva istorie in spate daca pot spune asa si zic ca ar face echipa buna impreuna.

Qts-ul si EBP indica faptul ca ar fi un bun difuzor pentru incinta tip horn ...

Da, mi-ar place o pereche de incinte tip horn, insa am ceva rezerve in privinta dimensiunilor. As dori sa fac o pereche de incinte pentru auditii in camera mea care nu este prea spatioasa si cred ca ar ocupa cam mult spatiu. Plus ca incintele de tip horn sunt mai greu de construit, mai complexe si ocupa mult spatiu. Totusi daca as avea o schita pentru incinte horn adaptata difuzoarelor mele, consider ca am experienta necesara si scule sa duc la bun sfarsit constructia incintelor.

Haideti totusi sa va propun ceva... daca nu sunt prea nesimtit. D-l Victor, cu proiectul pentru incintele tip horn, Shambala cu proiectarea filtrelor si eu cu executia, iar in final sa vedem ce iese. Cu timpul stau foarte prost, insa daca nu e cu suparare si aveti rabdare, cred ca pana la urma va iesi ceva frumos.

Link spre comentariu

Cand am scris ca sunt difuzoare vechi nu era o critica ci subliniam faptul ca lipsesc datele tehnice certe.

Sugestia lui Victor este buna, s-ar putea sa sune cel mai bine in incinte de tip horn.

Link spre comentariu

E posibil ca diametrul gaurii pentru difuzorul de joase sau de inalte sa fie diferit , trebuie verificat si ulterior adaptat proiectul la dimensiunile reale ale difuzoarelor .

Pentru inceput , se poate testa cu filtru alcatuit dintrun condesator nepolarizat de 1uF ...

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru ajutor. Atunci horn sa fie! Schita incintei e clara, nu am nelamuriri, gaura pentru diful de joase inainte de a o executa o sa masor diametrul iar pentru tweter, in prima faza ramane fara gaura ca nu stiu exact ce tweter voi pune daca beyma cp 16 nu e ce trebuie. In momentul cand am tweterul voi da gaura cu o carota la dimensiune.

Link spre comentariu

Poti sa pui tw deasupra, construiesti o mica cutie pt el si faci alinierea de faza cu wooferul. O pui pe 3 spike-uri si te poti juca si cu reglarea lobului de radiatie in plan vertical.

Link spre comentariu
@corneillus - nu ai spus ce vrei sa faci cu boxele odata ce vor fi gata, adica vrei sa le folosesti pt auditie in camera, sa fi e monitoare in studio, sa mergi cu ele la gratar, etc.... Nu de alta, dar asta e un aspect foarte important cand construiesti niste incinte.
Link spre comentariu

Difuzoarele cunoscute sub denumirea McKenzie au fost vandute si in Romania , imediat dupa '90 , prin intermediul distribuitorului Monacor Romania .

Desi erau difuzoare mai performante decat chinezariile din prezent (e aprecierea mea ) , sa nu iti faci sperante prea mari , tot in China au fost fabricate .

Incinta va fi cea care le va da valoare , asta daca ai noroc si difuzoarele au fost exploatate decent .

Ca alternativa , in cazul cand doresti " altceva " peste ceva timp , mai calitativ , poti folosi difuzoare mai moderne https://celestion.com/product/107/tf1020/

Nu renunta la difuzorul de inalte modelul este OK ,iar filtrul pe care l-am recomandat este foarte bun pentru acel difuzor , eventual poti schimba valoarea rezistentei serie cu difuzorul de inalte , in functie de preferintele tale .

Nu intru in amanunte tehnice , mergi pe incredere .

Link spre comentariu
Nu prea inteleg filtrul ala.

Adica ai un fel de ordinul 3 pe inalta care merge prin bobina basului?

WTF?

Bobina aia are niste variatii imense in functie de cursa difuzorului.

Care ar fi avantajele sonice? Mie imi pare un fel de acrobatie inutila.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări