Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori cu Ge

Postări Recomandate

Poate fi chiar tubul ... ceva scurt intre electrozi , la incalzire ... izolatie proasta la soclu , si altele . Ma refer la cel cu functionarea intermitenta , de pe site - ul binecunoscut . In fine ... astea ( si altele ) sant problemele la scule de firma , cu vechime certa si multi ani de functionare ... componentele au si ele o durata de viata , multe osciloscoape lucreaza " calde " , deci cicluri termice etc . Piese de schimb ... foarte greu , unele nu se mai fabrica , altele au fost rare si de firma . Cine doreste neaparat asa scule , 2 buc . - unul donator de organe , si multa bafta . Altfel , functionarea in continuare pe niste ani e cel mult probabilistica .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Erau niste tv. color pe vremuri, nu mai retin modelul la care dupa citeva minute de functionare disparea imaginea. Cauza era o usoara deplasare a soclului TK, iar la incalzire se intrerupea contactul de filament! Solutia era desigur impingerea spclului la locul lui si stringerea cu simtul raspunderii a colierului care fixa placa pe tk.

''''Marele Savant, on 18 Nov 2017 - 9:54 PM, said:

snapback.png

Sigur erau selectionati in montaj, nu puteau fi selectati inainte?? seamana mai degraba a amatorism!

Cred ca s-a inteles gresit precizarea lui @alcon. Sigur ca erau selectionati in fabrica si se livrau fix cu specificatiile cerute de tektronix si in 90% din cazuri cu logoul fabricii dar codificarea interna Tektronix, nu cu denumirea de piata a componentelor respective.''''

Cred ca s-a inteles gresit si ce am spus eu, ma refeream la socluri. Pare greu de crezut ca stateau in fabrica sa faca permutari cu tranzistorii! La fel de greu de crezut, dar real este ca aveau soclurile respective in stoc si a fost mai simplu sa le utilizeze decit sa explice cineva de ce s-au cumparat degeaba! Nu sint deloc rare asemenea cazuri chiar si acum!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

acum am rasfoit si eu schema.....vorbim de tranzistoare cu Ge si Si si in schema sunt o gramada de lampi. defectul poate fi si din amplificatorul de semnal...vreun cond din amplif..sau poate chiar vreun tub. intai masurati tensiunile de alimentare, iesirile de la sursele tranzistorizate. offf...dar nu-l aveti inca, asa-i? cam greu de depanat in lipsa..

Link spre comentariu

Ce am uitat eu sa spun este ca daca se introduce semnal in oscilograf, afisajul dispare mai repede (circa 2-3 minute). Daca nu se introduce semnal in aparat, spotul dispare mai greu ( circa 10min.).

Stima,

ce inseamna dispare? se stinge sau trasa este deviata puternic pe x sau y?

Baietii aia destepti, niciodata nu au facut lucruri ciudate sau sa se zgarceasca la ceva componente...

orice mare producator, oricit de bengos, a avut si rateuri care au ajuns pe piata, nu cred ca cel in discutie este exceptia desi am si eu un oscilorscop tranzistorizat, dublu spot, vechi de muuulte deceni si inca merge foarte bine!

Link spre comentariu

Cum de ce as cumpara un aparat din anii ''60? Pentru ca se pot repara intotdeauna acestea. Pentru ce am eu nevoie este foarte bun si sensibil. Te invata meserie si exersezi pe dansele. Ce ca ''inginerii'' electronisti de acuma, facuti la facultati pe bani si pe banda rulanta..... Astia nu sunt ingineri. Am intalnit cateva cazuri cand elevii nu tinusera vreodata un pistol de lipit in mana ori sa umble sa faca un cablaj sau ceva.... Pai cercurile Radio din timpul Partidului erau bomboana pe langa ce-i acuma in facultate. Fereasca D-zeu.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări