Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare COB ~ 20W


mcip85

Postări Recomandate

Salutare.

Proiectul pe care vreau sa-l realizez presupune montarea unui led de putere intr-o lampa stradala pe care sa o montez in curte. Ca led am ales unul de calitate zic eu, model: Nichia Chip on Board Modul LED NFDWJ130B Seria 30 8650lm@1800mA5000K, care se alimenteaza la maxim 41,35v si 1800mA.

Pentru acest lucru vreau sa folosesc sursa pe care am atasat-o deoarece pot extinde numarul de leduri avand in vedere tensiunea si curentul pe care le ofera. Stiu ca un led are nevoie de o sursa de curent constant pentru a evita ambalajul termic si distrugerea acestuia, de aceea va intreb daca sursa prezentata se preteaza pentru acest proiect.

Sigur ca ledul va fi montat pe un radiator pentru racire.

 

https://imgur.com/clmlr0T

https://imgur.com/a/8olI0

Link spre comentariu

Pentru început îți recomand să nici nu te gîndești să foloesști LED-ul la curentul maxim.

Curentul nominal ( curentul de ”binning”) ar trebui să fie valoarea maximă de luat în calcul.

Ar trebui să ne spui ce suprafață și cât de bine vrei să luminezi cu lampa aia ca să vedem cât trebuie să scoți din ea.

 

Privitor la sursă - sursa propusă de tine este o sursă ”de laborator” . Oricum este o sursă cu randament prost pentru că nu a fost concepută să fie economică. Nu ai nevoie de așa ceva . Ai nevoie de o sursă de curent constant regabilă într-o limită decentă ( să zicem 500-1200mA în cazul tău ) și care să admită o tensiune de peste 40V sau chiar de curent fix - de 700 mA sau 1000 mA se găsesc ușor.

 

În ce privește adăgarea de LED-uri, nu prea merge . Dacă vrei să pui în serie nu-ți ajunge tensiunea, dacă vrei să pui în paralel nu mai ai control asupra curentului . Mă refer las sursa propusă de tine . Dacă iei un driver specializat poși găsi cu peste 80V deci poți pune două în serie.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

In primul rand exista rubrica speciala de leduri.

 

O sa aranjez mutarea topicului acolo

 

In al doilea rand citeste cu atentie tot ce a spus UDAR, ca nu are rost sa repet si eu.

Nu ti-ar strica sa citesti multe din topicurile din sectiunea de leduri, macar topicul cu "nelamuriri" il gasesti imediat.

 

In al treilea rand, daca ceri ajutorul trebuie sa dai toate detaliile - deci nu "proiect" ci sa descrii clar aplicatia pentru ca din: curte / lampa stradala / Nichia / extindere numar leduri - se inteleg diverse si prea multe - adica esti neclar.

Link spre comentariu

Am inteles domnule Dxxx, scuze pentru postarea gresita. Puteti schimba titlul cu o denumire mai clara.

Eu vreau sa fac o lampa de putere cu care sa pot ilumina o curte la casa destul de mare. M-am gandit sa modific o lampa de iluminat stradal, si da pun un led sau doua pentru o lumina mult mai puternica. Sigur ca trebuie sa gasesc solutia optima pentru racirea lor. Nu stiu ce varianta de radiator ar trebui sa folosesc ( tip pc care are si cooler sau unul mai mare fara racire fortata) deoarece nu am idee cat de tare se va incalzi cu ledul pe el. Am zis sa experimentez si sa aleg solutia optima.

Referitor la sursa de alimentare, am gasit unele special concepute sa alimenteze ledul de care am amintit la inceput. Eu ma gandeam sa construiesc o sursa in ideea ca ies mai ieftin la costuri fata de pretul uneia special concepute, adica cea prezentata avea toata documentatia si o puteam construi. Nu ma pricep sa concep eu una de la zero.

Link spre comentariu

 

o curte la casa destul de mare” x suficienți lux = ghici câți lumen !

Regula că nu se dau amănunte dar se doresc soluții cât mai complete se confirmă.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am gasit pe internet ca un bec de 100w incandescent are aproximativ 1600lm. Ledul propus de mine are 3195lm la 600ma si 36.11v, recomandate de producator. Teoretic ledul nu va face lumina echivalenta a 2 becuri de 100w?

Unde gresesc?

Editat de mcip85
Link spre comentariu

Un bec de 100W clasic dar bun, nu de-astea de 2 lei are cam 1200lm deci LED-ul folosit economic la 20W ( te poți duce și mai sus fiind de marcă, dacă-l răcești bine ) face cât 2 becuri jumate. Mai mult , la LED , fără nici un alt dispozitiv optic, unghiul de radiație este de circa 120° deci toți lumenii se duc spre sol, la bec se împrăștie în 360°.

Este clar deci că LED-ul este mai eficient . Reversul medaliei ... e scump, trebuie radiator, trebuie driver.

Link spre comentariu

In caz de defectiune a luminii " electronice " , e ceva de lucru . Chiar cu subansamble de schimb . Defectiunea se poate intampla pe timp nefavorabil ( frig , precipitatii , ceva vant ... ) . Seara , cand se constata ca nu functioneaza . Becul doar se infileteaza ... un pic subvoltat ( 5 % ) , daca e de calitate rezista de te plictisesti . Ma rog , un bec de calitate . Costurile luminii " termice " sant net inferioare . Ma rog ... pareri , nu sfaturi .

 

P . S . - banuiesc ca lampa are si ceva reflector ... lumina becului nu se distribuie intr - o sfera , ci intr - un con . Ma rog , la modul ideal ... sant si reflexii " nedorite " .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu trebuie nici o scuza si aici suntem colegi, deci fara "domnule".

 

De principiu acum ce spui este mai clar...

Trebuie sa intelegi ca sunt cazuri in care incerci sa ajuti pe cineva, pierzi mult timp cu el, si dupa zeci de postari se trezeste sa-ti dea un "mic" amanunt care anuleaza tot ce s-a zis.

Din cauza asta si UDAR si eu insistam sa dai toate detaliile, nu pentru ca avem ceva cu tine...

 

1.

Cu sursa construita de tine iesi mai prost si mai scump.

De departe solutia optima este o sursa dedicata, care are randament bun / eventual PFC / nu emite paraziti / eventual este si etansata.

Trebuie sa te gandesti ca un amator nu poate depasi ce face o firma unde este un colectiv de ingineri specializati pe asa ceva / cu experienta / cu aparate specializate, iar aprovizionarea se face si ea controlat.

In plus exista si feed-back-ul din service, daca ceva se strica frecvent se poate interveni tintit - iar asta nu merge decat pe loturi mari de produse identice, deci industrial.

Daca vrei ceva mai ieftin discutam pe PM

 

2.

Nichia

Lieder de piata, jos palaria... insa pentru o curte eu iti recomand ProLight sau LiteOn, si asa sunt mai bune decat trebuie - dar au si pret mai mic.

Ce spune UDAR cu 120 grade este, evident, corect - iar unghiul este suficient de larg. Daca iti trebuie unghi mai mic folosesti optica secundara (reflector/lupa) si concentrezi si mai mult in zona de interes.

 

3.

Radiator

Fara ventilator, cat mai mare (un COB rece este fericit si are randament mai bun) si cu aripioarele orientate vertical, obligatoriu.

 

4.

Apropo de ce zice colegul Gauss.

Sursele decente au MTBF peste 200.000 ore, COBurile au la Tj=85 grade speranta de viata de 50.000 ore. In exploatare casnica ar trebui sa mearga 50 ani fara interventie, daca racirea este suficienta si totul este temeinic facut.

Chiar daca sursa ta de lumina merge toata noaptea, limita va fi pe la 10 ani.

Daca era bec cu incandescenta in acelas interval ar trebui schimbate 25 bucati (LE=2000 ore) deci nu vad deranj mai mic. Daca era sursa CFL foarte buna atunci trebuiau schimbate 5 bucati (LE10.000 ore).

Link spre comentariu

Asupra duratei unui bec de calitate , subvoltat rezonabil , dupa cum am scris , am rezerve ca durata de viata e de 2.000 ore . Nu vorbesc din datasheet- uri , sau de pe net . Din practica ... eu luminez in casa cu becuri cu incandescenta , alimentate prin variatoare . Subvoltarea se produce " bonus " , asa functioneaza schema . Exista cadere pe elementul serie . Becul e cuplat progresiv , nu pe eventuale varfuri de tensiune . Nu cred ca schimb un bec la un an . Cred ca nici la 2 . Poate la 3 ? ... In fine , fiecare cu abordarea lui . Pentru un " outdoor " in varful stalpului , batut de soare , ploaie , viscol , care sta si in ger ... cerintele sant in majoritate antagonice . Atat izolarea , cat si racirea . Sursa inteleg ca ar trebui sa fie tot pe - acolo ... sant curios cum ar arata ansamblul , si cat ar costa . Electronicele nu se strica niciodata ? ... ma bucur ca am aflat . La bec , trebuie un fasung ... In fine , am mai scris . Pareri , nu sentinte . Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca sau sa nu faca ceva , si in ce fel ... doar am ( poate ) un alt unghi de abordare a unor solutii . Simplitatea e inclusa . Nu e mai costisitoare ... cred ca din contra . Ce rost au calculele pe 50 de ani ? Exista leduri si surse in comutatie ( alea cu datasheet - urile ) de acum 50 de ani ? La ce folosesc ( calculele ) ? ... Faci lampa la 20 de ani ... si o calculezi pana la 70 de ani ? ... sau de la 30 la 80 ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Daca era bec cu incandescenta in acelas interval ar trebui schimbate 25 bucati (LE=2000 ore) deci nu vad deranj mai mic. Daca era sursa CFL foarte buna atunci trebuiau schimbate 5 bucati (LE10.000 ore).

Cu două completări :

1. Dacă lampa este montată relativ la înălțime, pe vîrful unui stâlp, deranjul înlocuirii este mai mare decât prețul becului. Este unul din motivele extinderii iluminatului LED stradal. Eu personal lucrez acum la înlocuirea a trei spoturi de deasupra scării spre etaj deoarece este foarte complicat să pui scara .... pe scări.

2. CFL-ul nu prea iubește frigul .

Link spre comentariu

Gauss, singura problema cu incandescenta este randamentul mic, chiar daca asta vine cu CRI100...

Mie imi plac solutiile simple, de acord. Dar imi plac si solutiile fiabile - chestiile la care pur si simplu nu mai trebuie sa umbli...

Sincer prefer o masina veche simpla si fiabila decat ceva de fite.

Ce vreau sa spun este ca iti inteleg pe deplin pozitia.

 

Dar MTBF la SMPS-CC am vazut si peste 800.000 ore, fara ca sursa sa coste o avere.

Comentariul ar fi ca MTBF este apreciat standard la 25 grade, insa in exploatare temepratura este superioara.

Drept care, speranta de viata este mai coborata, dar de obicei este comparabila cu cele 50.000 ore ale ledului.

Sunt unii fabricanti care dau exact o speranta de viata la temperatura de lucru (uzual 65 grade) si asa ceva este peste 50.000 ore.

Insa mai trebuie considerat ca vorbim de date statistice, deci se poate ca ghinionul sa duca la timpi mult mai scurti / sau sansa la unii semnificativ mai lungi.

 

UDAR - exact deranjul este mai mare si daca ar trebui sa schimbi doar 2-3 becuri, darmite 25...

Da, cele cu descarcare nu iubesc frigul.

Link spre comentariu

Am ales varianta sa fac o lampa cu leduri in ideea ca pot obtine un flux luminos mai mare cu un consum mai mic in comparatie cu becurile clasice. Sa cumpar o lampa led de calitate, nu chinezarie, costa ceva bani iar eu am calculat ca o pot face cu costuri mai mici, avand unele materiale. In lampa propriu-zisa voi monta 1 led sau 2 si sistemul de racire. Sursa ma gandesc sa o montez intr-un panou de comanda, unde pun si comutatorul de pornit oprit, situat la intrarea in curte e exemplu, sau alt loc ce imi convine.

Intrebarea ar fi daca sursa este fiabila in perioada de iarna, cand temperaturile scad destul de mult si daca rezista sa fie pornita si oprita in astfel de conditii.

Sa va faceti o idee si mai clara despre ce vreau sa fac, pot pune link-ul catre ledul de la care am pornit si sursa acestuia, sau este reclama?

Link spre comentariu

Multumesc pentru intelegere . O sursa cu pornirea la minus 15 grade nu e chiar cel mai simplu lucru , am lucrat cu asa ceva . Mai am si acum ... le - am reparat . Nu e o temperatura de negasit in Romania , la ora la care se aprind luminile " pentru curte " . Eventual sa fie stabila si la 20 si ... cu plus . Eventual ce mai disipa si ea ... Tot grade Celsius . Vara ... se mai intampla , tot la lasarea intunericului . Altfel ... ma bucur ca se abordeaza cu curaj solutii moderne , pentru iluminarea unei curti . Poate aflam si solutia finala , si cum se comporta .

 

P .S . - pentru postul 13

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări