Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop PM3220 pârâie ca un Contor Geiger Muller


csu

Postări Recomandate

Salutare

Am acest aparat de mai mult de un an, a ajuns la mine mort. După aventura cu OS150, m-am hotărât să încerc să îl pun pe picioare. Am reușit parțial, osciloscopul afișează, dar a ănceput să pârâie ca un Contor Geiger Muller, în sincron cu acest pârâit se modifică (sare)unda afișată, și se modifică sunetul sursei de înaltă tensiune (+/-1500V).

Schema surset HV este simplă:

image.jpg

Am schimbat toți condensatorii, fără sarcină scoate +/-1450-1500V.

prima idee a fost, că tubul are un scurt interior, dat l-am pornit cu tubul scps din soclu, și pârâia la fel. Pare să vină de undeva lângă soclul tubului - transformatorului

K_p3.jpg

Ca pas următor, am deconectat cablul de -1500V de pe sursă, și am pornit osciloscopul. Nu mai pârâia, ligic, a dispărut și afișarea undei, ne fiind cinectat G1 a tubului. După aceia am deconectat și celșlalt capât al cablului de -1500V

,HV_lap.jpg Fenyero_es_fokusz.jpg

și am conectat cu un cablu extern cu mufă crocodil sursa de placa unde este amplasat circuitul de intensitate/focus a tubului:

Kepcso.jpg

După pornire nu a pârâit, dar nicinu a afișat unda, în schimb, aproximativ la interval de 1 secunde se auzeau ceva pocnete (mici), și se vedeau și scântei (ca de bujie) la înbinarea mufei aligator cu cablul.

Am reconectet cablul original la loc, și a revenit la starea originală. Se pare că este undeva un scurt, dar ce nu prea înțeleg este:

cum ieșirea de -1500V este legată direct doat la grupul R308 C302 și B302, de ce se comportă diferit, dacă le conectez cu cablu extern.

Mulțumesc pentru orice idee.

Editat de csu
Link spre comentariu

Rezolvarea este simpla, inlocuieste cablurile vechi ale osciloscopului care au izolatie buna probabil pana la 300V dar la 1500V apare strapungere.

Cand faci probe la 1500 V nu pui la un capat de cablu crocodili ci il lipesti.

Fara sa faci nici o modificare, porneste osciloscopul in semiintuneric si vezi unde ai scantei, sa te lamuresti.

Link spre comentariu

Fara sa faci nici o modificare, porneste osciloscopul in semiintuneric si vezi unde ai scantei, sa te lamuresti.

@RJK mulțtmesc. Am încercat acest lucru, dar cablurile sunt ascunse foarte bine, nu se vede nimic. trebuie dezfăcut aproape total.

Link spre comentariu

Un lucru interesant: catodul e legat la filament, și de aici apar pocniturile. Tubul fiind cu filament cu încălzire indirectă, așa ceva nu își are rostul. Posibil, ca tubul să fie pe moarte.

 

PM3220_041.jpg

Editat de csu
Link spre comentariu

Se pare, că problema este în trafo, nu neapărat un scurt, findcă tensiunile de lucru sunt OK, ci mai de grabă de izolație HV. Dacă deconectez filamentul (pinul 1) de la trafo, nu mai pârâie.
PM3220_042.jpg
Cu filamentul conectat la trafo ( la pinii 27, 28), am măsurat tensiune CC pe pinii 23, 24, 19.
Trafo.jpg
Poate ar trebuii să încerc să alimentez filamentul dintr-un traf separat.

Link spre comentariu

Probabil soluția cea mai simplă este folosirea unui transformator separator. Pare funcțional, de probă am făcut unul pe miez de ferită tip:ETD59, cu căte 130 spire, (0,35mm) în primar și secundar, nu mai pârâie, acuma rțmâne doar să caut un transformator ars, să bobinez pe el.

Link spre comentariu

O solutie ar fi sa rebobinezi infasurarea de filament cu sarma noua si izolatie mai moderna, hostafan sau stratifoliu pus cat mai mult (cat permite fereastra) ori kapton daca ai la indemana. Fiind conectat la prizele 27-28 tind sa cred ca se afla la exteriorul bobinei transformatorului de alimentare.

O varianta simpla consta intr-un transformator separat pt. alimentarea filamentului dar si in cazul asta iti trebuie o izolatie cat mai buna intre primar si secundar ca altfel vei ajunge in aceeasi situatie mai devreme sau mai tarziu.

Link spre comentariu

Soluția corectă ar fi rebobinarea, dar dacă estelăcuit, atunci trebuie rebobinat tot transformatorul. Filamentul e conectat la prizele 13-14 și 27-28 foarte probabil nu se află la exteriorul bobinelor transformatorului de rețea. Secundarele filamentului tubului catodic au câte 31 spire, iar am numărat (din poza transformatorului) aproximatuv 100 spire, par a fi secundarele conectate la prizele 11-12 și 25-26.

Voi încerca una dintre soluțiile mai simple.

Link spre comentariu

Din desen pare sa aiba un miez de tip C+C si foarte probabil pe cele 2 bobine sunt impartite cam toate infasurarile, asa ca e posibil sa ai jumatate de infasurare pe o bobina si jumatate pe cealalta, ambele fiind pozitionate pe ultimul strat. Daca sunt pe ultimul strat si nu vrei sa defaci miezul de frica bazaitului pe care l-ar putea capata ulterior daca nu mai poti imbina C-urile la fel... cele 31 de spire pot ocupa cel mult 2 straturi si daca este putin spatiu intre bobinele respective atunci dai spirele jos fara scoaterea miezului si mai apoi cu sarma noua le pui la loc.

O alta metoda pe care am mai vazut-o (e drept la osciloscoapele rusesti unde uneori aveai infasurarea de filament la exterior, alteori nu) in cazurile fericite cand nu era plina fereastra transformatorului se mai inghesuia o infasurare noua de filament abandonand-o pe cea veche.

Spor!

Link spre comentariu

Schema transformatorului:

Trafo.png

Rtansformatorul este atăt de înghiesuit, încât nu ar încape izolarea. Înfășirările de filament nu sunt în iltimul strat. Nu rămâne altă soluție decât transformator separat pentru filament, sau transformator separator.

Link spre comentariu

Se pare că am rezolvat problema cu străpungerea:

PM3220_032.jpg PM3220_035.jpg PM3220_036.jpg

soluția este un transformator pentru filament:

PM3220_023.jpg

Din fabrică a ieșit cu 2,4V/1,7A. Am rebobinat secundarul pentru 6,7V, cu șârmă de 0,35 dublat. Am izolat primarul de secundar cu un sabdwich alcătuit din două straturi de bandă de mascare din hârtie, între ele bandă izolatoare de plastic. Funcționează fără probleme. Cu sarcină de 0,35A tensiunea este 6,3-6,4 (ieri l-am probat cu filamentul unui 6N3P, timp de 2 ore, transformatorul ajungând la 49-50 grade C, Urmează să găsesc un loc pentru transformator, În aparat nu o să încapă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări