Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conzi suspecti

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Da! Toți condensatorii electrolitici ( și nu numai ) fac așa într-o măsură mai mare sau mai mică . . Se numește efect de polarizare, polarizare dielectrică, etc.

Ca să descarci ”complet” un condensator nu îl pui în scurt ( nu face bine nici pentru fiabiliatea lui ) ci îl descarci printr-o rezistență corespunzătoare un timp relativ îndelungat .

Link spre comentariu

Luati un condensator de la 4700micro in sus si tensiune mai mare de 40V ,incarcati-l, faceti scc 1 secunda la borne-nu mai mult!-asteptati 5 minute si masurati tensiunea la borne cu un multimetru digital....cel putin cativa volti veti gasi la borne...daca condul este de calitate si tensiunea de lucru mai mare , efectul este mai pregnant... de ce se intampla asta?....nu stiu!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Posted Today, 16:22 PM

Da! Toți condensatorii electrolitici ( și nu numai ) fac așa într-o măsură mai mare sau mai mică . . Se numește efect de polarizare, polarizare dielectrică, etc.

Link spre comentariu

Tot o defibrilare ... sau necesitatea uneia ! ...

P .S . - tensiune aparuta prin polarizare dielectrica au si multi condensatori electrolitici ( valori mari ) de pe raftul magazinului , desi n - au fost bransati niciodata la o schema alimentata .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai "electroliticii" (ca nu mai sunt "umezi", ci doar polarizati) se "formeaza" (a nu se confunda cu

formatarea HDD!) prin aplicarea unei tensiuni, in procesul de fabricatie.

Tensiunea aia nu are "energie", polarizarea dielectricului fiind cumva similara cu

remanenta magnetica. (sau nu ar trebui sa aiba energie? oricum, avem de a face tot cu o

forma de energie de tip potential, similar magnetizarii remanente)

Personal nu m-am "ciocnit" de asemenea problema, am pe undeva niste condensatori

de 40000 uF/50 sau 63, daca si cand ii dibuiesc ii incarc si eu.....

PS Defibrilatorul e cumva similar cu circuitul fulgerului electronic (blitz)?

Link spre comentariu

Electroliticii ( cei cu folie ) nu se " formeaza " in procesul de fabricatie . Si sant " umezi " . De - aia au supapa , sau carcasa de aluminiu prefragmentata . La depasirea unor parametri , alimentare inversa , incalzire etc . " ofteaza " , sant vapori de hidroxid . In rest ... Nu cunosc o tensiune electrica ce nu are energie ... vizibila prin efecte cand se inchide circuitul la capetele caruia este prezenta . Cu ghilimele sau fara . Asimilarea cu magnetizarea remanenta e cel putin fortata .

P .S . - experienta simpla ... necesita condensator electrolitic din cei mentionati , care va fi dezmembrat , apa distilata , PH - metru sau hartie indicatoare de PH . Teoria si metodologia lucrarii o las la indemana descoperirii celor curiosi . Un pic de imaginatie e suficienta .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări