burn.out Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Salutare deschid acest subiect cu o schema gasita din intamplare cu lampi PL500 , o mare problema a amplificatoarelor pe lampi fiind transformatorul de iesire care este foarte costisitor pentru multi amatorii , sper ca ceace am gasit sa functioneze , astfel am decis sa decurg la o mana de ajutor in ceace priveste programele de simulat si verificarea acestui montaj daca functioneaza . Multumesc celor care vor sa imbunatati acest proiect !!! Link spre comentariu
gsabac Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 (editat) La un OTL cu tuburi se inlocuieste transformatorul cu un numar apreciabil de finale. Cam asa arata un amplificator de putere OTL. Nu are PL500, dar este sugestiv pentru complexitate si puterea disipata. Performantele pentru amplificatorul MA1, ca observatie nu are publicata schema Output power140 watts per channel into 8 O load 135 watts per channel into 4 O load ImpedanceInput Impedance: 100 KO single-ended, 200 KO balancedOutput Impedance: ~2.3 O (power method standard measurement) Input2.8 V sensitivityRCA and XLR true balanced input Tube complement( per channel ) 14 x 6AS7G output tube5 x 6SN7 driver tube Gain25 dB ( for 8 O ) Power Bandwidth2 Hz-200 KHz within ½ dB Frequency response( 1 watt, open loop ) 20 Hz squarewave Tilt; unmeasureable1Hz-300KHz within 3 dB DistortionTotal Harmonic Distortion ( THD ) typically 0.5% at full powerIntermodulation ( IM ) distortion typically under .005% at full powerPhase shift less than 1° @ 20KHz Output section risetime600 V/µs Power consumption( per channel ) 500 watts Power Supply storage( per channel ) 600 Joules Dimensions( per chassis ) 18" deep x 17" wide x 8.5" tall ( 46 x 43 x 22 cm ) Weight( per chassis, without tubes ) 36 lbs. ( 16.3 kg ) Warranty Three year general coverage. One year for output tubesO schema cu un final de putere mai mare, deci si cu mai multe tuburi PL500. Sa revin la schema pusa de initiatorul topicului. Este interesanta, pare a fi completa, chiar functionala. O caracterizare sumara: arata bine, are un consum mare din retea, deci transformator mai mare, 4 tensiuni de alimentare, pret mai mare pe tuburi (perechi) si socluri si in serie cu difuzoarele este implementat un circuit de protectie pentru deconectare, in cazul aparitiei unei componente continue periculoase, dar si pentru conectare intirziata. Pentru simulare nu pare ceva deosebit si rezultatele vor fi apropiate de realitate, deoarece nu depind de un transformator cu model de simulare imprevizibil. @gsabac Editat Noiembrie 20, 2017 de gsabac Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 La un OTL cu tuburi se inlocuieste transformatorul cu un numar apreciabil de finale. Cam asa arata un amplificator de putere OTL. MA-1-shadow.jpg Nu are PL500, dar este sugestiv pentru complexitate si puterea disipata. Performantele pentru amplificatorul MA1, ca observatie nu are publicata schema Output power 140 watts per channel into 8 O load 135 watts per channel into 4 O load Impedance Input Impedance: 100 KO single-ended, 200 KO balanced Output Impedance: ~2.3 O (power method standard measurement) Input 2.8 V sensitivity RCA and XLR true balanced input Tube complement ( per channel ) 14 x 6AS7G output tube 5 x 6SN7 driver tube Gain 25 dB ( for 8 O ) Power Bandwidth 2 Hz-200 KHz within ½ dB Frequency response ( 1 watt, open loop ) 20 Hz squarewave Tilt; unmeasureable 1Hz-300KHz within 3 dB Distortion Total Harmonic Distortion ( THD ) typically 0.5% at full power Intermodulation ( IM ) distortion typically under .005% at full power Phase shift less than 1° @ 20KHz Output section risetime 600 V/µs Power consumption ( per channel ) 500 watts Power Supply storage ( per channel ) 600 Joules Dimensions ( per chassis ) 18" deep x 17" wide x 8.5" tall ( 46 x 43 x 22 cm ) Weight ( per chassis, without tubes ) 36 lbs. ( 16.3 kg ) Warranty Three year general coverage. One year for output tubes O schema cu un final de putere mai mare, deci si cu mai multe tuburi PL500. OTL_Gleichstrom.gif Sa revin la schema pusa de initiatorul topicului. Este interesanta, pare a fi completa, chiar functionala. O caracterizare sumara: arata bine, are un consum mare din retea, deci transformator mai mare, 4 tensiuni de alimentare, pret mai mare pe tuburi (perechi) si socluri si in serie cu difuzoarele este implementat un circuit de protectie pentru deconectare, in cazul aparitiei unei componente continue periculoase, dar si pentru conectare intirziata. Pentru simulare nu pare ceva deosebit si rezultatele vor fi apropiate de realitate, deoarece nu depind de un transformator cu model de simulare imprevizibil. @gsabac Schema la care face referire specificatia prezentata este a unei firme de mare clasa Athmasfere. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Am facut citeva variante de OTL insa am abandonat aceasta idee in primul rind din cauza asimetriei tuburilor si a consumului ridicat de curent apoi distorsiunile sint foarte mari daca impendanta de iesire este nepotrivita si din pacate fara 10 tuburi PL 504 per canal adica 160w pe parte de filamente, nu se poate ajunge la Zout=8 ohm. Inteleg ca transformatorul de iesire este greu de facut insa o solutie poate fi un SEPP cu impendanta de iesire in jur de 300 ohm caz in care constructia OT este mult mai usoara, acest lucru implica de pilda folosirea a doua tuburi PL509/canal alimentate la 300v in plus performantele OT sint mult mai bune comparativ cu cele uzuale de 2-10K Un amplificator interesant facut de mine a fost cel de tip MURRAY cu THD in jur de 1% si Pout=25w la care impendanta OT era de 270 ohm insa sunetul nu m-a convins, nu aveam pe atunci analizor de armonici ca sa-mi dau seama de distributia lor, probabil H3 era prea mare, pina la urma l-am demontat si am construit altceva pe sasiul lui tot cu PL509 Link spre comentariu
burn.out Postat Noiembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 (editat) sa inteleg ca trebuie sa ii dau drumul la munca ,tinand cont ca lampa PL500 are tensiune de alimentare de 27v cu 300mA , ca intrebare in locul transformatorului de alimentare, ma intreba un amic, se poate folosi sursa de alimentare in comutatie ? Editat Noiembrie 20, 2017 de burn.out Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 se poate folosi sursa de alimentare in comutatie ? Sigur, sunt firme care folosesc de mult timp aceasta solutie. Chiar si aici pe aceasta sectiune un user a construit mai multe surse in comutatie pentru testele lui. Link spre comentariu
burn.out Postat Noiembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 multumesc frumos !!! Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 (editat) multumesc frumos !!! Aveti in topicul :< SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE> la postul #3010 simularea schemei dv.,mai precis etajul final intrucat partea de intrare si defazorul este ceva clasic. Atentie! Simularea este facuta pentru tuburile EL519 (PL519),deci sa nu va asteptati sa obtineti aceleasi performante de putere cu 4xEL500(PL500) lampa care este cu mult mai mica din toate punctele de vedere fata de EL(PL)519! Editat Noiembrie 20, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gsabac Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Schema la care face referire specificatia prezentata este a unei firme de mare clasa Athmasfere. m60-signal-path-schematic-v1.0.jpeg Am si eu o intrebare in legatura cu schema aceasta. Nu cumva lipseste din ea o parte sau este un OT cu sarcina in catozi si nu este reprezentat modulul cu transformatorul. @gsabac Link spre comentariu
burn.out Postat Noiembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 schema este fara acel transformator de iesire , ceace m-a captivat , am de gand sa o pun in practica Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Am si eu o intrebare in legatura cu schema aceasta. Nu cumva lipseste din ea o parte sau este un OT cu sarcina in catozi si nu este reprezentat modulul cu transformatorul. @gsabac Nu, este un OTL simetric, dati pe google la athmasfere si gasiti toate realizarile lor exclusiv otl-uri Link spre comentariu
gsabac Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Nu, este un OTL simetric, dati pe google la athmasfere si gasiti toate realizarile lor exclusiv otl-uri Am gasit o idee posibila, este un amplificator cu iesire simetrica si doua surse flotante de alimentare(fara masa) ca in schema. Nu stiam mai nimic despre acest etaj de iesire, este interesant. @gsabac Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 (editat) ********************************************************************************************************************************* Am gasit o idee posibila, este un amplificator cu iesire simetrica si doua surse flotante de alimentare(fara masa) ca in schema. Nu stiam mai nimic despre acest etaj de iesire, este interesant. @gsabac D-le @sabac: Etajul final este in configuratie "Crclotron" sau "H-H", in care Zout=Rp/(2+u) https://en.wikipedia.org/wiki/Circlotron .......este plin netul de astfel de configuratii chiar si pe acest forum s-a dezbatut de cateva ori aceasta tema,unii colegi chiar l-au cosntruit,OTL sau cu traf de adaptare... Editat Noiembrie 20, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gsabac Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Multumesc pentru precizari. @gsabac Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 (editat) m gasit o idee posibila, este un amplificator cu iesire simetrica si doua surse flotante de alimentare(fara masa) ca in schema. Nu stiam mai nimic despre acest etaj de iesire, este interesant. @gsabac Prima schema este cam aiurea desenata ceea ce induce un pic in eroare. Schema care ati gasit-o este completa (sa zic asa) si se poate urmari mai usor. Nu imi este rusine sa recunosc ca desi am realizat SOZ (Son of Zen - care are iesirea in bridge) si un Circlotron de test, n-am reusit sa "citesc" schema si m-am dus pe net si am gasit aceeasi schema si atunci cand am vazut sursele flotante am zis: Circlotron. The Atma-Sphere amps are direct-coupled, operates in class A with triode, OTL output stages. It is also all-triode and class A for best linearity Editat Noiembrie 20, 2017 de adrian_pic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum