Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Salutari la toti - caut material pentru dalti strunjire lemn

Vizitator Gabriel Cirstea

Postări Recomandate

Roughing gouge e pentru lucrul la exteriorul materialului,nu la scobire. E destul de complicat sa faci un astfel de profil dintr-o bucata plana. Cauta o teava dintr-un otel mai dur si groasa-n carne,pe care o sectionezi. Toate prelucrarile trebuie facute cu grija sa nu decalesti materialul,lucru cam dificil.

Macar decaleste-l undeva,prelucreaza-l ca apoi calire si revenire.

Ce strung ti-ai luat?

da stiu .. roughing gouge e cred cea mai importanta pentru degrosare .. am facut una .. ai experienta ?

Link spre comentariu

Vad ca se pune accent pe cat de durabil este taisul.

O dalta pentru strungul de lemn trebuie sa fie in primul rand rigida sa nu vibreze, si sa poata fi bine apucata cu 2 maini. Daca se ascute odata pe luna nu e mare lucru. Calitatea suprafetei care rezulta este data in mare masura de avansul pe care il dam, adica cat de tare ne ”infingem” in bustean.

Pana cand busteanul capata o forma cilindrica viteza trebuie sa fie minima, dupa ce devine cilindric poti merge cu viteza maxima.

Dalta se manuieste cu finete.

Iti mai trebuiesc cativa butucu de cires care cel putin mie imi place cum se prelucreaza la strung.

Link spre comentariu

Pai sa vedem o poza cu lucrarea. Strungul nu a sosit?

da am sa pun .. deabia astept miine ar fi programat sa ajunga ..

Vad ca se pune accent pe cat de durabil este taisul.

O dalta pentru strungul de lemn trebuie sa fie in primul rand rigida sa nu vibreze, si sa poata fi bine apucata cu 2 maini. Daca se ascute odata pe luna nu e mare lucru. Calitatea suprafetei care rezulta este data in mare masura de avansul pe care il dam, adica cat de tare ne ”infingem” in bustean.

Pana cand busteanul capata o forma cilindrica viteza trebuie sa fie minima, dupa ce devine cilindric poti merge cu viteza maxima.

Dalta se manuieste cu finete.

Iti mai trebuiesc cativa butucu de cires care cel putin mie imi place cum se prelucreaza la strung.

da daltile sunt o problema deocamdata .. dar am ceva dalti drepte si am facut un roughing gouge si parting tool .. sa vedem acum .. can o sa vina strungul .. daca nu trebuie sa ma mai scarpin de ceva bani sa iau un set basic pentru a incepe ..

nu prea am cires aici .. mai mult salcam mesteacan care imi place mult culoarea prun mar am ceva uscat .. dar nu sunt taiati .. dar mai mult salcam si salcie ..

ai eperiente cu esentele astea ? mar salcam salcie prun?

Link spre comentariu

da am sa pun .. deabia astept miine ar fi programat sa ajunga ..

da daltile sunt o problema deocamdata .. dar am ceva dalti drepte si am facut un roughing gouge si parting tool .. sa vedem acum .. can o sa vina strungul .. daca nu trebuie sa ma mai scarpin de ceva bani sa iau un set basic pentru a incepe ..

nu prea am cires aici .. mai mult salcam mesteacan care imi place mult culoarea prun mar am ceva uscat .. dar nu sunt taiati .. dar mai mult salcam si salcie ..

ai eperiente cu esentele astea ? mar salcam salcie prun?

Mesteacanul ar trebui sa se prelucreze frumos, salcamul l-am folosit doar la rindeluit dar nu a iesit o suprafata frumoasa. Mar sau prun nu am folosit, nu am avut bucati de lemn suficient de groase. Salcie am, dar nu am folosit la nimic.

Editat de daniels
Link spre comentariu

Mesteacanul ar trebui sa se prelucreze frumos, salcamul l-am folosit doar la rindeluit dar nu a iesit o suprafata frumoasa. Mar sau prun nu am folosit, nu am avut bucati de lemn suficient de groase. Salcie am, dar nu am folosit la nimic.

ms pt reactie .. ma bucur ca sunt mai multi care au strung si sunt pe net .. cei carei cunosc eu pe la noi aici de fapt pe a targ am mai stat de vorba cu cineva ..

nu prea le au cu netul .. si intrun fel sau altul nu prea sunt dornici sa impartaseasca .. in orice caz .. ms

mesteacanul si salcia sunt esente moi .. cred ca sunt mai usor de prelucrat ..

o sa vedem .. miine e vorba sa se livreze strungul si incerc si sculele care le- am facut ..

ce spui de salcam .. da am impresia ca e o esenta f tare .. dar am vazut pe net ludrari din salcam arata f frumos .. cred ca depinde mult de sculele cu care lucreaza omul ..

am inteles cat mai ascutite cu atat mai bine suprafata lucrata .. :-)

ai ceva lucrari pe net poze ceva?

Link spre comentariu

Trebuie acordata o mare atentie la distanta dintre lemnul care urmeaza a fi prelucrat si suportul pe care se aseaza dalta (cutitul). S-au vazut cazuri cind dalta a fost ''incalecata'' de material(lemn). Coada daltii trebuie sa fie suficient de lunga astfel incit sa fie eliminat riscul ''incalecarii'' daltii!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

intre tip strungul a sosit ..

m-am gandit sa pun ceva poze ..

sculele care le-am facut sunt destul de bune ..

roughing gauge din foaie de arc merge foarte bine ..

spindel gauge din dalta de beton sds aici trebuie sa mai exersez cu ascutitul ..

scraper din sds dalta de beton ..

hollowing tool .. din tija de la o suspensie de dacie .. :-)

post-266959-0-50236800-1513500292_thumb.jpg

post-266959-0-37086500-1513500313_thumb.jpg

Link spre comentariu

Panza de fierastrau mecanic. Eu am facut mai demult un cutit de vanatoare din asa ceva, a tinut o vesnicie, pana l-am pierdut. De ruginit, ruginea, ca otelul bun (cu continut mare de carbon) rugineste.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Se gaseste de cumparat otel UHB20C. Este echivalent cu otelul 1095, adica un otel carbon simplu, cu 1% carbon. E un otel foarte bun si nu e asa scump. Il incalziti pana la 810 - 815 grade ,daca aveti cu ce masura, daca nu, pana devine nonmagnetic si apoi introduceti piesa in apa sarata, nesarata, ulei de soia sau de floarea soarelui, in functie de duritatea pe care vreti s-o obtineti. Apoi trebuie temperat.

Atentie cu pilele ca unele sunt cimentate superficial si nu aveti ce face cu ele. Mai exista niste pile intr-un cunoscut lant de magazine care sunt de calitate si se preteaza pentru ce vreti dvs. Daca le prelucrati cu atentie, nici nu o sa mai aveti nevoie de tratament termic.

Referitor la ce spunea colegul Untold, e adevarat, otelurile carbon simple sunt mai tari decat un otel inox ordinar dar exista si inoxuri foarte bune, numa ca au un defect: sunt scumpe. Si nici tratamentul termic nu e la indeman oricui: peste 1000 de grade si daca vrei duritate maxima mai trebuie si racite macar la -70,-80 de grade dupa calire.

Link spre comentariu

Se gaseste de cumparat otel UHB20C. Este echivalent cu otelul 1095, adica un otel carbon simplu, cu 1% carbon. E un otel foarte bun si nu e asa scump. Il incalziti pana la 810 - 815 grade ,daca aveti cu ce masura, daca nu, pana devine nonmagnetic si apoi introduceti piesa in apa sarata, nesarata, ulei de soia sau de floarea soarelui, in functie de duritatea pe care vreti s-o obtineti. Apoi trebuie temperat.

Atentie cu pilele ca unele sunt cimentate superficial si nu aveti ce face cu ele. Mai exista niste pile intr-un cunoscut lant de magazine care sunt de calitate si se preteaza pentru ce vreti dvs. Daca le prelucrati cu atentie, nici nu o sa mai aveti nevoie de tratament termic.

Referitor la ce spunea colegul Untold, e adevarat, otelurile carbon simple sunt mai tari decat un otel inox ordinar dar exista si inoxuri foarte bune, numa ca au un defect: sunt scumpe. Si nici tratamentul termic nu e la indeman oricui: peste 1000 de grade si daca vrei duritate maxima mai trebuie si racite macar la -70,-80 de grade dupa calire.

DA .. otel de cumparat .. dar daca tot trebuie sa cumpar cumpar direct o scula hss special facuta tot .. nu e usor de facut am facut cateva .. dar cred ca in anul care vine cumpar niste scule si ies mai usor .. acum vad cam ce implica ..

ms pt raspuns .

Panza de fierastrau mecanic. Eu am facut mai demult un cutit de vanatoare din asa ceva, a tinut o vesnicie, pana l-am pierdut. De ruginit, ruginea, ca otelul bun (cu continut mare de carbon) rugineste.

da .. pentru parting tools e f bun .. am facut deja una .. foarte folositor ..

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator cristian ro

E cam tarziu raspunsul dar se pot face dalti foarte bune din otel rapid pentru cutite strung. Eu gasesc otel rapid, profil patrat, prin bazarul din Suceava. Se poate improviza un maner mai lung, in care intra bucata de otel rapid profilata dupa cum iti place (ca o teaca patrata in care intra si o rigidizezi cu un surub).

Daca intereseaza subiectul fac ceva poze la ale mele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări