Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imedante woofer tweeter... heeeeelp

cburlea

Postări Recomandate

daca eu asociez un woofer de 8 ohmi cu un tweeter de 4 ohmi (impedante nominale) la un amplificator de 4 ohmi are ceva? scade calitatea sunetului? poate distruge unul dintre difuri? daca le asociez inseamna ca ies= 2,66 ohmi? asta n-ar fi prea bine, nu? sau impedanta tweeterului nu conteaza?->am mai auzit astfel de explicatii...Multumesc :smt006scuzati sunt offtopic... va fi mutat la subiectul difuzoare? sau tre sa-l mut eu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cburlea

2

• CBI

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator donpetru

Calitatea sunetului este un concept dependent de capabilitatea sistemului audio de a reproduce corect un semnal muzical indiferent de valoarea impedantei traductoarelor electroacustice. Problema apare in cazul cand sursa de alimentare a sistemului audio este subdimensionata in cazul utilizarii sistemului pe impedante mici. Aici datorita capabilitati reduse a sursei de alimentare pentru a oferi energia necesara reproducerii corecte a semnalului muzical, programul sonor devine "deformant" de unde si un sunet "neclar", "metalic" si "deranjant".In cazul tau, atasarea unei impedante de aprox 3 Ohmi la un amplificator audio cu o impedanta nominala de 4Ohmi nu face altceva decat sa duca amplificatorul in suprasarcina cu repercursiuni grave asupra fiabilitatii circuitului de amplificare. Cat despre afirmatia ta:

sau impedanta tweeterului nu conteaza?->am mai auzit astfel de explicatii...

aceasta nu conteaza daca tweeter-ul este "tip capacitiv", daca prezinta inductanta, cum sunt de exemplu driverele+horn profesionale, atunci impedanta tweeter-ului este importanta in sistem deoarece ea afecteaza frecventa de taiere a filtrului pasiv cu care este echipata incinta si implicit impedanta incintei (a nu se confunda cu rezistenta ohmica a incintei masurata la bornele acesteia chiar daca la un momendat si la o anumita frecventa egalitatea este acceptabila).NUMAI BINE
Link spre comentariu

aceasta nu conteaza daca tweeter-ul este "tip capacitiv",

te referi la cele piezoelectrice, nu? eu am cu calota ("dome" nu?)... merge?desi daca stau bine si ma gandesc tweeterul cu calota e de tip dinamic si atunci nu ar merge...nu?mor de ciuda ca tre sa cumpar tweeter... ca woofer-e de 4 ohmi mai ca lumea (si mai accesibile ca pret) nu prea mai gasesc... de asta am intrebat!Multumesc :smt006
Link spre comentariu

Daca le 'asociezi' impedanta finala vazuta de amplif va fi aproximativ cea a celui de joase,in el trimetandu-se cea mai mare parte de curent.Deci daca consideri ca 'scoate' suficienta putere pt 8ohmi si te multumeste atunci nu este nici o pb ca funtioneaza cu impedanta mai mare a boxelor(invers era mai rasol).Este bine a se evita combinatii de difuzoare de impedante diferite ,mai ales pe bajbaite,dar nu este sfarsitul lumii.Se alege Ft,tipul filtrului doar cu specificatia ca la tw se calculeaza pt. 4 ohmi (normal ar trebui sa se calculeaze pt ce impedanta are diful la frecv de taiere nu pt cea nominala,dar aici trebuie masuratori ).Apoi nu mai trebuie decat un l-pad pe tw care sa adapteze impedanta tot la ~ 8 ohmi ,pt ca sigur va 'canta' mai tare.O alta optiune ar mai fi sa mai legi un wofer in paralel ajungand astfel la 4 ohmi daca pretul nu este o pb si tw este capabil sa faca fata la ambele(ma refer la spl-ul total),in configuratie MTM(d'Apolitto) sau TMM.Despre piezo nu mai aduc nimic in discutie pt ca nu merita efortul.Bafta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări