Mark S Postat Noiembrie 13, 2017 Partajează Postat Noiembrie 13, 2017 Am gasit intamplator pe net chestia asta: http://www.wimo.com/ezitune_e.html#001 Ar fi deci un dispozitiv care elimina QRM. Foarte interesant dupa parerea mea ( si probabil nu numai ), ptr ca multi radioamatori s-au lasat de teste si de radioamatorism practic, tocmai din cauza acestui QRM care vine de peste tot. Din cate am inteles, e vb de receptie prin 2 antene, cele 2 semnale rezultate sunt prelucrate (digital cred), la final rezultand doar semnalul util. Principiul pare argumentat, functionabil deci si, dupa parerea mea, ar putea fi o "relansare" al radioamatorismului in unde scurte mai ales. S-ar putea construi asa ceva si in atelierul de acasa? Cam asta ar fi intrebarea. Atat din cauza pretului, care destul de mare...cat si mai ales datorita faptului ca "pestele prins de mana ta parca are alt gust" Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2017 Partajează Postat Noiembrie 13, 2017 Nu este singurul de acest fel, mai sunt de exemplu MFJ1025 si MFJ1026 care-s ceva mai evoluate. Toate functioneaza pe principiul sumarii in antifaza a semnalului din antena = semnal util + zgomot cu un un semnal continand cu preponderenta zgomotul (in special zgomot local) receptionat cu o antena auxiliara. Problema este ca astfel au efect important mai ales in cazul unui semnal perturbator provenit dintr-o sursa emitand dintr-o directie bine definita (eventual locala), dar nu elimina suma totala a zgomotelor prezente in semnalul din antena (zgomotele si perturbatiile locale sau indepartate au fiecare diverse faze si amplitudini si care mai vin si din diferite directii (ceea ce implica din nou probleme legate de faza lor relativa determinata chiar si de insasi pozitia antenei auxiliare fata de cea principala), amplitudini/faze care nu pot fi egalate/antifazate simultan si deci zgomotele nu pot fi anulate toate simultan. De aceea se numeste acesta QRM eliminator (MFJ le numeste noise canceler), iar efectul depinde mult de conditiile locale. Daca ar fi facut ceea ce vrei tu (si ceea ce am vrea cu totii...), s-ar fi vandut milioane de astfel de aparate. Din pacate, situatia nu este chiar asa roz si nici vorba de vreo "relansare a radioamatorismului" datorat lor, aparatul poate fi util dar departe de ideea de a elimina "zgomotul". Cauta pe www (youtube) ca sa vezi ce efect pot avea. Eu am MFJ1026. Sunt si realizari home made, de exemplu http://www.g8jnj.net/rfnoisecancellation.htm Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 13, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2017 Asa este. Multumesc ptr documentare, intre timp am mai gasit si eu cate ceva. M-am gandit initial la o prelucrare digitala a semnalului, in sensul "smart"...sa poata face diferenta pe principii fizice intre semnalul perturbator si cel util. Apoi, studiind mai atent videoclipul demonstrativ pe acel site, am observat ca desi se obtine o inteligibilitate mai buna a emisiunii, este totusi departe de a fi ceva "revolutionar". Si nu cred ca e valabil in cazul meu. Desi locuiesc intr-o zona de munte extrem de linistita in privinta QRM, o statie de transformare de la Electrica bazaie groaznic, incepand cu spectrul audio pana dincolo de 20Mhz. Este vorba din cate mi-am dat seama de un regulator in comutatie, sau ceva de gen. Cu o scula sensibila efectul se poate simti de la peste 1Km, iar eu locuiesc f aproape de acea statie... In momentul cand se ia curentul, QRM-ul dispare complet, iar diferenta e uriasa.... Desi a cam disparut entuziasmul, voi incerca totusi un test, sa construiesc un asa-zis QRM eliminator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Daca ai identificat sursa, e destul de simplu. Te duci la Electrica si le spui cum sta treaba. Le ceri sa rezolve situatia. Daca se cred mari corporatisti, chemi ANCOM-ul. O amenda, doua, trei... si la un moment dat se vor satura de platit mii de lei pentru vreun tiristor chinezesc. Treaba e probata de un coleg de aici din YO6, Electrica a promis ca in 6 luni inlocuieste transformatorul respectiv. Fara ANCOM... Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Iar cele 6 luni au trecut din 2008 si pina azi.......nu au specificat ca in primele 6 luni din 2050. Mark daca tu ai statia de transformare aproape si pe o directie bine definita, atunci s-ar putea sa poti obtine rezultate bune cu un echipament de asta de sumare a semnalului din antena "mare" cu semnalul provenit dintr-o antena "mica" plasata pe directia transformatorului. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Daca statia de transformare radiaza prin reteaua de distributie si receptorul se afla pe teritoriul retelei, atunci nu ajuta decât ...întrerupatorul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 [...]Desi locuiesc intr-o zona de munte extrem de linistita in privinta QRM, o statie de transformare de la Electrica bazaie groaznic, incepand cu spectrul audio pana dincolo de 20Mhz. Este vorba din cate mi-am dat seama de un regulator in comutatie, sau ceva de gen. Cu o scula sensibila efectul se poate simti de la peste 1Km, iar eu locuiesc f aproape de acea statie... In momentul cand se ia curentul, QRM-ul dispare complet, iar diferenta e uriasa.... Desi a cam disparut entuziasmul, voi incerca totusi un test, sa construiesc un asa-zis QRM eliminator. Fiind vorba despre o sursa locala (majora) de perturbatii, chiar merita sa incerci, cel putin cu o punte simpla chiar si numai pasiva. Cauta dupa RF noise canceler si similare, sunt destule scheme. Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 (editat) Perturbatiile se propaga prin reteaua/instalatia electrica a casei, care servesc si ca "antena de emisie", asa ca vorba lui @franzm, cea mai "completa" solutie e intrerupatorul. Tot din acest motiv la receptie lucrez exclusiv pe baterii, e mai bine, dar departe de a se rezolva problema. Am experimentat mult solutiile low noise si am ajuns in situatia penibila ca atunci cand testez ceva sa iau masina si urc pe un deal inalt aici in zona, departe de reteaua electrica. Am facut in vara sesizare la Electrica...nimic de zis, au fost prompti, la nici o ora dupa a si sosis echipa. Raspunsul a fost cel la care ma asteptam "transformatorul functioneaza in parametri". Ei au masurat ce ai stiut ei sa masoare, nu si perturbatiile electrice, asa ca punct si de la capat, chiar o sa sesizez ANCOM. In conditiile astea, chiar am fost entuziasmat cand am vazut acel "noise canceller"... O sa construiesc totusi unul dupa o schema ce mi se pare cea mai adecvata situatiei, iar apoi il mai bibilesc putin, adaptez situatiei si cine stie.... Editat Noiembrie 14, 2017 de Mark S Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 24, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2017 Tentatia a fost mare si am realizat in cele din urma "minunea", inspirat din documentatia oferita si ceva adaugiri de la mine. Mai facusem ceva oarecum asemanator, un reducator de zgomot ptr ultrasunete, cu 2 traductoare-unul "activ" iar celalalt "de referinta". In fine, povestea e mai lunga. L-am facut deci, iar primul rezultat a fost dezamagitor. Raportul dintre bazaiala oribila venita de pe reteaua electrica si semnalul util, chiar crescuse un pic. Totusi era o diferenta si am mers cu receptorul pe deal, departe de reteaua electrica. Si acolo e QRM, pe o parte unul aleator, specific zonelor de munte, iar pe alta provenit de la cateva relee de telefoniee din apropiere. Eh, aici lucrurile s-au schimbat, reducatorul mergea frumos....as putea spune chiar mai frumos decat cel prezentat in acel video. Am facut testul folosind o antena telescopica si alta pe bara de ferita, iar ca sursa de semnal, emitatorul de acasa, pe 5.45MHz. Apropo, bara de ferita e o antena bunicica pana in 5MHz cel putin. In concluzie-una calda, una rece. Ptr cei de la Electrica, cel mai bun "QRM eliminator" ramane tot ANCOM-ul... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 26, 2017 Partajează Postat Noiembrie 26, 2017 Primul lucru pe care il voi face cand am sa dispun de timp va fi alimentarea casei prin transformator 1:1 ... Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 26, 2017 Partajează Postat Noiembrie 26, 2017 Da , in tara partenerului strategic si transatlantic , fiecare casa are alimentarea realizata cu un trafo trifazic 2x220V ac de 10KVA la 110 V ac . De aia totul merge mai bine la ei ( ??? ) ... Link spre comentariu
PINTI Postat Noiembrie 26, 2017 Partajează Postat Noiembrie 26, 2017 (editat) Trafo este bifazic, nu trifazic 2x220V la 110V. Editat Noiembrie 26, 2017 de PINTI Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 26, 2017 Partajează Postat Noiembrie 26, 2017 Am scris gresit , dar se subintelege ce am dorit sa exprim ... Solutia trifazica este mai performanta , dar asta e viata . Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 26, 2017 Partajează Postat Noiembrie 26, 2017 Cate faze rezulta dintr - un transformator " bifazic " ? ... Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 26, 2017 Partajează Postat Noiembrie 26, 2017 Or fi 3 ? Sper ca stiti de gluma si acceptati erorile de scriere ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum