Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare COB ~ 20W

mcip85

Postări Recomandate

Unele surse sunt special concepute pentru iluminat stradal - ar trebui sa nu aiba nici o problema la toate cele expuse. Mai sunt si etanse.

Asta nu inseamna sa nu le protejezi cat mai bine, si evident ca la extreme de tempertura nu le merge prea bine, fie si numai datorita dilatatiei/contractiei.

Mcip - foarte bine ai gandit.

Cu COBuri bune si intr-un punct decent de functionare ai peste 150lm/W iar randamentul unei surse bune este si peste 90% deci se pleaca de la 135lm/W in sus.

Asta insemna ca din 10W led obtii 1350lm, mai mult decat 100W incandescent.

Dar se poate sa ajungi si la 1600-1700lm tot din acei 10W, daca selectezi bine COBurile.

Eu iti propun sa folosesti 2 COBuri de tipul:

https://www.tme.eu/ro/details/ltpl-m03622zs40-t0/diode-led-de-putere-albe-cob/liteon/

Ia curent sub 0,3A deci maxim 11W si 1600lm.

Sau mai ieftin:

https://www.tme.eu/ro/details/pace-28fnl-bc4p/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/

Tot pe la 0,3A cam aceleasi rezultate numai ca poti sa mergi si la putere mai mare

Link spre comentariu

Principala problemă la frig a SMPS-urilor o constituie ESR-ul Elco care este mult mai prost la temperaturi mici ( de până la 5 ori mai mare la -20° față de +20°) . Totuși există Elco care se comportă mai bine la acest aspect . Și la o proiectare corectă dezavantajul se corectează de la sine : ESR mare - pierderi mari - încălzire mare - creste temperatura - scade ESR ...

Și feritele au pierderi mai mari la rece dar acolo diferențele nu sunt spectaculoase . În rest, semiconductorii nu au probleme. Mențiunea pentru 0-70°C la gama ”comercială” se referă la principal la domeniul pe care se mențin specificațiile .

Link spre comentariu

Pentru a fi mai explicit, ideea era sa folosesc pentru lampa mea:

http://www.zexstar.com/nichia-chip-on-board-modul-led-nfdwj130b-series-30-8650lm-at-1800ma-5000k.html.html

http://www.zexstar.com/mean-well-pld-25constant-current-700ma-24-36vdc.html.html

Firma are preturi pe masura la leduri insa ca exemplu folosesc o banda led de 3m montata in bucatarie pentru a ilumina blatul si are 1 an de folosinta insa lumina este la fel ca in prima zi. Sunt foarte multumit.

Cum pot alege radiatorul in functie de ledul ce urmeaza a fi montat pe el (cum se poate calcula)? Macar niste valori aproximative.

Link spre comentariu

Firma de care zici este una pe care eu sfatuiesc pe toata lumea sa o evite.

Nici atitudinea lor nu a fost corecta cat am luat de la ei, iar preturile sunt prea mari.

Sunt firme mult mai bune, cu preturi decente, ca firma din Polonia de la linkurile pe care le-am pus mai sus.

Iar produsele de acolo sunt Taiwan (nu de pe continent) deci de calitate buna - dar si cu preturi foarte bune. De la ei nu te sfatuiesc sa iei Citizen, nu merita.

Ca Nichia este lider de piata sunt de acord, dar pentru aplicatia ta chiar nu iti aduce nici un plus care sa merite fata de LiteOn. De fapt nici pentru alte aplicatii... Platesti pentru numele firmei.

Mai mult - de la ProLight acum este noua generatie cu valori interesante R9 - asta pentru aplicatii pretentioase unde cromatica este importanta (pentru curte insa nu are importanta, evident).

Mai bine iei LiteOn si pui mai multe COBuri la aceeasi putere - in felul asta poti sa ai randament pe COB spre 200lm/W.

Sau alta varianta este ca sa iei acelas numar cat ai fi luat Nichia si de banii economisiti sa iei o sursa dedicata buna cu PFC si randament peste 85%, poate si cu curent reglabil.

Link spre comentariu

Mcip85 m-a interbat pe privat, dar o sa ii raspund aici, poate se lamuresc si altii.

Este vorba de o sursa care da 350/500/700mA selectabil in domeniul de tensiune 55-92V (pe care poate sa o obtina la un pret bun).

COBurile pe care le luam in discutie sunt https://www.tme.eu/r...lbe-cob/liteon/

1. Indice de incarcare

COBurile au maxim 600mA.

De principiu nu recomand incarcare peste 50%. Adica 300mA sunt maxim de luat in consideratie, dar pentru ca sursa da 350mA este acceptabil.

La 350mA avem randament 127lm/W cu putere 13,5W si tensiune 38,5V

2. Conectare COB

Fereastra de functionare a sursei pleaca de la 55V, deci nu putem conecta decat cel putin 2 COBuri in serie, care vor avea 77V - foarte bine inscris in intervalul 55-92V.

Evident ca 3 COBuri nu putem inseria pentru ca ar avea o tensiune mai mare decat 92V, adica115,5V.

Deci punem in sarcina doua COBuri in serie, avem in total 27W si aproximativ 3400lm

3. Mai bine

Spuneam ca 50% este indicele maxim de incarcare. Ca sa micsoram incarcarea putem sa punem insa 2 catene de cate doua COBuri, adica in total 4 COBuri si in acest mod curentul se va imparti in cele doua catene (ca impartirea sa fie 50%-50% punem niste mici rezistente de echilibrare a catenelor).

Deci avem acum cate 175mA prin fiecare COB, si va fi randament cam 155lm/W tensiune 35,5V putere 6,2W. Vedem ca la curentul mai mic tensiunea este de numai 71V la iesirea sursei.

Puterea totala va fi evident putin mai mica, adica 24,8W, dar avand randament mai mare fluxul luminos va fi 3844lm.

Economisim 2W la consum dar castigam 450 lumeni - totul pentru numai 2 COBuri in plus, care sunt si ieftine.

4 Si mai bine

Sa vedem cum ar fi cu 3 catene

Curent pe COB de 116mA, randament 175lm/W tensiune 34V putere 4W. Tensiunea la iesirea sursei 68V

Puterea totala va fi 24W, flux luminos 4200lm

mai economisim in plus 0,8W si obtinem inca 350 lumeni suplimentari.

Daca consideram si randamentul sursei de 90% (randamentul este 92% dar scade la o incarcare mica, ca in acest caz) atunci avem randamentul pentru intreaga sursa luminoasa (sursa + COB) de 157lm/W

De dragul discutiei

Putem sa mergem si mai departe la 4-8 catene, asta mai ales daca randamentul este extrem de important, cum ar fi la o instalatie off-grid cu panouri solare etc.

Randamentul total al sursei luminoase poate ajunge teoretic la 210lm/W cu 7 catene in paralel, caz in care ar fi numai 1,65W/COB

Cred insa ca pentru cazul uzual solutia de preferat va fi cu 2 -4 catene.

Un numar mare de catene are ca efect secundar si racirea mult mai usoara a COBurilor, pe masura ce puterea pe fiecare scade.

La costuri, daca cumparam peste 10 COBuri ne vine cam 10 lei bucata.

Cum o sursa Outdoor de buna calitate ca in discutia noastra costa 2-300 lei in magazin - diferenta de 20 lei pentru fiecare catena adaugata pare nesemnificativa.

Link spre comentariu

Formularea imi apartine mie si este prescurtarea de la "Watti efectiv intrati in COB"

Asta pentru ca intre retea (de unde vine aceasta putere) si COB mai este interpusa si alimentarea care are un randament specific.

Deci doua lampi care consuma una 25W si alta 20W pot sa dea efectiv pe COB aceeasi putere, sa zicem 15W

Pentru a nu mai exista discutii de dictionar taiem efectivi...

Ca sa nu mai ne diluam in discutii off-topic.

Oooops - am comis o neatentie. :rade:

La postarea 20 de mai sus COBul luat in calcul este cel de 14W nu cel de 22W - am luat un alt tabel.

Deci corectarea ar fi ca un grup de 2 catene cu cel corect ar fi echivalent cu cel cu 3 catene din postul respectiv - paralela se respecta destul de bine...

Adica cu 4 COBuri de 24W am avea 4200lm din 24W - si cred ca in aplicatii normale aceasta ar fi solutia cea mai buna. Putere in jur de 6W per COB.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări