Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceva interesant...

Mark S

Postări Recomandate

Eu am ce am cu " bifazicele " . De - aia am intrebat . Dupa parerea mea , e un transformator pur monofazic . Are un primar , si un secundar . In el e prezenta o tensiune sinusoidala ( primar ) si alta , tot sinusoidala ( secundar ) . Doua bobine . Atat . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Acolo exista un sistem trifazat cu tensiunea de faza de 220v si tensiunea de linie de 110v. Este analogul nostru de faza 380V si linie 220V.

Tensiunea de faza se masoara intre doua faze, iar tensiunea de linie se masoara intre o faza si nulul de lucru.

Un trafo bifazic este caracterizat prin faptul ca este alimentat intre doua faze, adica la tensiunea de 380V.

Avand numai o singura infasurare in primar, putem spune ca este un transformator alimentat la o singura tensiune si anume la 380V.

De aici apare dilema:

--- Daca ii spunem monofazat( are o singura bobina in primar)........Se alimenteaza intre doua faze fara nulul de lucru

- Daca ii spunem trifazat.(tot o singura bobina in primar)......nu avem aici a trei-a faza.

-----Denumirea corecta este transformator bifazic.(o singura bobina in primar)....se alimenteaza din doua faze ... fara nulul de lucru.

In cazul SUA tensiunea bifazica este de 220V iar in cazul nostru 380V.

In acest context tensiunea de linie in SUA este de 110v, iar la noi este de 220V.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Aici este problema.

Pe stalpul proprietatii americanului, care are o casa, un garaj ...si fara nici un gard .. se afla un trafo propriu de 3x6KV/ 3x110V.

Acolo nu se poate vorbi de fluctuatie de tensiune pentru ca vecinul John sudeaza, iar vecinul Schmit taie gresie cu o masina de 5kW.

Fiecare cu trafo-ul lui

Trebuie sa tinem cont de faptul ca energia electrica are ponderea energetica cea mai mare intr-o locuinta americana. Gaze mai putin. lemne...in unele locuri, vezi Alaska.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Culmea, si eu. In Alaska toate locuintele centrala pe gaz .Chestia cu transformatoare agatate pe stalpi , asta e din filmele anilor '80 .

Poate or mai fi ramas prin vreun catun , sat ...nu stiu.

Toata instalatia se face pe cupru .Nu le dau voie normele pe altceva .De fapt nici nu cred ca au idee ce e aia polipropilena .Eu nu am vazut pe nicaieri asa ceva .

Nu confunda America cu Canada unde din ce stiu e predominant electric-ul. De fapt sunt si lideri in centrale nucleare .

De fapt cred ca e si un user pe aici din Quebec care ar putea sa confirme .

Link spre comentariu

Toata lumea are dreptate , daca discuta de " bifazic " este vorba de o alimentare simetrica fata de impamantare , adica " balansata " iar rejectia zgomotelor este superioara alimentarii europene monofazate , adica asimetrica fata de impamantare .

Repet , solutia trifazica ( conexiune stea ) era superioara ca rejectie a zgomotului , dar asta e viata .

Editat de Victor
Link spre comentariu

..................................

Tensiunea de faza se masoara intre doua faze, iar tensiunea de linie se masoara intre o faza si nulul de lucru.

...................................

E taman invers. Tensiunea de linie se măsoară între două faze, tensiunea de fază este măsurată între fază şi nul.

Tensiunea de linie este mai mare decît tensiunea de fază.

Link spre comentariu

Au 120Vac/60Hz si 240Vac/60Hz pentru echipamente avind consum mare, in general plite si cuptoare.

Efectiv au in casa 3 conductoare, 1 N si 2L, intre fiecare L si N au 120Vac iar intre cele 2 L au 240Vac.

In esenta este un trafo de 240Vac cu priza mediana.

Avantajul mare este protectia mai buna in caz de atingere accidentala a unui fir L.

Nu`i nimic bifazic.

Info:

http://www.science.smith.edu/~jcardell/Courses/EGR220/ElecPwr_HSW.html

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Tentatia a fost mare si am realizat in cele din urma "minunea", inspirat din documentatia oferita si ceva adaugiri de la mine. Mai facusem ceva oarecum asemanator, un reducator de zgomot ptr ultrasunete, cu 2 traductoare-unul "activ" iar celalalt "de referinta". In fine, povestea e mai lunga.

L-am facut deci, iar primul rezultat a fost dezamagitor. Raportul dintre bazaiala oribila venita de pe reteaua electrica si semnalul util, chiar crescuse un pic.

Totusi era o diferenta si am mers cu receptorul pe deal, departe de reteaua electrica. Si acolo e QRM, pe o parte unul aleator, specific zonelor de munte, iar pe alta provenit de la cateva relee de telefoniee din apropiere. Eh, aici lucrurile s-au schimbat, reducatorul mergea frumos....as putea spune chiar mai frumos decat cel prezentat in acel video. Am facut testul folosind o antena telescopica si alta pe bara de ferita, iar ca sursa de semnal, emitatorul de acasa, pe 5.45MHz. Apropo, bara de ferita e o antena bunicica pana in 5MHz cel putin.

In concluzie-una calda, una rece. Ptr cei de la Electrica, cel mai bun "QRM eliminator" ramane tot ANCOM-ul...

Uite o chestie gasita pe net , ar putea sa iti fie folositoare :

noise_audio_blanker.png

Link spre comentariu

Schema a fost prezentata si in defuncta revista a radioamatorilor . Dezavantajul e ca ofera rezultate numai pe semnal perturbator " unic " , constant si cu amplitudine semnificativa si la receptii " calitative " , adica stabile si consistente ca semnal . E si dificil ( laborios ) de reglat , inlaturarea perturbatorului e foarte stricta , altfel inrautateste dramatic receptia . In fine , merita incercat . Poate fi util , cu ideea conexa ca nu exista solutii minune , radicale si universale .

Editat de gauss
Link spre comentariu

In SUA tensiunea la prize nu este de 120V/50Hz???

Iar 220V era tensiunea de faza pentru 127V tensiune de linie!

Marele Savant, ce-ai vrut să spui în prima propoziţie mie îmi scapă, ce-ai îndemnat să spui în a doua nu-mi mai scapă, n-ai făcut decît să repeţi ce a spus colegul Pinti, dacă la dînsul poate trece drept greşeală, stăruinţa şi convingerea cu care o spui dumneata arată că, în principiu, ştii ce faci.

În orice manual de fizică, în capitolul ce tratează elemente de electrotehnică, mai precis alternatorul trifazat, o să găsiţi următoarea relaţie:

Ul = √3Uf, sau Ul = 1,73Uf

unde Ul este tensiunea de linie iar Uf este tensiunea de fază.

Relaţia asta e valabilă oriunde, chiar şi în îndepărtata americă; în ce priveşte sistemul de distribuţie american, îndemnaţi la adresa postată de colegul Ion Bumbu, de asemeni daţi crezare şi la ce spune el despre acest sistem.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări