sk24bpo Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 (editat) Nu pui traf de 1,2kVA la amplif de 100w/canal in 8ohm. De obicei mai toata lumea se limiteaza la un 300-400 VA. De asemenea la acelasi amplificator nu pui punte redresoare de 6A...ce naiba, una de 25A este 1 euro. Nici cele de 50A nu-s cu mult mai scumpe. Este mai riscant si mai scump sa te apuci sa pui radiator special pentru puntea redresoare de 6A in loc sa cumperi direct una de 50A. Nu mai zic ca acest combo punte+radiator ocupa si spatiu mai mult.https://www.tme.eu/ro/details/kbpc5010/punte-redresoare-diode-unifaz-patrata/dc-components/ Editat Noiembrie 10, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Nu sugeram sa se foloseasca traf asa mare ci ca la o adica se poate testa un amp cu un astfel de traf daca intamplator il ai. Pe de alta parte pt un amp cu 4 module de "400W" cam ar trebui un asemenea traf. Am vrut sa subliniez tocmai ideea ca este foarte riscant (chiar aberant) sa faci economie de 50 centi la o punte redresoare. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Daca ati studia mai in amanuntime datasheeturile la unele punti redresoare de 6A - 10A - 25A, ati observa ceva foarte ciudat: Ipeak surge este aproximativ identic la punti de 6 10 si 25A (mai sus nu m-am uitat) si la fel Ipeak repetitiv este identic (aproximativ) Ce inseamna asta? Nu inseamna altceva decit ca inauntru este cam aceeasi pastila de siliciu si la punti de 6A si la cele de 10A si la cele de 25A. Difera numai modul de incapsulare. Concluziile le puteti trage si singuri. Apropo, discutia era daca rezista nu daca eu sau altii de aici ar folosi punti de 6A la un amplif de 100W. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 @sesebe #34 Nu sunt aceleași, sunt aproximativ proporționale cu curentul nomoinal ceea ce e logic. Sigur apar și alte limitări în afara pastilei de siliciu . Iar ”pastila/pastilele” de siliciu categoric nu este/sunt aceeași /aceleași . Se vede clar din curba Uf vs. If . Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Cind am sa am timp am sa-ti aleg din citeva datasheeturi valorile si curbele si ai sa te convingi si tu. Nu am zis ca este aceeasi pastile de siliciu ci ca "este cam aceeasi pastila de siliciu". Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Curentul maxim suportat o singura data este apropiat la toate variantele cel mai probabil din cauza caracterului adiabatic al proceselor ce se desfasoara in acel moment. Masa corpului, a puntii, nu este suficient de mare ca sa poata prelua socul termic instantaneu. Este vorba mai degraba de incapsulare decat de pastila de siliciu.Daca pui 4 punti de cate 6A in paralel vor rezista la modul teoretic mai bine ca o singura punt de 25A. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Nu sunt eu avocatul fabricanților ca să mă conving. Sunt dispus să-ți accept ideea - ca principiu - fără nicio dovadă suplimentară, pentru că logic nu o pot exclude, mai ales după ce vedem cu toții că e pe piață. Problema e că eu vorbeam de dispozitive conforme cu data sheet-urile . Nu e problema mea dacă un fabricant e mincinos . Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Cateva date comparative: Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Curentul maxim suportat o singura data (Isurge) banuiesc ca este limitat in principal de "bondwire"-uri (legaturile interne). Ikeak-repetitiv este cel care trebuie urmarit (si din pacate nu este specificat la toate) pt ca el arata capacitatea de disipatie termica a pastilei. Link spre comentariu
clausnc Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Pt a avea curentul maxim repetitiv suficient de mare pt electroliticii folositi (mai ales la tensiuni mari) rezulta o punte cu un curent nominal sensibil mai mare decat cel maxim consumat de aparat. ............................................... Acel curent maxim repetitiv nu e RMS . Mai mult creste odata cu marirea capacitatii . De multe ori acel curent e limitat de transformator si ascunde greselile in ceea ce priveste puntea sau bateria de condensatoare. http://www.skillbank.co.uk/psu/ripple.htm Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 (editat) Merci! Eu am facut mai mult decit un simplu excel, am facut simulare in Pspice si mi-au rezultat valorile de la postul 30. Stiu de unde iese diferenta dar s-ar putea sa te superi..... Tu ai o inclinatie spre o abordare audiofila, orinetata spre obtinerea unui riplu mic de tensiune pe condesatorii de filtrare ceea ce duce la obtinerea concluziilor tale care binenteles ca sint corecte in conditiile date dar duc la producerea a o multime de "efecte secundare" -riplu mare de curent ceea ce determina: - punti redresoare supradimensionate - pulsurile semnificativ mai scurte si deci se justifica utilizarea de diode rapide - uzare mai rapida a condesatorilor datorita riplului mare de curent prin ei dar cel mai importat - probleme EMC - stii despre ce vorbesc Si mai sint si altele. Ca o concluzie eu as spune asa: in cazul unui amplificator fara pretentii audiofile, cu o filtrare de maxim 10 000uF dintr-un traf mai anemic de numai 100W-150W pt un aplif de 100W, merge fara probleme utilizata si o punte de numai 6A. In rest, daca pretentiile cresc si se utilizeaza trafuri mai mari si filtrari mai generoase, o punte de 6A intradevar nu ar face fata. Problema mea este acum alta: cum dracu in zecile de amplifuri HIFI vintage (majoritatea Japoneze) desfacute de mine nu am gasit niciodata o punte mai mare de 5A-8A, majoritatea fiind de 3A-4A, si nu se ard niciodata diodele redresoare? Eu cel putin nu am gasit arse. edit: Hhmmm, de fapt stiu raspunsul. Editat Noiembrie 10, 2017 de sesebe 1 Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 11, 2017 Partajează Postat Noiembrie 11, 2017 Pt ca in marea majoritate amplifurile respective: 1 - erau de puteri mai mici, 40-70W 2 - pt ca se alimentau la tensiuni mai mici +/- 25 -- +/- 45V 3 - pt ca foloseau de f multe ori transformatoare mici la care primarul limita curentul de prima incarcare al condensatorilor 4 - pt ca foloseau condensatori de valori mai mici, 4700 - 6800uF 5 - pt ca puntile sau diodele redresoare erau de f buna calitate si suportau si 20% peste valorile de catalog (uneori) Cum nimeresti unul de putere mai mare (2x100-120W) care se alimeteaza la tens. mai mare, are si traf mai serios si conzi mai mari, imediat vezi ca si puntea redresoare este de 10-12 sau 15A. LE - si fara sa fiu rautacios, o spun doar ca observatie, am intalnit de mai multe ori diodele redresoare mai "firave" bine coapte; o data sau de doua ori s-au sfarmat cand am dat cu pensonul peste ele. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 11, 2017 Partajează Postat Noiembrie 11, 2017 (editat) In Yamaha mea am o punte de 4-8A (după dimensiune). Am traf toroidal Petra de minim 350W (exact nu știu cit are) și filtrare cu 18000uF pe ramura (Panasonic). Inițial avea 16000uF Elna. In general este folosita lejer la numai citiva wați pe canal din cei peste 100W (170W peak) pe care ii poate livra, dar a avut și momente grele la citeva chefuri cind aproape puteai face cartofi pe ea. Puntea este pătrată (cam 18-22x18-22mm) cu pinii în colturi și fără radiator. Editat Noiembrie 11, 2017 de Shambala Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 11, 2017 Partajează Postat Noiembrie 11, 2017 Eu as zice ca mai degraba este spre 8A acea punte. Sa stii ca nu tin sa te contrazic, ci doar am vrut sa nuantez povestea puntilor. Tin bine minte ca in vechiul catalog IPRS de acum vreo 35 de ani la puntile 1PM si 3PM erau date si valorile maxime ale condensatorilor ce pot fi folositi, fct. de tensiune. La ambele punti erau date R serie minime; 3PM05 suporta 4700uF cu ceva 0,2-0,3ohmi. Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat Noiembrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2017 Salut din nou Din ce am citit prin discutiile voastre despre punti redresoare am tras concluzia ca pentru doua kituri [cenzurat] ar fi destul de ok un filtraj [cenzurat] sper sa nu ma insel ... Doar ca nu prea stiu ce transformator sa iau ... de cat VA si ce amperaj sa scoata ... la voltaj m-am gandit sa il iau pe 32 pentru a ajunge la 45 de volti si in cazul asta pot folosii boxe pe 4 ohmi si 8 ohmi , daca as fi avut 50 de volti dupa filtraj nu as mai putea folosii boxe de 4 ohmi asta din ce spune in descrierea kiturilor . Cam ce transformator imi sugerati sa nu fie sub dimensionat pentru 2 kituri , radiatorul acesta [cenzurat] ar fi suficient pentru 2 kituri sau sa caut ceva mult mai mare pentru o racire mai buna ? 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum