danutz- Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Salutare! Am pe acasa un incarcator de nokia mai vechi care scoate 500 mA la 5v. Problema este ca acum cand masor tensiunea in gol multimetru arata o tensiune de aproximativ 8 V si in sarcina scade la 7 v (cu ventilator de 12 v ca sarcina) . Inafara de asta se aude si un "chiuit" cand este bagat in priza. Ce poate fi defect de la el de scoate aceasta tensiune ? Atasez mai jos poze cu PCB-ul. https://ibb.co/bwrDzb https://ibb.co/dKOnQG Link spre comentariu
surubarila Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Sanatate permanenta ! Verifica (si inlocuieste unde e cazul) componentele "clasice" , sa le zicem : C-uri electrolitice , diode , rez. etc. Daca ajungi la smd-uri nu cred ca merita reparat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Lasa-l in pace, fara optocuplor toate sursele au tensiune mai mare in gol. Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Asa se comporta genul asta de alimentatoare, nu au stabilizare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Ba are stabilizare, dar indirecta (adica pe o infasurare din partea de primar). Sursele flyback nu pot fi fara stabilizare in timp ce cele forward pot fi. Link spre comentariu
danutz- Postat Decembrie 2, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Am rezolvat prin adaugarea la iesire a unui lm7805 . Multumesc ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Pai ia pune-i sarcina de 500mA, vezi mai ai rezerva de stabilizare pt LM? Link spre comentariu
puriu Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 LM-ul "fura" 2-3 V. Fara LM incarcatorul va avea, poate, 5 V la 500 mA. De incarcare se ocupa telefonul si circuitul din acumulator, nu incarcatorul. Link spre comentariu
danutz- Postat Decembrie 2, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Pai ia pune-i sarcina de 500mA, vezi mai ai rezerva de stabilizare pt LM? Am pus sarcina dupa stabilizator si functioneaza corect. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Pai ia pune-i sarcina de 500mA, vezi mai ai rezerva de stabilizare pt LM? EXACT. Se poate face o stabilizare paralel la ieșire cu un PNP un Zener și o rezistenta dar tranzistorului va disipa putere și se va înfierbânta iar alimentatorul va consuma semnificativ chiar si fără sarcina. Link spre comentariu
danutz- Postat Decembrie 2, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2017 (editat) LM-ul "fura" 2-3 V. Fara LM incarcatorul va avea, poate, 5 V la 500 mA. De incarcare se ocupa telefonul si circuitul din acumulator, nu incarcatorul. Avea 7 v cu sarcina cu tot... Am mai facut ceva masuratori. Incarcatorul incarca la 0.5 A 5 v dupa stabilizare. Lm-ul se incaleste destul de tare ceeea ce inseamna ca exista acea tensiune de rezeva pentru stabilizare. Editat Decembrie 2, 2017 de danutz- Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 (editat) Bravo! Ai găsit soluția corectă pentru unul ca tine care își închipuie ca electronica înseamnă să cumpărăm câteva kituri chinezești între care să înșirăm câteva fire și să le băgam într-o carcasă sau că depanarea se face dupa poze si, cu ajutorul globului de cristal, aflam defectul. Nu se mai scot scheme pe care trebuie să le analizăm, să le în înțelegem pentru a putea afla motivul care provoacă proasta funcționare. E prea greu gânditul în ziua de azi, mai ales ca asta împlică și câțiva ani de acumulare de cunoștințe, adica învățare (cuvântul ăla care provoaca mari dureri de cap unora) Editat Decembrie 2, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 (editat) Lasa-l in pace, fara optocuplor toate sursele au tensiune mai mare in gol. Da dar cu 5-10% în plus nu cu 60%.Acolo e posibil sa fie și ceva defect. Editat Decembrie 2, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 3, 2017 Partajează Postat Decembrie 3, 2017 Nu e nimic defect, cm aceeasi valoare am masurat si eu in gol la iesirea unui astfel de incarcator. Telefonul are deja circuit de incarcare, deci nu e o problema. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 3, 2017 Partajează Postat Decembrie 3, 2017 Acele modele vechi de încărcător de Nokia așa lucrează, nu e nimic defect acolo. Am avut la reparat la un moment dat o mulțime din astea la serviciu, fiindcă un timp fiecare locomotivă avea în dotare un telefon mobil pe inventar, pentru cazul că se defecta stația radio. Colegul are la ieșire un consumator sub 500mA, de aceea alimentatorul încă mai are rezerva minimă de 2V necesară LM7805 pentru o stabilizare corectă.... Alimentatoarele de ,,smartphone,, actuale, au însă o tensiune de ieșire bine stabilizată și în gol, nedepășind 5V. Probabil prin comparație cu unul din acesta s-a produs impresia că cel vechi ar fi defect... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum