Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soluții de impregnare transformator rețea


Postări Recomandate

Bună ziua! Aș vrea prin acest topic să întreb pe cei mai pricepuți ca mine, ce soluții de impregnare pentru transformatorul de rețea se pot aborda acasă pentru a reduce bâzâitul? Eu am un traf măricel (vreo 650w),clasic e+i. El a funcționat vreo 20 de ani și de la un timp, când se încălzește pe la 40-50 grade, după vreo jumătate de oră de funcționare, începe să bâzâie perceptibil într-o cameră liniștită, noaptea.... Sunetul nu este prezent în boxe și nici atunci când e rece traful.Ce soluție de impregnare ar putea fi mai ieftină, eficientă și oarecum să se poată realiza acasă?

Vă mulțumesc anticipat celor care puteți să-mi răspundeți.

Link spre comentariu

Dat fiind că se va încălzi după un timp de utilizare, eu aș recomanda o impregnare cu o rășină epoxidică bicomponentă.Astfel va fi protejat și împotriva umezelii, dar impregnarea e bine să fie făcută prin vacuumare, astfel ca rășina să pătrundă în cele mai mici spații libere ale bobinelor și tolelor. Vacumarea (sau vidarea parțială) poate fi realizată simplu și cu ajutorul unui vas tip clopot (găleată sau borcan mare) pus pe o placă de cauciuc și în care să poată fi pus traful de impregnat și un vas potrivit în care să fie imersat în subsatnța de impregnare. Aerul se extrage cu un compresor de frigider sau chiar cu un aspirator puternic.

Link spre comentariu

Cel mai bun este lacul de impregnare pentru bobinaj. Se scufunda trafo cateva ore, se lasa la scurs tot cateva ore. Se introduce intr-o etuva sau chiar cuptor de aragaz la o temperatura de cca. 130 C timp de doua ore. Acum nu stiu de unde se mai poate procura acel lac de bobinaj.

 

Personal folosesc lac pentru lemn.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Pentru o simpla impregnare nu poate sa ii ceara prea mult.

Lasatul la scurs si uscarea in cuptor o poate face si singur.

 

Edit

 

Fixarea cu pufere, pene de lemn si alte cauciucuri si hartii este o frectie la un picior de lemn.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Cum am spus..cu dalta. Se scot cateva tole. in continuare merge usor.

Crezi ca folosind lac de bobinaj il demontezi mai usor?

 

Nu vrei cu dalta? Atunci fierbi transformatorul. timp de trei ore, intr-un vas cu parafina topita. Nu ceara de albine, nu ceara de lumanari, nici macar cele de la nunta.

Dezavantajul?

In timp, datorita incalzirii acestuia si a temperaturii ambiante, apar scurgeri de parafina in acea carcasa, pe cablaj sau chiar pe suprafata unde este asazat acel transformator.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Nu vreau să-l mai desfac. Aparține unui amplificator audio stereo. Nu are alimentare separată de stand-by și așa traful rămâne mereu conectat la rețea. Diferă doar consumul. În timp a #dezvoltat acest neajuns. La pornire și câteva minute după, până atinge o anumită temperatură(cred) nu face acel bâzâit. După ce stă și ajunge la temperatura camerei, e silențios din nou. Am făcut corelarea cu temperatura deoarece atunci când era mai călduț în cameră sau el însuși, bâzâitul se instala mai repede.... Aparatul, per total, e foarte ok. Nu e de aruncat. Traf similar nu prea cred că sunt șanse să mai găsesc, așa că...... Aș fi vrut să îi dau ceva să poată sta ca și până acum 24/24 în priză fără probleme. Nu e bobinaj super economic, cred, pentru că alea stau la 70,80 grade în gol.... Este băgat într-o cușcă metalică, (nu cea care ține tolele împreună) care nu bâzâie. Și cu acea cușcă demontată tot la fel se comportă .

Link spre comentariu

Lac pentru lemn am folosit si eu la cele mari.

Lacul usor diluat pentru a usura impregnarea ,lasat cateva ore imers si apoi la scurs si uscat cel putin 5 ore la temperatura camerei .

Inconvenientul : vapori toxici,inflamabili care impun o ventilare peste normal a incaperii si atentie sa nu se produca scantei sub nici o forma( chiar si de la haine sintetice ) .

Link spre comentariu

Lac de bobinaj ( eventual de la un atelier de profil ) ... imersat , lasat un timp , scurs si uscat la cuptor . Eventual poate se ocupa cei de la atelier , o fac mai bine ca noi . Dotare , materiale , experienta .

 

P .S . - pe vremuri exista un lac de parchet , PALUX . Am folosit , uscare naturala . Ma rog , mai anevoios ... primul " strat " mai diluat etc . Se facea " sticla " ... Mai exista si lac de bachelita ... nu stiu daca se mai gaseste . Cu acesta am vazut transformatoare impregnate dinainte de ww2 ... functionau .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări