Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificare

Olteanu Daniel_234083

Postări Recomandate

E un domeniu in care banii de salariu sunt suficienti doar pentru a ramane in mediocrtate in lipsa unor cunostinte de baza (multe se invatau in scoala pe vremuri), dar multi nu-si doresc mai mult.

Se invatau bine spus dar atat timp cat eu imi castig traiul dintr-un domeniu care nu implica electronica ...si pot spune ca nu mi-a placut fizica si nici matematica nu m-am omorat cu ea ... si neindemanatic la maxim nu sunt in a face cateva lipituri corecte dar sa creez scheme pcb si tot ce tine de a construii un amplificator de la 0 nu pot sa ma apluc sa invat lucruri care mi-ar lua foarte mult timp ... multi dintre voi poate face`ti asta din pasiune sau poate face`ti bani prin a vinde diverse kituri ... Cum mie imi place domeniul IT sa zicem si pot asambla un calculator de la 0 a instala sistemul de operare etc programe si toate cele desii jobul meu nu are nici o treaba cu pasiunea mea sa zic asa sunt operator retele telecomunicatii pe fibra optica si mentenanta etc ... sunt oarecum lucruri paralele . Mi-ar fi foarte dificil sa ma apuc sa citesc sa ma documntez cum functioneaza un tranzistor sau sa pun o schema in practica si in cazul in care nu merge din prima m-as uita ca bou la poarta noua si ar trebuii sa refac de la zero pt ca nu as stii care ar fi problema daca ar fii zgmot de fundal sau brum in boxe ... Pana la urma fiecare cu pasiuna si placerile lui , eu muncesc ,sunt platit si dau bani pe munca altor oameni pana la urma atunci cand cumpar diferite lucruri servicii ... nu le poti cunoaste pe toate . Si sincer la scoala nu cred ca inveti sa faci un amplificator care sa fie si fiabil si calitativ .... sau sa montezi un geam termopan sau sa varuiesti .... Daca mi-ai pune o intrebare gen cam ce configuratie ti-ar trebuii la un calculator sa il folosesti in domeniul office , hosting sau gaming ti-as raspund cu cea mai mare placere:)

Daca au 5W acei sateliti atunci poti fi fericit

ziceam asa :))) uite tocmai acum l-a sunat vecinul de la 2 pe tata sa`mi zica sa dau muzica mai incet ... si am doua boxe amarate ca sateliti https://imgur.com/a/Ad2lp si inca doua boxe puse in serie pe post de subwoofere

Acum nu stiu ce putere reala au boxle acelea ... dar calitatea era medie spre low

Editat de Olteanu Daniel_234083
Link spre comentariu

Ar trebui sa incerci sa asculti la cineva-undeva un sistem mai Hi-Fi ca sa vezi si tu ce inseamna Hi-Fi si abia apoi mai discutam de sutele de Wati si de tot felul de boxe si abia dupa ce clarificam aceste aspecte putem sa alegem ce kituri sa-ti cumperi.

Daca alea sint referintele tale atunci aprope orice va suna mai bin iar asta este periculos pt buzunarul tau.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu as vrea sa ascult niste boxe hi fi din cauza faptului ca poate m-as "indragostii" de calitate si as prefera sa nu ma complic prea mult ... cu siguranta va fii diferenta dintre ce am acum ... si ce am de gand sa fac . Cu siguranta nu s-ar ridica la standarde hi-fi ... dar la un volum decent nu cred ca THD ar fii chiar dezastruos ... As vra sa ma apuc sa construiesc pas cu pas amplificatorul ... si voi mai face imbunatatiri pe parcurs ... daca reusesc sa`l fac sa mearga ci nu sa iasa fum ...

As vrea sa cumpar in prima faza cele doua kituri de 200 w cu filtrajul . Sa nu se faca confuzii dinou am sa pun detalii cu kiturile pe care am de gand sa le folosesc insa nu voi mai pune linkuri sa nu se mai interpreteze Astea ar fii kiturile :

• QFET®MOSFET Power Stage
  • ±25V - ±50V ; 4-16Ω
  • max. 200W RMS Power cu THD 0.025%
  • Vcc = ±45V, 100W/8Ω / Vcc = ±40V, 140W/4Ω
  • Vcc = ±50V, 120W/8Ω / Vcc = ±45V, 200W/4Ω
  • Curent de repaus: 20-50 mA
  • Impedanţă intrare: 33K
  • 5Hz-40KHz (-3dB)
  • Slew Rate: 60V/us

Filtrajul are în componenţă câte o punte redresoare de 25A separată pentru fiecare braţ al alimentării şi câte două condensatoare electrolitice de 10.000µF/63V Nichicon.

Am gandit problema in felul urmator din ceea ce spune producatorul privind voltajul ca ar suporta 50 de v pe rezistenta de 8 ohmi . Eu as alege 45 V pentru ca in felul acesta as putea folosii kitul ori pe 8 ohmi ori pe 4 ohmi , insa daca as folosii 50 v nu prea ar fi indicat sa`l mai folosesc pe 4 ohmi asta din spusele producatorului . Sesebe spuneai ceva de genul cum ca voltajul s-ar mixora in sarcina maxima as putea folosii 50 de v si pe 4 ohmi ?

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Daca ai o racire buna nu este nici o problema.

In plus, daca tot faci traf, nimic nu te opreste sa il comanzi cu prize pt. 40V si sa folosesti un comutator si un releu care sa comute tensiunea de alimentare pt incinte de 4 ohmi sau pt incinte de 8 ohmi.

Link spre comentariu

La limita de clipping, randamentul amplificatorului este de aproximativ 70%.

La o putere de iesire de 200W, e necesar sa fie disipati circa 60W, adica 30W pe fiecare tranzistor final (daca sunt 2).

Daca radiatorul va avea o rezistenta termica de 0,5 °C/W, temperatura lui va creste cu 30°C, adica de la 25 °C (temperatura mediului ambiant) la 55°C.

Suprafata radiatorului trebuie calculata astfel incat sa aiba o rezistenta termica mai mica de 0,5 °C/W.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Dar fiind vb de muzica puterea disipata nu este mereu maxima ci undeva pe la sau sub 30% din valoarea max.

Depinde mult si de curentul de repaos ales.

Oricum am sugerat mereu radiatoare cat mai generoase.

@ Olteanu Daniel, ar fi bine sa ai in vedere o carcasa cu radiatorul sau radiatoarele la exterior, de exemplu lateralele cutiei fiind 2 radiatoare.

Link spre comentariu

Calculul de mai sus este ușor greșit - dacă puterea de ieșire este 200W și randamentul 70% atunci puterea consumată este de 285W iar cea disipată pe tranzistori este 85W nu 60W .

Mai mult decât atât disipația nu este maximă la puterea maximă ci la o putere mult mai mică și deci mai frecvent utilizată. Fie amplificatorul de mai sus de 200W pe 4Ω cu alimentare de +/- 45V - ca să dea 70% . La 100W ieșire avem o putere consumată de 202W și o putere disipată de 102W ( cam ăsta e maximul ) iar la 50W avem 143W consum și 93W disipație - mai mult decât la puterea maximă și, în fine, la doar 20W putere de ieșire avem un consum de 90W și o disipație de 70W. Aceste calcule au fost făcute presupunând tensiunea de alimentare constantă. Ținând cont de faptul că aceasta crește cu ceva la puteri de ieșire mici lucrurile stau și mai prost .

Mai mult, disipația crește când sarcina se abate de la caracterul pur rezistiv.

Sigur, calculele sunt făcute pentru semnal sinusoidal dar nici cu muzică lucrurile nu stau prea diferit .

Link spre comentariu

Da, asa este, m-am cam grabit... se disipa 30% din puterea totala consumata, nu din cea de iesire :rade:

Temperatura radiatorului va fi ceva mai mare... la vreo 70-75°C.

E necesar sa fie chiar putin mai mare.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Dar fiind vb de muzica puterea disipata nu este mereu maxima ci undeva pe la sau sub 30% din valoarea max.

Depinde mult si de curentul de repaos ales.

Oricum am sugerat mereu radiatoare cat mai generoase.

@ Olteanu Daniel, ar fi bine sa ai in vedere o carcasa cu radiatorul sau radiatoarele la exterior, de exemplu lateralele cutiei fiind 2 radiatoare.

Pai ma gandeam ca modulele sa fie puse pe lateralul cutie cum te uiti la amplificator as vrea sa evit sa pun kiturile pe acelas radiator sau pot sa le pun pe spate la distanta unul de celalat ... asta ramane de vazut ce dimensiuni vor avea . Si clar voi pune radiatoare mai mari de cat ar fi necesar ...si pe langa astea as mai pune si cate un ventilator de 12 pe radaiatoare dar sa ajung eu acolo. Vineri voi face comanda pentru kituri filtraj si un modul care are rolul de a afişa, cu LED-uri, informaţii PEAK/CLIP,

SIGNAL şi PROTECT. Care zic eu ca imi este de ajutor ... Baieti va multumesc pentru sfaturi si sper sa nu fac artificii pe tavan :)))) :d

Editat de Shambala
Link spre comentariu

La ce să fie reclama ascunsă, la ,,boxele,, alea Tevion, sau mai degrabă la kit-urile lui sorteh ? Că l-am văzut (pe sorteh) că părea interesat de subiectul ăsta în ultimul timp....

Link spre comentariu

Glumea, fireste.

Totusi ma enerveaza insiruirea de caracteristici tehnice in stilul ala comercial de prost gust asa ca le-am mai scurtat putin. Pt ca se repetau obsesiv, le-am adus la normal. Au fost 6 sau 7 posturi unde se tot repetau [!]

(linkurile sterse nu intra in calcul).

@ Olteanu Daniel - daca mai vad o singura data un copy-paste cu parametrii integrali al vreunui modul din ala sterg postul imediat.

Link spre comentariu

Oky scuze am sa pun doar necesarul nu toată descrierea ... Am dat comanda la filtraj, kitul de amplificare , și modulul de informare (power, protecție etc...) Sper sa fie intr.un ceas bun :)))

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări