coco243 Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 (editat) Salut, Va rog sa ma ajutati sa stapanesc polarizarea tranzistoarelor. Am inceput cu incercarea de a aprinde un led cu un tranzistor bipolar npn. Am considerat Ec -tens alimentare ( baterie ) 9V Ic=15mA Vled=2V Vce=5V - tranzistorul saturat Vbe=0,7V Cu urmatoarele formule: Ic=B*Ib Ie=Ib+Ic am obtinut: Ib=0.15uA Ie=15,15mA Din celelalte formule: Ec=Ic*Rc+Uled+Vce+Ie*Re Ec=Ib*Rb+Vbe+Ie*Re Re=Ec/(10*Ic) am obtinut: Rc=72,73ohm Re=60ohm Rb=49,27Kohm Am simulat toate astea cu Electronics Workbench si am obtinut: Ube=843,5mV -fata de 0.7V cat am considerat insa nu e mare diferenta Vce=6,33V fata de 5V cat am considerat, aici diferenta este de 1V si ceva Ic=14,55mA fata de 15mA Ie=16,47mA fata 15,15mA cat am calculat insa la aceasta simulare pt Ib a rezultat o valoare foarte diferita de ce am calculat eu, 131,7mA in loc de 150uA. Ce s-a intamplat de apar diferentele astea? Mai trebuiau facute ceva setari la tranzistor? Multumesc, Editat Noiembrie 19, 2017 de coco243 Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 (editat) Nu cunosc Electronics Workbench dar instrumentul figurat de tine pe schema este un voltmetru sau ampermetru? Dacă este un ampermetru atunci tu ai scurtcircuitat rezistenta de baza și este normal să-ți dea rezultate proaste. Amperimetrul se conectează în serie cu elementele din circuit nu în paralel cu diferite componente. Editat Noiembrie 19, 2017 de sesebe Link spre comentariu
lukeme Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Daca ar fi utilizat vreodata un ampermetru real, nu facea o asemenea greseala. D'aia nu-i bine sa incepi direct cu simularile pe calculator... Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 (editat) Da , dar sant asa frumoase ... Ai totul la un click distanta . Componentele danseaza cum le canti tu ... Ca te mai injura in subtext , si cand faci si " pe bune ", cu sarme si cositor , e alta problema . Din ce in ce mai neinteresanta ... P .S . - nimic legat de autorul topicului si cerinta lui . Electronica e mare , si pe multe site - uri , de pe alte meleaguri . Doar o parere de om mai obisnuit cu creionul , guma si reoforii . Editat Noiembrie 20, 2017 de gauss Link spre comentariu
coco243 Postat Noiembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Desi nu o sa ma creada nimeni stiu ca in realitate ampermetrul se leaga in serie si asta inca din generala cred Prima data am pus ampermetrul in serie dar fara sa intrerup circuitul, si din ce retin parca aveam aceleasi valori,dar nu bag mana in foc,sau poate imi dadea 0,nu mai retin, ideea e ca si la celelalte masuratori in curent tot asa am procedat si mi au dat aprox valorile calculate si de 9 am lasat asa bornele, ma gandeam ca daca e simulare si nu circuit real nu are relevanta Cand ajung acasa intrerup circuitul si revin Multumesc, Link spre comentariu
coco243 Postat Noiembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Ca-n Germania, asta era. Trebuie pus ca in realitate. Multumesc pt. ajutor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum