Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detector fum


Vizitator

Postări Recomandate

As vrea sa fac un detector de fum de tigara, nu pentru o alarmare, dar pentru un controler ventilatie.

As vrea mai mult idei, nu legate de partea electronica. Mai mult de design.

Eu ma gandeam sa folosesc un tub in forma de T, sau un laser si o fotorezistenta dispuse la 90º iar fumul in reflexie sa poata fi citit de fotorezistenta.Cutiuta ma gandesc sa o ventilez usor cu un ventilator micut, care sa mearga cateva secunde la un interval de 2-3 minute de exemplu.

 

Probabil va merge bine acest senzor, dar ma intreb....daca e vorba de o singura tigara...va mai sesiza senzorul ?

A incercat cineva o varianta proprie de detectie Fum ?....

 

Sa ma gandesc mai bine la un senzor MQ-7 ?

 

smoke2.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marele Savant

    4

  • Mircea

    2

  • stefan94stefan

    2

  • gauss

    1

Poti folosi doua foto diode rx-tx iar cand este intrerupta comunicarea intre ele sa dea alarma , lucrez in domeniu si asa sunt detectorii de LSN de la Bosch

Link spre comentariu

ideea ca-mi trebuie sa fie foarte sensibil. degeaba fumez 2 pachete de tigari pana sa porneasca ventilatia. vreau detectie la cateva fumuri.

m-am gandit sa montez detectorul chiar deasupra locului , dar oricum, pana sus la tavan se dilueaza concentratia.

Link spre comentariu

Eu as folosi un teu dar cu emitator si receptor pe partea orizontala, fata in fata. Coada teului as face-o dintr-o teava si o palnie ca sa capteze mai mult fum. As construi din teava ppr de 20mm diametru. Coada cu palnia as face-o un pic mai lunga, pana deasupra capului celui mai inalt fumator. Partea orizontala as face-o mica sa se acumuleze rapid in ea. Poate ar trebui si o gaurica sa iasa fumul captiv din senzor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Senzor MQ - 2 ... sau altul ( eventual un tandem co MQ- 7 ) , adaptat in capul pentru sticla al unei palnii de turnat lichide , asezata vertical , cu senzorul in sus , undeva deasupra locului supravegheat . In interior , un ventilator micut , ca cele de chipseturi , total silentios . Eventual subturat , sau supra ( probe , functie de zgomot ) . Ceva spatiu ( mic ) pe langa senzor , sa aiba " tiraj " . Nu trebuie sa aspire continuu ... odata la un minut , 10 secunde ... ma rog , se poate tatona si ajusta functie de pretentii . Oleaca de Arduino , sa gestioneze toate cele , eventual mai multe configuratii ( timpi , turatie , sensibilitate etc . ) . Se poate dubla si cu sistem optic de detectie ... cuplat acesta pe " refularea " celui anterior , sau nu ... Merge si fara Arduino , cu un pic de abilitate si inspiratie in conceperea schemei electronice ... poate nu trebuie cu memorii , contor de evenimente si alte finetzuri . Eventual ceva diferential , cu alt ansamblu departat de zona susceptibila .

Editat de gauss
Link spre comentariu

asa cum am spus, partea electronica nu conteaza. oricum o sa fie uC, nu neaparat arduino.

ma intereseaza cel mai mult senzorul fizic. camera de detectie, ca sa-i spunem asa.

 

daca a folosit cineva senzor MQ-7 sau MQ-9 il rog sa-mi spuna cam cat de sensibil este la fum...

balansez intre un MQ-X sau sistem optic. NU stiu sincer daca doi senzori fata in fata pot citi mai bine fumul, comparativ cu un sistem de reflexie al fumului. (particule)

 

 

Probabil o sa iasa o mixtura pana la urma :)

 

N-am inteles exact ce e cu "preheat-ul" al MQ-X cele 48 de ore... O singura data are nevoie sau .... ??

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

stiu ca "optic" in general inseamna infrarosu, cel mai probabil. as vrea sa testez un laser care trece aproape de senzor. sa zicem 1cm. ca sa evit reflexia laserului in cutia senzorului, va fi o mica provocare. Totusi, tind sa cred ca in felul asta detectia o sa fie destul de buna...

 

am nevoie de parerile celor care au folosit senzori MQ-x ...

Link spre comentariu

Nu stiu cit conteaza, dar cele cu element radioactiv am inteles ca nu se mai folosesc datorita cerintelor deosebite pentru lucrul cu ele. Faceam si noi, DICI se numeau. Presupun ca s-or mai folosi si acuma in zone pretentioase.

Daca vrei, desfac eu unul, tot vream sa vad ce zdrancane inauntru si pun o poza sa vezi cum e realizata o ''capcana de fum'' cum se mai numeste incinta respectiva. In esenta un emitator si un receptor IR, care nu se vad direct. Lucreaza in impulsuri, emitatorul nu este comandat continuu!

Link spre comentariu

da, interesant. numai ca ar trebuii si ventilat.

candva am desfacut unul cu ionizare. eram aproape copil, poate nu-mi amintesc prea bine , dar nu prea avea o detectie foarte buna, sincer.

 

 

sunt curios cu o raza laser cum ar fi....o sa aflu curand :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări