Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OTL lampi PL500 PL509

burn.out

Postări Recomandate

Salutare deschid acest subiect cu o schema gasita din intamplare cu lampi PL500 , o mare problema a amplificatoarelor pe lampi fiind transformatorul de iesire care este foarte costisitor pentru multi amatorii , sper ca ceace am gasit sa functioneze , astfel am decis sa decurg la o mana de ajutor in ceace priveste programele de simulat si verificarea acestui montaj daca functioneaza . Multumesc celor care vor sa imbunatati acest proiect !!!

post-262467-0-62779200-1511162321_thumb.jpg

post-262467-0-31357400-1511162328_thumb.jpg

post-262467-0-00607000-1511162334_thumb.jpg

post-262467-0-51297800-1511162340_thumb.jpg

Link spre comentariu

La un OTL cu tuburi se inlocuieste transformatorul cu un numar apreciabil de finale.

Cam asa arata un amplificator de putere OTL.

post-238209-0-24493300-1511169287_thumb.jpg

Nu are PL500, dar este sugestiv pentru complexitate si puterea disipata.

Performantele pentru amplificatorul MA1, ca observatie nu are publicata schema

Output power
140 watts per channel into 8 O load
135 watts per channel into 4 O load

Impedance
Input Impedance: 100 KO single-ended, 200 KO balanced
Output Impedance: ~2.3 O (power method standard measurement)

Input
2.8 V sensitivity
RCA and XLR true balanced input

Tube complement
( per channel ) 14 x 6AS7G output tube
5 x 6SN7 driver tube

Gain
25 dB ( for 8 O )

Power Bandwidth
2 Hz-200 KHz within ½ dB

Frequency response
( 1 watt, open loop ) 20 Hz squarewave Tilt; unmeasureable
1Hz-300KHz within 3 dB

Distortion
Total Harmonic Distortion ( THD ) typically 0.5% at full power
Intermodulation ( IM ) distortion typically under .005% at full power
Phase shift less than 1° @ 20KHz

Output section risetime
600 V/µs

Power consumption
( per channel ) 500 watts

Power Supply storage
( per channel ) 600 Joules

Dimensions
( per chassis ) 18" deep x 17" wide x 8.5" tall ( 46 x 43 x 22 cm )

Weight
( per chassis, without tubes ) 36 lbs. ( 16.3 kg )

Warranty Three year general coverage. One year for output tubes
O schema cu un final de putere mai mare, deci si cu mai multe tuburi PL500.

post-238209-0-68424000-1511169722_thumb.gif
Sa revin la schema pusa de initiatorul topicului. Este interesanta, pare a fi completa, chiar functionala.

O caracterizare sumara: arata bine, are un consum mare din retea, deci transformator mai mare, 4 tensiuni de alimentare,

pret mai mare pe tuburi (perechi) si socluri si in serie cu difuzoarele este implementat un circuit

de protectie pentru deconectare, in cazul aparitiei unei componente continue periculoase, dar si pentru conectare intirziata.

Pentru simulare nu pare ceva deosebit si rezultatele vor fi apropiate de realitate, deoarece nu depind de

un transformator cu model de simulare imprevizibil.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

La un OTL cu tuburi se inlocuieste transformatorul cu un numar apreciabil de finale.

Cam asa arata un amplificator de putere OTL.

attachicon.gifMA-1-shadow.jpg

Nu are PL500, dar este sugestiv pentru complexitate si puterea disipata.

Performantele pentru amplificatorul MA1, ca observatie nu are publicata schema

Output power

140 watts per channel into 8 O load

135 watts per channel into 4 O load

Impedance

Input Impedance: 100 KO single-ended, 200 KO balanced

Output Impedance: ~2.3 O (power method standard measurement)

Input

2.8 V sensitivity

RCA and XLR true balanced input

Tube complement

( per channel ) 14 x 6AS7G output tube

5 x 6SN7 driver tube

Gain

25 dB ( for 8 O )

Power Bandwidth

2 Hz-200 KHz within ½ dB

Frequency response

( 1 watt, open loop ) 20 Hz squarewave Tilt; unmeasureable

1Hz-300KHz within 3 dB

Distortion

Total Harmonic Distortion ( THD ) typically 0.5% at full power

Intermodulation ( IM ) distortion typically under .005% at full power

Phase shift less than 1° @ 20KHz

Output section risetime

600 V/µs

Power consumption

( per channel ) 500 watts

Power Supply storage

( per channel ) 600 Joules

Dimensions

( per chassis ) 18" deep x 17" wide x 8.5" tall ( 46 x 43 x 22 cm )

Weight

( per chassis, without tubes ) 36 lbs. ( 16.3 kg )

Warranty Three year general coverage. One year for output tubes

O schema cu un final de putere mai mare, deci si cu mai multe tuburi PL500.

attachicon.gifOTL_Gleichstrom.gif

Sa revin la schema pusa de initiatorul topicului. Este interesanta, pare a fi completa, chiar functionala.

O caracterizare sumara: arata bine, are un consum mare din retea, deci transformator mai mare, 4 tensiuni de alimentare,

pret mai mare pe tuburi (perechi) si socluri si in serie cu difuzoarele este implementat un circuit

de protectie pentru deconectare, in cazul aparitiei unei componente continue periculoase, dar si pentru conectare intirziata.

Pentru simulare nu pare ceva deosebit si rezultatele vor fi apropiate de realitate, deoarece nu depind de

un transformator cu model de simulare imprevizibil.

@gsabac

Schema la care face referire specificatia prezentata este a unei firme de mare clasa Athmasfere.

post-241795-0-29821400-1511174573_thumb.jpeg

Link spre comentariu

Am facut citeva variante de OTL insa am abandonat aceasta idee in primul rind din cauza asimetriei tuburilor si a consumului ridicat de curent apoi distorsiunile sint foarte mari daca impendanta de iesire este nepotrivita si din pacate fara 10 tuburi PL 504 per canal adica 160w pe parte de filamente, nu se poate ajunge la Zout=8 ohm. Inteleg ca transformatorul de iesire este greu de facut insa o solutie poate fi un SEPP cu impendanta de iesire in jur de 300 ohm caz in care constructia OT este mult mai usoara, acest lucru implica de pilda folosirea a doua tuburi PL509/canal alimentate la 300v in plus performantele OT sint mult mai bune comparativ cu cele uzuale de 2-10K

Un amplificator interesant facut de mine a fost cel de tip MURRAY cu THD in jur de 1% si Pout=25w la care impendanta OT era de 270 ohm insa sunetul nu m-a convins, nu aveam pe atunci analizor de armonici ca sa-mi dau seama de distributia lor, probabil H3 era prea mare, pina la urma l-am demontat si am construit altceva pe sasiul lui tot cu PL509

Link spre comentariu

sa inteleg ca trebuie sa ii dau drumul la munca ,tinand cont ca lampa PL500 are tensiune de alimentare de 27v cu 300mA , ca intrebare in locul transformatorului de alimentare, ma intreba un amic, se poate folosi sursa de alimentare in comutatie ?

Editat de burn.out
Link spre comentariu

se poate folosi sursa de alimentare in comutatie ?

Sigur, sunt firme care folosesc de mult timp aceasta solutie. Chiar si aici pe aceasta sectiune un user a construit mai multe surse in comutatie pentru testele lui.

Link spre comentariu

multumesc frumos !!!

Aveti in topicul :< SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE> la postul #3010 simularea schemei dv.,mai precis etajul final intrucat partea de intrare si defazorul este ceva clasic.

Atentie!

Simularea este facuta pentru tuburile EL519 (PL519),deci sa nu va asteptati sa obtineti aceleasi performante de putere cu 4xEL500(PL500) lampa care este cu mult mai mica din toate punctele de vedere fata de EL(PL)519!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am si eu o intrebare in legatura cu schema aceasta. Nu cumva lipseste din ea o parte sau este un OT cu sarcina in catozi

si nu este reprezentat modulul cu transformatorul.

@gsabac

Nu, este un OTL simetric, dati pe google la athmasfere si gasiti toate realizarile lor exclusiv otl-uri

Link spre comentariu

Nu, este un OTL simetric, dati pe google la athmasfere si gasiti toate realizarile lor exclusiv otl-uri

pr_01f_asbuilt_audio.GIF

Am gasit o idee posibila, este un amplificator cu iesire simetrica si doua surse flotante de alimentare(fara masa)

ca in schema. Nu stiam mai nimic despre acest etaj de iesire, este interesant.

@gsabac

Link spre comentariu

*********************************************************************************************************************************

Am gasit o idee posibila, este un amplificator cu iesire simetrica si doua surse flotante de alimentare(fara masa)

@gsabac

D-le @sabac: Etajul final este in configuratie "Crclotron" sau "H-H", in care Zout=Rp/(2+u)

https://en.wikipedia.org/wiki/Circlotron

Circlotron_basic_schematic.png

.......este plin netul de astfel de configuratii chiar si pe acest forum s-a dezbatut de cateva ori aceasta tema,unii colegi chiar l-au cosntruit,OTL sau cu traf de adaptare...

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

m gasit o idee posibila, este un amplificator cu iesire simetrica si doua surse flotante de alimentare(fara masa)

@gsabac

Prima schema este cam aiurea desenata ceea ce induce un pic in eroare. Schema care ati gasit-o este completa (sa zic asa) si se poate urmari mai usor. Nu imi este rusine sa recunosc ca desi am realizat SOZ (Son of Zen - care are iesirea in bridge) si un Circlotron de test, n-am reusit sa "citesc" schema si m-am dus pe net si am gasit aceeasi schema si atunci cand am vazut sursele flotante am zis: Circlotron.

The Atma-Sphere amps are direct-coupled, operates in class A with triode, OTL output stages. It is also all-triode and class A for best linearity
Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări