Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intelegere crossover

Vizitator grg_mike88

Postări Recomandate

Vizitator grg_mike88

Salut,

Am un proiect in desfasurare, si niste curiozitati si neclaritati pe care nu am reusit sa le descurc. Cer ajutor in intelegerea lor, fie prin explicatii, fie prin link-uri, cu toate ca am rasfoit pe internet dar nu cu foarte mult succes.

Am urmatoarele difuzoare la 8ohmi, Monacor, per boxa:

Inalte 1buc. Tweeter DTM104/8

Medii 2buc. SP-150

Joase 1buc. SP-202PA

Incintele sunt din sistemul ENZER/Intervision etc, floorstand-uri. Filtrul din ele este o gluma, inalte catre tweeter si un dif, joase catre al doilea dif si sub.

Le-am pus si le-am legat in locul celor vechi si am descoperit o imbunatatire evidenta dar in nici un caz nu vreau sa ramana asa.

Le voi lega pe un amplificator facut de mine dupa proiectul Gainclone, scoate ~65W in 4 ohm si ~50 in 8 ohm.

Vreau un crossover care sa imi taie frecventele astfel: Catre sub <200Hz, catre un mid intre 200-1000Hz, al doilea mid intre 1000 si 2500Hz, tw peste 2500Hz.

Am cateva idei si schite dupa ce informatii am gasit pe internet, dar nu sunt foarte convins datorita faptului ca informatiile pentru un 4-way sunt aproape inexistente.

Prima oara am zis un filtru de ordinul1 paralel, sa dea pentru 2 dif sub 1000Hz, si pentru celelalte 2 peste1000Hz. Apoi cate un filtru ordin1 in serie pentru pragul de 200Hz, si pentru cel de 2500Hz.

Schema pentru 4way, ar fi 2 perechi in serie, legate in paralel, rezultand 8 ohmi pt amp. Ce nu stiu, si am nevoie mare este efectul crossoverului pentru acest montaj.

Sau pur si simplu, fac 3 filtrele pentru fiecare prag de taiere, luand in considerare montajul tuturor 4 difuzoare in paralel, rezultand tot 8 ohmi. Teoria in spatele acestei ipoteze fiind ca boxa va fi vazuta ca 8 ohmi, datorita crossoverului.

Multumesc !

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

2

• Shambala

2

• Kreator

1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări