Jean41 Postat Noiembrie 18, 2017 Partajează Postat Noiembrie 18, 2017 Daca a depanat cineva sau stie ceva despre un bec cu LED tip B60AP-10HL-JC-1.Stiu numai ca este de 9W.Are 10 leduri.Ce tensiune trebuie sa dea sursa,sau de ce tensiune sunt ledurile?Am cateva astfel de becuri in gradina si unul s-a ars dupa aproximativ 100 ore! Daca se vor mai arde si altele?Nu este vorba atat de economie cat de placerea de a mai mesterii ceva la pensie!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 18, 2017 Partajează Postat Noiembrie 18, 2017 9w la 10 led-uri, deci 1w/led. se cauta cu G: Link spre comentariu
mac01 Postat Noiembrie 18, 2017 Partajează Postat Noiembrie 18, 2017 (editat) Daca a depanat cineva sau stie ceva despre un bec cu LED tip B60AP-10HL-JC-1.Stiu numai ca este de 9W.Are 10 leduri.Ce tensiune trebuie sa dea sursa,sau de ce tensiune sunt ledurile?Am cateva astfel de becuri in gradina si unul s-a ars dupa aproximativ 100 ore! Daca se vor mai arde si altele?Nu este vorba atat de economie cat de placerea de a mai mesterii ceva la pensie!!! Se ard ledurile....sursa trebuie sa debiteze 70V, cu un curent intre 80-300mA...depinde de producatorul ledurilor. Ledurile sunt mai mult ca sigur de 6,3volti. Daca nu ai ledurile calitative...nu vor tine prea mult. De obicei se distrug din cauza radiatorului subdimensionat....un radiator mai sanatos ajuta la functionarea pe termen mai lung. Spor. Editat Noiembrie 18, 2017 de mac01 Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 18, 2017 Partajează Postat Noiembrie 18, 2017 Gasesti destule date pe rubrica de leduri. Din pacate rezumatul este: 1. nu merita sa cumperi becoleduri 2. nu merita sa te chinuiesti sa le repari in majoritatea cazurilor. Totusi daca doresti o activitate in linia asta estei bine-venit pe sectiunea respectiva. In plus, am chiar vreau sa fac un articol despre cum se poate modifica un becoled... dar este un proiect de viitor si sunt multe altele la coada. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 18, 2017 Partajează Postat Noiembrie 18, 2017 Verificați ledurile pe rând, cu o sursă de 12V și o rezistență de 1kOhm. Dacă aveți noroc, e posibil să fie doar unul ars, iar dat fiind că-s înseriate, nu luminează niciunul.De obicei cel ars are un punct negru vizibil pe stratul de luminofor galben. Puteți să puneți în locul celui ars o rezistență de câțiva Ohmi sau chiar un ștrap cu sârmă subțire. Problema acestor ,,becoleduri,, e radiatorul care nu face față, mai rău de atât, globul alb mat închis împiedică răcirea prin convecție. Eu am mai reparat ocazional din astea, dar le dau măcar un rând de găuri la baza calotei de plastic, sau tai fante cu discul abraziv, pentru a îmbunătăți cât de cât răcirea ledurilor. O soluție mai bună ar fi să mutați discul cu leduri pe un radiator recuperat de la un vechi procesor de PC și să să montați toată ghidușia în ceva mai potrivit volumului adăugat. Va avea mai multe șanse.... Link spre comentariu
Jean41 Postat Noiembrie 18, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2017 Multumesc tuturor pentru sfaturi.Maine voi incerca ledurile,dar se pare ca buba este la sursa care nu scoate nimic.E drept ca am incercat-o numai cu instrumentul....In privinta strapului nu mai risc,deoarece am ars (sa stie si altii!!!) cateva zeci de leduri dintr-un alt bec.Am pus un strap pe ledul ars si cred ca au fost la limita,ca s-a mai ars inca unul (scurt circuit) si inca unul (tot scurt circuit),pana cand in cateva secunde s-au ars toate!!! Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 18, 2017 Partajează Postat Noiembrie 18, 2017 Se poate pune în loc de ștrap o diodă Zenner de 1W, gen PL3V1 sau PL3V9. Astfel se va păstra căderea de tensiune a ledului lipsă.... Dacă vi s-au ars ,,în cascadă,, toate ledurile, problema era inițial în sursă.... Link spre comentariu
Jean41 Postat Noiembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Care sursa?Pe bec scria "Super Economic LED".Toata sursa era un condensator inseriat cu o punte din 4 diode si apoi un electrolitic!!Prima dioda s-a ars (intrerupt) ca asa a vrut ea,iar urmatoarele (scurt) le-am ars eu cu strapul facut pe prima.Acum toate au punctul acela negru specific celor arse.Mentionez ca becul avea 27 de leduri si tot 9W. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Nu cumparati becuri cu led ieftine , puteti sa le faceti singuri in regim DIY dupa multele sfaturi de pe net . Cumparati becuri cu PEDIGREE . Am becuri cu led si spoturi cu un led de 5W de peste 2 ani care nu dau semna de oboseala . Nu ventiti cu replici de genul :masuratori flux luminos si cri sau alte alea ca pentru un civil normal NU CONTEAZA . Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Razvan - daca la inceputul citirii mi se parea ca ai un punct de vedere corect... Flux luminos - este cantitatea de lumina emisa - si pentru ca este declarata simultan cu puterea rezulta ca este indirect masura a randamentului. CUM AR PUTEA ASA CEVA SA NU CONTEZE? Tu cumperi bec de 10W si iti este indiferent ca produce 600-800 lm cum este uzual declarat (real mai putin) sau 1500 cat ar fi normal astazi??? Adica nu vrei de doua ori mai multa lumina? CRI - adica componenta cromatica a luminii. Sub 70 ai culori profund distorsionate si un efect psihologic pe care unii il resimt mai mult, altii mai putin - de INCONFORT si OBOSEALA... Peste 80 lucrurile devin OK pentru majoritatea. Asa ca asta conteaza in special pentru un civil normal... in particular/ acasa doresti confort vizual. Poate pentru industrie sa nu conteze / pentru iluminatul stradal chiar nu conteaza, pentru ca unele lampi cu sodiu au CRI=20 - lumina chiar daca are cromatica proasta tot lumineaza. Daca ai aplicatii pretentioase incepe sa nu conteze numai CRI, dar vrei si R9 peste 50, poate si peste 90... Deci nu inteleg, ca civil nu iti respecti ochii, nu conteaza??? Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Sau poate că voia să ne spună că el este altcineva , nu un civil normal ... Sper că știți de glumă ! ( Sunt dispus să plătesc drepturi de autor .... ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 (editat) Si cum face un civil normal, la standul din magazin . academia ledurilor ? Pentru Radu : Exat asta am spus . Doar nu te duci la magazin cu o roaba de aparate sa masori becurile la standul de proba . PS Eu tot un civil normal ma consider . Restul . . . . . . . . . Editat Noiembrie 19, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Cert este ca ai spus ca anumiti parametri foarte importanti nu conteaza. Daca doreai sa zici ca sunt imposibil de verificat, atunci era cu totul altceva si eram si eu pe deplin de acord. Nu are rost sa scriu din nou, dar uite ce am scris acum 3 zile aici: "Cel mai bun becoled nu este becoled si nu este facut industrial - este o sursa de lumina cu led/COB pe care ti-o faci singur, cu componente bune, luate din surse sigure si cu DS, care sunt credibile. Nicolaus - pai aparatura sa determini CRI este prohibitiv de scumpa. Si nu este apanajul amatorilor. Nici fluxul luminos nu merge determinat decat cu aparatura profi - pentru ca emisia este in spatiu, se foloseste un fel de sfera cu multi senzori distribuiti periferic. Deci suntem la mana unor specificatii. Insa una este ce se scrie evident "din burta" pe diverse produse din supermarket. Alta este ce se scrie pe becoleduri credibile - dar nivelul de pret pentru unul credibil incepe de pe la 100 lei Si alta este DS care vine de la producatorul care livreaza catre o firma serioasa de componente electronice. Multe firme din Taiwan (atentie, nu China, cea de pe continent) produc ceva respectabil si relativ ieftin. Chiar de curand spre exemplu au aparut de la ProLight COBuri cu R9 foarte bun - esential pentru aplicatii de iluminare pretentioase. R9 nici nu este inclus in determinarile normale de CRI..." Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Si cum face un civil normal, la standul din magazin . academia ledurilor ? Pentru Radu : Exat asta am spus . Doar nu te duci la magazin cu o roaba de aparate sa masori becurile la standul de proba . Gluma mea era legată de folosirea termenului ”civil” . Antonimul este ”militar” sau asimilat . Puteai să spui simplu cetățean, cumpărărtor, etc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 (editat) O dam in semantica ?!!! Sau ce ???? Va legati de exprimarea mea si nu recunoasteti ca asta este realitatea . Civilul normal nu stie de parametrii citati mai sus , el consulta eticheta si , daca are ceva cunostinte despre , va alege o temperatura de culoare intre 2800 si 3500 k , restul este SF ( pentru el , civilul ). Eu zic sa o lasam moarta , deja suntem OFFTOPIC . Editat Noiembrie 19, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum