Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de sudura WIG

Postări Recomandate

• Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Pentru Wig poti folosi folosi un invertor caruia sa ii adaugi pistoletul specific wig-ului. Nu poti suda aluminiul , sau daca o faci iti iese urata sudura si fara rezistenta fizica prea buna.In aluminiu iti trebuie AC, nu sinusoida cu dreptunghiular. Pentru 5mm daca este fier poti folosi cu incredere acel invertor si in formula clasica. Legat de intrebarea ta privind tensiunea , un invertor are la iesire in gol in jur de 80V iar in sarcina in jur de 20V, aparatul de sudura clasic (transformator cu tole) in jur de 55V. Privind curentul la un invertor eu sudez cu potentiometrul pe 80A, cu electrod de 2.5 in tabla 2-5mm , pentru cea de 4-5mm folosind sanfren si incarcare succesiva. Restul depinde si ce vrei sa sudezi...Bafta.

Link spre comentariu

Cum am spus mai devreme, da si tu niste detalii la ce vrei sa sudezi. Daca vrei sa te limitezi la a suda doua table sau tevi de 2 pana la 5mm grosime poti folosi un aparat clasic cu transformator cu tole si electrod supertit fin. Poti suda si inox si aluminiu cu asa ceva dar pretul electrozilor este pe masura... Daca vrei sa sudezi in tabla si mai subtire , atunci gandeste-te la formula wig.(oricum cu electrod de 2 am reusit sa sudez si tabla de 1mm, cu reducerea corespunzatoare a amperajului la un transformator clasic). Pentru tabla de la 0.8-1.5-2 poti folosi si formula de aparat MIG-MAG. Poti suda inox, fier, etc, mai putin aluminiu. In privinta realizarii unui transformator clasic pe tole nu este o pb. La realizarea unui invertor intervin problemele. Nu iti contest calitatea de electronist , dar din discutiile avute cu doi dintre cei care fac asemenea "alimentatoare" de peste 2kw se pare ca realizarea primului invertor in regim de amator costa mai mult decat ai cumpara unul nou. Totul se limiteaza la ce vrei sa faci cu acel aparat de sudura, ce vrei sa sudezi( nu trebuie precizata operatia sau ceea ce vrei tu sa faci , ci mai degraba materialele pe care vrei sa le folosesti), in acest caz iti poti face o idee despre ce aparat iti trebuie.

Link spre comentariu

in principiu vreau sa sude table subtiri....poate si aluminiu....in legatura cu sursa...nu prea vad problemele... folosesc schema K6 cu 12 finali...cam 2000w.... dar fara partea de redresare..adica iesire din chopper direct la electrod...si cu o pedala cu potentiometru reglez duty cycle...care imi da efectul joule la electrod

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

din ce stiu eu . o gramada de lume sudeaza cu CO2 ... si cica nu e mare dif ..edit.. la sudare WIG gazul creeaza o atmosfera protectoare in zona de lucru , eliminand impuritatile si oxigenul pt a nu influenta sudura si protejeaza electrodului care tre sa nu se distruga prea tare , argonul e gaz inert nu ? alt rol nu are si se poate folosii si CO2 , cu rezultate mai slabenu mai tin minte (am invatat demult despre WIG MIG si MAG) wolfram inert gas unde gazu nu interactioneaza cu sudura si electrodul de wolfram nu se consuma se foloseste sarma de adaos , metal inert gas unde gazu nu interactioneaza da electrodul e direct materialul de adaos .. si metal active gas unde gazul interactioneaza la sudare (parca heliu se folosea) si electrodul e mat de adaos , daca am gresit corectati va rog ..gata cu "lectia" off topic

Link spre comentariu

Spuneai ca trebuie sa cumperi o butelie de argon, de ce nu incerci sa faci un contract de inchiriere la Linde Gaz. Eu asa am facut, am un mig si imi trebuia argon.Nu mai stiu exact , pretul nu depaseste de 3 lei pe zi. Problema este ca iti trebuie firma pe persoana fizica nu fac contracte.Cel mult asa este la mine aici. Sau daca ai pe cineva care vine din germania la Hornbach gasesti butelii de argon, la pretul de 125 euro. O intrebare off topic, cat te-a costat pistoletul si cu toate accesoriile?

Link spre comentariu

...cat te-a costat pistoletul si cu toate accesoriile?

Poti scapa mai ieftin daca cumperi numai capul de sudura si consumabilele (distribuitorii de echipamente au si asa ceva), in ideea ca poti adapta pachetul de cabluri si furtunuri recuperat de la un pistolet defect ori uzat, sau pur si simplu le confectionezi. Eu am procedat de mai multe ori asa. Cel din poza e un SRT18, cumparat neasamblat (setul de piese componente).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări