Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aem 1ARE192


Vizitator vampi

Postări Recomandate

Buna ziua, am si eu un termostat aem si imi trebuie sa stiu fiecare borna ce face. Probabil ca cele din stanga sunt contactele releului, dar nu stiu care-i alimentarea si care-s bornele pentru termocuplu. Daca are cineva o schema sau o idee despre ce sunt bornele, as fi f recunoscator. Ele sunt doar numerotate, nu scrie nimic concret.

 

Multumesc frumos.

 

post-194763-0-44611600-1510432674_thumb.jpg

post-194763-0-87210500-1510432684_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cred ca este destul de simplu:

-4 borne din stanga sunt pentru cele doua sonde,

-2 borne de jos/mijloc sunt pentru alimentare, probabil 220v,

-9 borne stanga sunt contactele releului normal inchis/deschis (pot fi verificate cu ohm-metrul)

Mai sigur, poti deschide carcasa si sa verifici.

Link spre comentariu

Scala indica grade celsius, nu milivolti, deci este un termostat, cu 2 sonde, declansare la prag jos sau prag sus.

Daca nu ma insel au fost folosite, printre altele, la "reliante" in industria textila ( o panza siliconica circulanta intre doi tamburi, incalzita intre 200 si 400 grade care avea o sonda in partea de sus si una in partea de jos )


Este un milivoltmetru regulator , si are ca "senzor" un termocuplu cromel - alumel

Denumirea exacta este "miliampermetru regulator cu amplificator electronic"

Link spre comentariu

Din cate imi amintesc de acum 30-35 de ani acest aparat nu avea 2 sonde de masura ci numai una.Poate au fost si cu 2 dar nu cunosc.

Era un aparat electromecanic dezvoltat de firma germana Hartmann Brown prin anii 60,si implementat la AEM Timisoara de catre Electromagnetica prin anii 70.

S-au construit zeci de mii de asemenea aparate si erau foarte bune doar ca nu aveau reactie anticipativa si procesul de incalzire mai dura putin din inertie.Ca replica la acest aparat in anii 80 in acelasi atelier s-a dezvoltat 1RT 96 care avea si reactie fiind total electronic.

In stanga si in dreapta indicatorului avem cate un stegulet rosu care sunt deplasabile cu o cheie care se introduce prin cele 2 gauri si astfel se stabilesc limitele de reglaj.Aceasta cheie antreneaza printr-un sistem mecanic pozitia unor mici sesizori electronici care sunt parcursi de o tablita semicirculara numita blenda care este corp comun cu indicatorul si intrerup oscilatia acelor sesizori.In acest moment se basculeaza un releu care cupleaza sau decupleaza un incalzitor.

In partea din spate are o caseta unde este transformatorul de retea si ar fi bine sa se desfaca si vedea tensiunea de alimentare cu toate ca pe cadran scrie 220v.

S-au construit la 220,110,48 si 24 volti.Cu aceasta ocazie se poate vedea si unde merg firele de alimentare,la ce borne.Daca se desface cutia se poate vede si unde merg firele releului sau a releelor.Mai ramane de stabilit locul termocuplei.De obicei termocupla nu este prezenta deoarece recuperatorii aparatelor nu tin seama de ea.De remarcat ca vechile aparate erau construite cu componente Siemens de o calitate remarcabila pentru acei ani.

Link spre comentariu

Denumirea corecta a aparatului in sine este: logometru diferential. Pentru miscarea echipajului mobil se folosesc doua bobine incrucisate.

Daca aparatul nu este conectat undeva,, acul indicator se deplaseaza de la un capat la celalalt al scalei, la cea mai mica miscare. Nu are un punct de zero.

Poate fi folosit la orice tip de masuratori,, in functie de traductorul/oarele folosite, T, U, V, W, A Ohmi...etc

Poate masura, la fel de bine si marimi neelectrice: forte deplasari, distante, presiuni. vibratii, etc

 

Depinde cu ce senzori este echipat. Desigur si scala este adaptate la marimea masurata.

Am lucrat cu asa ceva la sfarsitul anilor 80, inceputul anilor 90.

 

Aparuse,, cum spune si NICA,, regulatoarele 1 RT96 si 2RT 96, cu toate variantele sale de fabricatie. Cred ca pe undeva mai am si acum o carte tehnica pentru acest tip de regulatoare. Am reparat si calibrat la ele cativa ani.

Link spre comentariu

Totusi, se folosesc 2 senzori/sonde/termocuple ? Observ 5 borne.

Care este rolul celor 2 bobine de langa bornele din dreapta ? calibrare sau protectie ?

 

 

post-266593-0-64397000-1510486657_thumb.jpg

 

 

post-266593-0-04018700-1510486677_thumb.jpg

Editat de RJK
Link spre comentariu

Totusi, se folosesc 2 senzori/sonde/termocuple ? Observ 5 borne.

Care este rolul celor 2 bobine de langa bornele din dreapta ? calibrare sau protectie ?

Nu stiu care este rostul celor 5 borne...trebuie desfacut si analizat.Cele 2 bobinute sunt de fapt rezistente de manganina bobinata si folosesc la calibrare.Intre ele mai este un fel de surub cu un fir albastru si se numeste CSR servind la compensarea circuitului de masura in functie de temperatura ambianta.

Il rog pe dl PINTI sa ne mai dea explicatii ca a lucrat direct cu ele.Eu am fost pe aproape dar numai la seria RT 96.

Link spre comentariu

Acum vad ca este varianta a 2-a ,cu amplificatorul electronic.S-a modernizat mai tarziu de catre ing.Hangay si s-a adaugat acest amplificator cu 741.Tot pe aceiasi placuta mai este un 723 de la care se foloseste tensiunea de referinta pentru etalonare mai precisa.Parca aceiasi placuta permitea si legarea termorezistentelor cu 3 fire dar nu stiu sigur.

Link spre comentariu

Orice firma care se respecta are si o arhiva cu documentatia produselor vechi. Încercati, poate face si AEM parte din aceasta categorie. Desi ceva îmi spune ca nu-i cazul.

Link spre comentariu
Vizitator vampi

Poze sunt luate de pe net, este unul pe brx.ro

 

Multumesc, aveti cumva si link-ul anuntului, eu nu-l gasesc prin cautare. Poate imi raspunde vanzatorul daca-l contactez. Multumesc.

 

Orice firma care se respecta are si o arhiva cu documentatia produselor vechi. Încercati, poate face si AEM parte din aceasta categorie. Desi ceva îmi spune ca nu-i cazul.

 

Multumesc de idee, am trimis un mail la AEM, sa vedem daca raspund.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări