Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

instalatii de pom de iarna

Gaby1104

Postări Recomandate

Buna seara!

Am nevoie de ceva sfaturi si sper sa fi intrat bine ! Am tot achizitionat in ultimi ani instalatii led pentru craciun cu 180 de leduri . M-am cam saturat sa tot cumpar pe fiecare an cate 2-3 instalatii care anul urmator nu le mai pot folosi deoarece se rup firele si nu mai devin functionabile . De cateva zile am inceput sa refac aceste instalatii cu cablu de internet utp deoarece am destul , si am urmatoarea imtrebare ! Cam cate leduri pot monta maxim pe un canal , ele fiind 4 , pe cate un PCR406J , sau daca pot sa schimb PCR-urile si sa pun altceva mai bun . Mentionez ca am peste 1500 de leduri de 4 culori deoarece nu am mai aruncat instalatiile si as vrea sa le folosesc chiar daca este o munca migalitoare ( costisitoare ) . Deja am doua facute cu 200 de leduri dar totusi vreau niste sfaturi .

Va nultumesc ! O seara placuta!!

Link spre comentariu

Un PCR406 poate duce 0,6A la 400V. Intrarea sa de comanda este baza unui tranzistor, sensibila la mai putin de 50-100 uA.

Pentru consum mai mare, se poate inlocui cu alt circuit de comutatie la tensiune mare, care sa aiba la intrare un tranzistor NPN sensibil. Daca nu exista, trebuie proiectat si executat.

P.S. Instalatiile de pom chinezesti nu respecta normele europene de protectie.

Link spre comentariu

Si MCR-ul este la fel de slab. LED-urile din ghirlande nu rezista multa vreme decat cu curenti mici, sub 10 mA. Un PCR sau un MCR pot alimenta fara probleme 50 de siruri in paralel, fiecare sir cu un curent de 6-8 mA. Cu alimentare din retea, pe un sir se pot pune in serie 60 de LED-uri si niste rezistoare. In total pot fi comandate de un PCR sau un MCR 50x60=3000 LED-uri.

Link spre comentariu

Comparați cu schema asemănătoare (dar cu becuri în loc de leduri) de pe site-ul d-lui Emil Matei, veți vedea că e și o greșeală de conectare a condensatorului de 10uF. Verificați din mai multe surse schemele, unii le redesenează fără să verifice cu atenție....

Link spre comentariu

E greșită toată. Chiar dacă nu ar avea greșeala arătată de mine mai înainte, oricum plusul coloanelor de leduri e legat prin PCR-uri la același fir de rețea ca și minusul acestora, deci n-au cum să se aprindă. Al doilea fir de rețea nu se duce decât în doi pini ai integratului prin o diodă și o rezistență.

Nu neapărat faptul că e desenată greșit acea schemă m-a deranjat în mod deosebit, ci că e dată ca exemplu, ceea ce spune anumite lucruri despre capacitatea unora de aici.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Buna ziua! Deja am pus in functiune o instalatie cu 240 de leduri care merge OK dar mai am una in lucru la care am ajuns la vreo 400 de leduri. Cea functionala are 60 de ledri pe canal si sa inteleg ca nu pot pune mai mult de 60 de leduri in serie ? In mod normal ar trebui sa pot lega 150 de leduri pe canal cu tiristori de calitate si inlocuind dioda cu una mai buna sau sau dublata binenteles si renuntind la rezistentele cu care sunt inseriate cite 4 leduri pe fiecare canal .

Va multumesc . O zi placuta !!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări