Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2sc5200 și 2sa1943 în scurt

Vizitator Claudiuhosu

Postări Recomandate

Mai rar se intâmplă să dea bine la multimetru și , totuși , să nu fie buni . Apropo' , știi să-i verifici , știi cum funcționează ? Invață cum funcționează tranzistoarele și le vei ''detecta'' destul de ușor pe cele defecte .

Nu este nevoie să-i scoți pe cei de pe canalul bun și să-i pui pe celălalt canal .

Verifică-i pe cei de pe canalul defect . Le măsori căderea de tensiune pe joncțiunile B-E , C-B , in conducție directă. Trebuie să fie aproximativ egale , intre 550 milivolți și 700 milivolți (măsurate cu un multimetru electronic pe scala ''diodă'') . Apoi verifici dacă există scurtcircuit intre colector și emitor . Asta ar fi cea mai simplă metodă de verificare , sumară ,dar de multe ori elocventă .

Editat de winstyle
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuliantv

8

• misuraelectronic

4

• winstyle

4

• claw

3

Top autori în acest subiect

Vizitator Claudiuhosu

Am scos și tip 41 și 42 și i-am verificat și sunt buni. Am scos chiar și a 1015 și aceștia sunt buni. Apoi am verificat toate rezistentele. Toate sunt bune. Oare ce ar mai putea fi?

Link spre comentariu
Vizitator Claudiuhosu

Sunt tip 41c si42c și au sigla St dar nu știu dacă sunt originali

Am verificat circuitul la o lumina puternica și nu am văzut fisuri. Chiar și acum cu toate scoase am pe ieșirea din stânga 40v

Link spre comentariu
Vizitator Claudiuhosu

Salut. Pana la urma am mutat toti tranzistorii pe canalul funcțional și functioneaza. Deci tranzistorii sunt buni.pe canalul care nu funcționează au mai rămas diodele cei 2 condensatori și rezistentele.Ce ar mai putea fi?

Link spre comentariu

Chiar și acum cu toate scoase am pe ieșirea din stânga 40v

Cum să ai tensiune pe ieșire cu toate tranzistoarele scoase? Vezi să nu ai trasee unite/neseparate pe acel cablaj.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Verifica corectitudinea cablajului. suspectez o greseala la etajul de amplificare in tensiune. As pune un semireglabil de 100 de ohmi inseriat cu o rezistenta de 22 de ohmi in paralel cu diodele de bias.

Link spre comentariu
Vizitator Claudiuhosu

Salut. Am verificat încă o data cablajul dupa schema și am descoperit ca la plusul de la ieșirea din stânga era un traseu unit cu el. Le-am separat și acum totul merge perfect. Mulțumesc tuturor pentru ajutor

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

2sc5200+2sa1943 

cam la ce tensiune de lucru merg acesti tranzistori,vad ca in colector suporta pana la 230v?

ce se intampla? vreau sa scot un prieten din incurcatura,un client al lui avea o boxa de acest gen,ia aduso lui sa se uite la ea,cum domeniul lui e GSM,a apelat la o cunostiinta de a lui ce se ocupa cu asa ceva,un neghiob daca e sa ma iau dupa cum spune el si cu ce am gasit in aceasta boxa,ce a chinuito cunostiinta lui,ce sa spalat pe cap si nu vrea sa.l rezolve dupa ce ia cerut 400lei,boxa a mers cca 30 minute dupa care miros de ars si ia sarit siguranta,

in prima faza boxa a avut transformatorul ars,neghiobul ia pus un transformator agabaritic,si ca volum si ca tensiuni,de ce zic ca tensiuni? deoarece are 2x45 ac si 2x56ac si condesatorii sant de 63v.3300mf,personal i.mi pare mult 56v pe condesator de 63v, mai are o iesire de 16vac ,dar sigur cel original mai avea si un 12v deoarece neghiobul i.a montat intern si o sursa de 12v 2a

traful e toroidal si ca sa.i incapa in locas la jumulit de izolatie,si la prins cu surubul in centru trafului,clasa prindere la toroidale,dar surubul nu era strans deoarece se invartea in gol si se misca si traful,nu la dus capul de capcaun sa tina surubul si sa.l stranga ,fara a desface toate radiatoarele....

problema e ca pe partea ce vine pe radiatorul de metal nu mai avea nici o izolatie,si traful a facut scurt cu gnd partea metalica a boxei,si a prajit puntea de diode,tranzistorii 2sc5200+2sa1943 plus 2 tranzistori smd notate cu G1 si 2L ,pe care i.am inlocuit cu 2sc2383 si 2sa1013 2sc5198 2sa1941,care se cam incalzesc,stiu ca sant ceva mai slabi ,dar sant originali recuperati si decat 2sc5200+2sa1943 petarde din comert,mai bine astia,zic eu

boxa e un junk alien A_1766 Boxa Karaoke Activa 15" 2115AMS

Editat de iuliantv
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări