Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme cu traful.


Vizitator darky19

Postări Recomandate

Vizitator darky19

Sal am un traf tipu care mi la dat zice ca are 400VA si 2x18 + 2x36 (numai ca nu e 2x36 o iesire are 34,5 si una are 35,5 deci e diferenta de 1 V ce pot face???? merge asa mentionez ca il folosesc la un kit 2x100 cu stk de la vasile.

 

discutie mutata de niq_ro la ALIMENTATOARE...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

merge cu diferenta asta, iar daca vrei neaparat ca tensiunile sa fie cat mai apropiate ori dai jos cateva spire de pe infasurarea de 35.5V ori inseriezi doua diode cu siliciu dupa redresare ca sa scazi 1.2V.(diodele vor fi inseriate intre ramura sursei (a carei tensiune doresti sa o micsorezi) si amplificator.Probabil ca nu o sa folosesti niciuna din variantele pe care ti le-am dat dar e bine sa stii.Bafta :weedman:

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

darky19:

Sal am un traf tipu care mi la dat zice ca are 400VA si 2x18 + 2x36 (numai ca nu e 2x36 o iesire are 34,5 si una are 35,5 deci e diferenta de 1 V ce pot face???? merge asa mentionez ca il folosesc la un kit 2x100 cu stk de la vasile.

Sandu_alex_999:

Mere si asa

Sandu_alex_999, merge si asa, cu observatia ca "s-ar putea dupa un anumit interval de timp sa-i pice modulul de amplificare".
Link spre comentariu

Sandu_alex_999, merge si asa, cu observatia ca "s-ar putea dupa un anumit interval de timp sa-i pice modulul de amplificare".

Asta poti s-o spui despre oricare alt montaj ......orice montaj pana la urma in 1, 10, 100 de ani tot se va defecta . Nu o sa-i cada lui modulul de amplificare de la o diferenta de 1v a tensiunii de alimentare, sa fim seriosi ... . Si daca o sa faca redresorul asa cum e schitat mai jos, tensiunile de la iesire din redresor vor fi automat egale chiar daca cele 2 secundare livreaza tensiuni inegale :yawinkle: .
Link spre comentariu

Am uitat sa adaug condensatorii de filtrare. Daca se analizeaza pe unde trec curentii din cele 2 bobine, se observa ca pt un sens al curentului din primar , prin puntea redresoare , prima bobina este conectata intre + si masa, iar a doua intre - si masa . Cand se schimba polaritatea tensiunii in primar a doua bobina este conecatata intre + si masa, urmand ca prima bobina sa fie pusa intre - si masa . Daca tensiunile furnizate de cele 2 bobine sunt egale e evident ca si din redresor vor iesi tensiuni continue egale . Daca insa cele 2 bobine furnizeaza tensiuni diferite rezulta ca fiecare ramura va primi alternativ o semialternanta mai mica urmata de una mai mare (dupa cum sunt tensiunile celor 2 bobine) . Daca cele 2 ramuri (de + si de -) primesc aceleasi semialternante dar defazate cu 180 de grade (adica atunci cand o ramura primeste o semialternanta mica cealalta va primi una mare si invers) rezulta ca si tensiunile integrate de condensatorii de filtrare vor fi egale . Eu asa vad situatia si daca nu ma insel am si verificat practic chestia asta . LostCell, argumenteaza daca vrei de ce spui ca nu au cum fi egale .

Link spre comentariu

Bineinteles ca e mai bine ca tensiunile date de bobine sa fie cat mai egale . Eu doar voiam sa zic ca ar merge foarte bine si asa, ca amplificatorul nici macar nu ar banui ca secundarele sunt inegale si ca implicit, nu este nici un risc de defectare din cauza asta, cum sugera donpetru ). Daca marim putin filtrarea factorul de ondulatie devine acceptabil (asta in cazul in care nu era deja). Oricum diferenta de 1 v dintre cele doua secundare nu strica f mult factorul de ondulatie .Daca respectivul nu vrea sa se complice cu modificarea numarului de spire (pt ca asta ar fi solutia "ca la carte") ar fi bine sa suplimenteze filtrarea (cred ca 20-30% ar fi suficient) - desi eu sunt destul de sigur ca ar merge f bine si fara acea suplimentare . Daca ar folosi configuratia de redresor propusa de mine solutia aia cu alea 2 diode ar fi total inutila pt ca deja tensiunile sunt egale (si nu ar face decat sa le dezechilibreze iar) . darky19, ar fi bine sa spui cum ai de gand sa redresezi tensiunea celor doua secundare .

Link spre comentariu

Citesc si ma crucesc!Sa fie clar: redresarea cu punte de diode va produce tensiuni egale + si -, chiar daca sint si citiva volti diferenta intre infasurari. Singurul neajuns practic e ca infasurarea cu tensiune mai mare se va incalzi mai mult, ea suportind diferenta de tensiune. In cazul de fata, la 1V diferenta, nu e nici o problema.De asemenea, se pot folosi si infasurari cu curenti diferiti (nu cu mult) si tensiuni apropiate.

Link spre comentariu

dar este vreo diferenta intre filtrarea cu o singura punte(cum a spus nemesis) si cea cu cate o punte pe infasurare? adica creste brumul(implicit trebuie conzi mai mari) sau ce se intampla? merita sa pun o singura punte(din economie) sau e recomandat sa fie 2?ms

Link spre comentariu

Sa fie clar: redresarea cu punte de diode va produce tensiuni egale + si -, chiar daca sint si citiva volti diferenta intre infasurari. Singurul neajuns practic e ca infasurarea cu tensiune mai mare se va incalzi mai mult, ea suportind diferenta de tensiune

Dr.L cam asta este raspunsul la intrebare, daca secundarele au tensiuni egale atunci poti pune 2 punti.

Daca pui o singura punte ea trebuie sa suporte intreaga tensiune(dar asta nu e o problema).

Totusi daca ai tensiunile egale pe secundare foloseste 2 punti, e mai sanatos asa :rolleyes: , mare economie nu faci.

daca vrei o singura punte eu cred ca nu are de ce sa apara brum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări