Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ECF82 ca dubla trioda (a)simetrica...

carageae

Postări Recomandate

Stie cineva ce caracteristici ar avea pentoda din acest tub legata ca trioda?

Nu ma astept sa rezulte o trioda dubla, cu caracteristici egale, ci ma intreb daca ar putea iesi ceva cat de cat asemanator cu un tub gen 12DW7 sau ECC832, cu prima trioda mai apropiata de ECC83 si a doua mai apropiata de ECC82.

Interesant mi se pare ca nici la trioda din ECF82 nu am gasit un echivalent direct din familia dublelor triode uzuale...

Editat de carageae
Link spre comentariu

Te salut cu respect !

cum sa utilizezi o pentoda ca trioda? dintre catod si anod sint multe obstacole , g2,g3,. In niciun caz nu vei obtine performantele unui ecc82 de exemplu.degeaba le vei conecta impreuna , e vorba de distantele specifice intre componentele tubului.

Link spre comentariu

Orice pentoda poate fi conectata ca trioda.

Asta pana si eu stiam :)

Intrebarea era...cam cu ce trioda ar fi echivalenta "facatura" din pentoda? Ce panta, factor de amplificare si rezistenta interna va avea noua trioda?

De puterea anodica nu sunt asa curios, pt. ca dupa ureche anticipez ca va avea factor de amplificare mai mare, deci ea va fi folosita in partea de intrare...

Si ca un raspuns la alta intrebare nepusa: de ce sa fac asta cand exista duble triode native?

Raspunsul e simplu: pentru a avea un amplificator mai compact, cu un driver mai bun, poate chiar pentru lampi mai "puturoase". EL84 si EL34 pot fi conduse si de ECC83, dar altele se pare ca nu chiar.

Iata o schema in genul ideii mele:

https://www.novotone.be/_site/projets/Projet26/Fig01.pdf

Triodele respective exista, dar sunt relativ scumpe si se pot cumpara doar de afara. In tara n-am vazut de cumparat asa ceva.

As extrapola si teoretic ideea, daca poate exista o regula cat de cat aplicabila: cam cum se calculeaza transformarea unei pentode in trioda? Banuiesc ca nu exista un raspuns generic, pt. ca sunt mai multe tipuri de pentode, la unele G2 suporta tensiuni mai mici, la altele G2 poate fi conectat direct la anod fara probleme.

Insa macar ca idee incerc sa inteleg fenomenul si, de ce nu, sa putem pune in valoare, daca merita, gramezile de lampi din televizoare (ma refer la ce se folosea in televizoare, nu la cele recuperate de acolo) care inca se gasesc la preturi modice...

Link spre comentariu

Dar... de ce sa transformi pentoda în triodă? uite spre exemplu Dynaco (DynaKit) au un concept foarte interesant: preamplificare cu pentodă şi defazor catodină, cu 7199 înlocuibil cu 6GH8(ECF82)...folosit şi la Dynaco ST70(final EL34) şi la ST35/SCA35(final EL84)...

Editat de Dan Minciu
Link spre comentariu

Dar... de ce sa transformi pentoda în triodă? uite spre exemplu Dynaco (DynaKit) au un concept foarte interesant: preamplificare cu pentodă şi defazor catodină, cu 7199 înlocuibil cu 6GH8(ECF82)...folosit şi la Dynaco ST70(final EL34) şi la ST35/SCA35(final EL84)...

In privinta acestei echivalente e de discutat,tubul 7199 e cam de neinlocuit.Eu am reparat un amplificator adus de prin Spania ce avea in intrare si defazor un 7199 pentru care am facut modificarea cu ECF82 intrucat pe unul dintre canale acest tub era spart,diferentele de sunet erau evidente chiar si dupa ce am ales PSF-ul corect pentru trioda din ECF82.Pana la urma am fost obligat sa pun si pe celalalt canal tot un ECF82.

Parerea mea este ca tubul 7199 este special,asa ca am ceva rezerve in ceea ce priveste echivalenta 7199 cu ECF82.

7199_ECF82_compare.png

Link spre comentariu

ecf82 poate fi folosit ca defazor. defazajul este perfect la orice frecventa (teoretic), iar prin uzura lui in timp, defazajul ramane constant la 180 grade , vomparqtiv cu ECC-urile. Aveam o schema pe undeva ce vroiam candva sa o materializez

Link spre comentariu

Perfect adevarat, intr-un amplificator existent nu avem de ales si e de neinlocuit.

Pentru cine vrea sa construiasca de la zero un ST70 am gasit o discutie interesanta pe un forum frantuzesc dar nu o mai gasesc, era acolo o propunere interesanta, folosirea a trei tuburi in loc de cele doua compuse: un ECC82 pe partea de trioda si doua pentode discrete, care zicea autorul ca sunt foarte asemanatoare cu cea din 7199. Aveti idee ce pentoda simpla s-ar putea folosi? Nimic din ce cunosc nu calca pe toti parametrii...poate un PCF802 din care sa folosim doar pentoda...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări