Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Omnitronic P1500

Postări Recomandate

Buna dimineata!

Am un amplificator Omnitronic P-1500 cam bolnavut pe masa de "operatie". Dupa o curatare completa interior/exterior, am trecut la identificarea simptomelor si a cauzelor. In prima faza am observat ca amplificatorul a mai fost reparat pe un canal, iar in locul finalilor 2SA1695/2SC4468 s-au montat finali MJL21193/21194, de asemenea prefinalii originali tip 2SA1837/2SC4793 au fost schimbati cu MJE15032/15033 plus superdioda originala H669A(chinezarie) a fost inlocuita de un 2SD669. Cu toate acestea amplificatorul nu este stabil pe acel canal, prezinta fluctuatii mari ale curentului de mers in gol, ceea ce implica si incalzirea anormala a radiatoarelor. Pe celalalt canal amplificatorul este functional, cu componentele originale din schema.

Acestea fiind spuse, m-am hotarat sa refac amplificatorul de la zero pe ambele canale, mai ales ca din ce am putut observa, acum sunt montate 3 perechi de finali pe canal, dar PCB-ul este proiectat pentru 5 perechi de finali pe un canal. Asa ca intentionez sa schimb si sa suplimentez toti finalii cu NJW21193/21194, prefinalii si superdioda cu ceva MJE-uri.

Problema este alta si aici cer sfatul domniilor voastre, Daca o sa dati un ochi pe poze, veti observa ca PCB-ul are doua zone innegrite, unde caldura disipata pare sa fie destul de mare. Daca studiem in schmea observam ca acele zone, aferente fiecarui canal, corespund portiunii din schema composa din tranzistorii T204, T205 si T206 respectiv T104, T105 si T106 si componentele aferente. Circuitul respectiv este alimentat direct din rail-ul de putere +-85V, ceea ce dupa parerea mea, impreuna cu subdimensionarea componentelor de acolo, duce la acele supraincalziri semnificative.

As vrea sa modifica acel circuit simplu, cu ceva mai elaborat care sa elimine macar partial disipatia mare de caldura si aici v-as ruga pe cei binevoitori sa ma ajutati cu o sugestie de modificare si daca are rost sa fac aceasta modificare...

Multumiri anticipate! :)

WP_20171110_001.jpg

WP_20171110_002.jpg

WP_20171110_003.jpg

WP_20171110_004.jpg

WP_20171110_005.jpg

WP_20171110_006.jpg

WP_20171110_007.jpg

WP_20171110_008.jpg

WP_20171110_009.jpg

WP_20171110_010.jpg

WP_20171110_011.jpg

Schema_Omnitronic_P1500-1.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Eu as schimba doar superdioda, impreuna cu semireglabil cu tot, si cam atat. Vezi sa nu ai oscilatii la iesire pe canalul respectiv, posibil sa se incalzeasca din cauza asta. Nu vad ce rost are sa bagi bani multi in el daca se poate face ieftin. Sau crezi ca NJW-urile alea sunt ceva minune ?

Link spre comentariu

Buna dimineata!

Exact asta urmaresc, sa pun 5 perechi de finali care tin la tavaleala pentru a face amplificatorul mai rezistent la tavaleala, nu ma intereseaza sa scot putere mai mare ci doar siguranta marita in exploatare. Mai ales ca va urma un upgrade si pe partea de alimentare, sursa clasica de alimentare cu transformator va fi inlocuita cu un SMPS de aproximativ 2kW, realiazata in regim DIY, ocazie cu care voi scadea putin si tensiunea de pe rail-uri, de la +-86V cat are actual, la un +-80V, tot pentru siguranta mai mare in exploatare.

Intentionez sa pun NJW-uri pentru ca sunt tranzistori mai usor de gasit si mult mai robusti decat originalii, pentru ca daca e sa o luam ca si pret, 10 perechi de 2SA/2SC-uri ORIGINALI, ar ajunge tot pe acolo, nu mai spun ca originalii de la Sanken sunt si greu de gasit in ziua de azi (ma refer la tranzistori NOi, nu mai lucrez cu tranzistori recuperati cat oi fi si oi trai...).

Sunt curios, in urma upgrade-ului, daca si cum se va comporta amplificatorul pe sarcini de 2 ohmi (dummy load), chiar daca amplificatorul nu este proiectat pentru sarcini de 2 ohmi. De altfel nici nu se pune problema utilizarii indelungate in sarcini de 2 ohmi, doar asa ca si test de laborator ca sa-i zic asa.

De asta as vrea sa operez si modificarea in etajul VAS, in cel mai rau caz as face o placuta pe care sa plantez etajul VAS, respectand configuratia originala, astfel incat sa pot monta acei 3 tranzistori pe radiator, nu imi place cum s-a incalzit zona respectiva de pe PCB, mai ales ca din proiectul original este montat si un condensator electrolitic intre acei tranzistori (condensator care din cauza caldurii va imbatrani prematur). De asta am intrebat daca as putea adapta un etaj VAS mai performant, pentru ca nu este asa greu de facut placuta respectiva, este vorba de 8 fire trase pe PCB-ul original, daca e sa ne luam dupa schema... :)

EDIT: Bineinteles ca si rezistentele de emitor vor fi schimbate, eu oricum sunt adeptul inlocuirii cu piese de calitate si cat mai apropiate, macar ca si gabarit si forma cu cele originale...

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Mie mi se pare ca este multa munca sa faci placute separate pt VAS.

As pune acolo niste R de putere mai mare si radiatoare la tz. (Asa cum e acum multa caldura intra in cablaj prin terminalele pieselor) Iar condensatorii aia inconjurati de piese fierbinti i-as pune macar la 105gr si la o tens cu 2 trepte mai mare decat cea la care lucreaza. Daca pui radiatoare la tz o buna parte din caldura se va ridica deasupra condensatorului; R se pot pune si ele mai sus sau la nevoie de tip TO220 cu un mic radiator.

Daca incape, un mic ventilator subvoltat care sa sufle in zona va face minuni din pdv termic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări