Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificare

Olteanu Daniel_234083

Postări Recomandate

La asta m-am gandit si eu doar ca traful scoate alternativ si modulele dc au nevoie de continuu , ma gandeam sa i-au un transformator pe 12v 2A , altfel pentru transformator trebuie punte redresoare filtraj etc. Normal ar fi un transformator si acela cu 2x12 poate voi mai avea nevoie sa alimentez si altceva in viitor.

Mi-a dat o boxa un var de-al meu mult mai sanatoasa decat boxutele mele de sistem si acum daca depasesc jumatate de volum incepe sa distorsioneze si becul albastru se cam stinge ca si cum nu ar avea curent :| , voi lua legatura cu cei de la serviceul siteului sunt curios cam ce explicatii o sa`mi dea desii nu cred ca o sa`mi dea mari explicatii .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Seara buna , zilele acestea urmeaza sa imi ajunga protectia DC pentru boxe , am apelat la domnul Marian nu am vrut sa ma mai complic , acum as vrea sa ma orientez pentru boxe as vrea boxe de podea am cautat si am dat de

MAGNAT Monitor Supreme 2002 Putere RMS (W) 225 Putere muzicala (W) 450 Impedanta (ohmi) 8 Raspuns in frecventa 18 - 40.000 Hz Sensibilitate (dB) 93 Dimensiuni (W x H x D mm) 267 x 1080 x 335 Greutate (Kg) 46

Intrebarea ar fi sunt ok ? calitate pret ar merita 1500 sau sa ma orientez spre altceva ?

Link spre comentariu

Pai sunet clar si bine "echilibrat" nu as vrea sa am medii prea puternice sau bassul sa fie mult prea puternic , cred ca nu reusesc sa gasesc ceva rezonabil la 1500 ? Multi spun ca s-ar auzii ok , altii ca ar avea prea mult bass , nu ar fi problema ca le-as returna daca nu sunt multumit de ele .

Link spre comentariu

Studiaza si varianta TAGA TAV-806F, in gama asta...

Arata ok si din review-uri sunt laudate multumesc pentru sfat o mica problema ar fi impedanta de 6 ohmi , as avea o intrebare: pe acele boxe magnat de vruiam sa le cumpar impedanta este 4-8 ohmi , iar cei care le-au cumparat spun ca ar avea 4 ohmi am cautat putin pe google si multi zic ca-i chestie de marketing ... Am vazut la unele amplificari 4-8-16 ohmi asta in functie de cum sunt legate boxele la borne. Este posibil ca o boxa sa isi schimbe impedanta fara sa fie conectate la amplificare ?

Ar fi ok sa alimentez boxe de genul 4-8 ohmi cu amplificarea mea care "accepta" doar 8 ohmi sau mai mult tinand cont ca voltajul de alimentare este de 45v pentru o singura pereche de mosfeti si ar fi indicat doar boxe pe 8 ohmi . Ar fi problema daca as conecta boxe pe 6 ohmi ? spre exemplu cele sugerate de Nomikos cele de la magnat le scot din calcul pentru ca sunt pe 4 ohmi si nu ar fi prea ok pentru amplificare .Seara buna .

Link spre comentariu

Impedanta este prin extensie, o rezistenta in curent alternativ, deci este dependenta intr-o masura mare, nu neaparat de frecventa semnalului, cat de rezultatul comportamentului electromecanic al traductoarelor. Se masoara cu aparatura speciala, in anumite conditii.

Orice masuratoare la borne, in DC, este putin relevanta.

Teoretic, astea de 4-8 sunt un compromis acoperitor, dar te obliga la a sugruma ansamblul in functionare. Nu stiu in ce masura poti avea asteptari de puteri mari, cu amplificatoare proiectate sa sustina sarcini de 8ohm, fara riscuri. Desi, majoritatea amplificatoarelor de calitate, sustin lejer si 4ohm. Unele chiar 2ohm.

Nu stiu in ce masura e cazul.

Trebuie judecat in ansamblu...

Amplificatoarele cu comutatoare A B A+B, pun sarcinile in paralel, de aici obligativitatea de a utiliza in mod corect incintele. Minim 8ohm, daca ai 4 incinte, etc.

Link spre comentariu

Impedanta este prin extensie, o rezistenta in curent alternativ, deci este dependenta intr-o masura mare, nu neaparat de frecventa semnalului, cat de rezultatul comportamentului electromecanic al traductoarelor. Se masoara cu aparatura speciala, in anumite conditii.

Orice masuratoare la borne, in DC, este putin relevanta.

Teoretic, astea de 4-8 sunt un compromis acoperitor, dar te obliga la a sugruma ansamblul in functionare. Nu stiu in ce masura poti avea asteptari de puteri mari, cu amplificatoare proiectate sa sustina sarcini de 8ohm, fara riscuri. Desi, majoritatea amplificatoarelor de calitate, sustin lejer si 4ohm. Unele chiar 2ohm.

Nu stiu in ce masura e cazul.

Trebuie judecat in ansamblu...

Amplificatoarele cu comutatoare A B A+B, pun sarcinile in paralel, de aici obligativitatea de a utiliza in mod corect incintele. Minim 8ohm, daca ai 4 incinte, etc.

Gandeste-te ca amplificarea este facuta de mine ( un nestiutor in electronica) si cu ajutorul baietilor de pe forum am luat doua kituri cu o pereche de mosfeti le-am alimentat cu voltaj maxim specificat de producator nu as avea mari pretentii . sunetul este clar fara zgomot de fundal , dar nu stiu cat de fiabil este tinand cont ca nu am boxe sa il solicit la maxim pe 8 ohmi dar sa`l mai pun sa cante pe 4 ohmi cred ca nu ar fii o idee prea buna :d. Nici protectia DC pentru boxe nu am pus-o :)) poate cedeaza vre un modul si rezolv si boxele .

Editat de Olteanu Daniel_234083
Link spre comentariu

In primul rind pui protecție DC pt boxe.

Nici un amplificator nu ar trebui sa fie folosit fără protecție DC pt boxe (excludem de aici mofturile audiofile).

Pe urma dacă ai tot timpul tranzistorii reci (radiator supradimensionat sau ventilat forțat) aria SOA a tranzistorilor va fi maxima și ar trebui sa poată suporta și boxe de 4ohm.

Multe boxe 4-8 ohm sint notate asa pt ca au doua wooferele de 8 ohm conectate în paralel, eventual în topologie 2.5 sau 3.5, unul din wooferele lucrând numai la limita de jos a benzii reproduse pt a asigura o extensie bună în frecventa. Deci boxele vor avea 4ohm (sau în jurul a 4 ohm) doar la capătul de jos al benzii. Asta înseamnă că nu va forta prea tare amplificatorul decit dacă îți place să asculți "muzica" care sa darime pereții prin conținutul de bass, de exemplu testele pt reproducerea basului sau anumite genuri "muzicale" specializate pe zonă asta.

La ascultat muzica normala și la un volum decent nu va fi nici o problema.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

In primul rind pui protecție DC pt boxe.

Nici un amplificator nu ar trebui sa fie folosit fără protecție DC pt boxe (excludem de aici mofturile audiofile).

Pe urma dacă ai tot timpul tranzistorii reci (radiator supradimensionat sau ventilat forțat) aria SOA a tranzistorilor va fi maxima și ar trebui sa poată suporta și boxe de 4ohm.

Multe boxe 4-8 ohm sint notate asa pt ca au doua wooferele de 8 ohm conectate în paralel, eventual în topologie 2.5 sau 3.5, unul din wooferele lucrând numai la limita de jos a benzii reproduse pt a asigura o extensie bună în frecventa. Deci boxele vor avea 4ohm (sau în jurul a 4 ohm) doar la capătul de jos al benzii. Asta înseamnă că nu va forta prea tare amplificatorul decit dacă îți place să asculți "muzica" care sa darime pereții prin conținutul de bass, de exemplu testele pt reproducerea basului sau anumite genuri "muzicale" specializate pe zonă asta.

La ascultat muzica normala și la un volum decent nu va fi nici o problema.

Protectia DC pt boxe este pe masa , am luat-o de la Domnul Marian si`i multumesc pentru ajutor dar nu am avut timp sa cumpar o alimentare pe 12v . Radiatoarele nu stiu daca sunt supradimensionate pentru kituri am luat ce m-a sfatuit domnu Marian mai demult https://www.tme.eu/ro/details/rad-a6023_80/radiatoare/stonecold/ si sunt scoase din carcasa.

Link spre comentariu

Ideea este ca aria SOA se reduce pe masura ce temperature pastilei de siliciu creste. Deci cu cit este mai rece tranzistorul / tranzistorii cu atit rezista mai bine.

Cred ca nu-I nimic nou aici...........

Link spre comentariu

Ideea este ca aria SOA se reduce pe masura ce temperature pastilei de siliciu creste. Deci cu cit este mai rece tranzistorul / tranzistorii cu atit rezista mai bine.

Cred ca nu-I nimic nou aici...........

Multumesc ca ai dat definitia SOA pe intelesul meu . Tranzistorii sunt reci la volum de 1-2 % sa zic asa la volum mai mare undeva spre clip (ce indica modulul clip/peak) incep sa se incalzeasca nu am reusit sa las mai mult de 15 minute la volumul acela pt ca ma suna vecinul sa dau muzica incet . Radiatoarele se incalzesc dar nu la modul sa nu poti tine mana pe ele sunt calde spre fierbinti . Am observat atunci cand maresc volumul si peakul sta aprins permanent incep si distorsiunile si tot o data incepe si ledul albastru sa se intrerupa . Boxele nu sunt grozave poate cu niste boxe mai sanatoase voi putea sa cresc volumul mai mult momentan cu amplificarea la maxim volumul nu pot sa`l ridic mai sus de 50-55% pt ca incep distorsiunile si nu as vrea sa ard ori boxele ori kiturile .

Dupa ce voi monta protectia DC ce ar mai ramane de facut ?

Am uitat complet ce spune producatorul despre alimentare , eu aveam impresia ca am alimentat modulele cu voltaj maxim sa pot folosii modulele doar pe 8 ohmi, dar ulterior am zis sa nu depasesc 45v pentru a putea folosii ori 4 ohmi ori 8 ohmi.

In cazul acesta eu am transformatorul 35v 450 V dupa redresare nu cred ca ajunge la 45v nu cred ca ar fi problema daca as folosii boxe pe 4 omhi gresesc sau nu ?

• Putere de ieşire RMS - THD 0.025%
  • Vcc = ±45V, 100W/8Ω / Vcc = ±40V, 140W/4Ω
  • Putere de ieşire RMS - THD 0.06%
  • Vcc = ±50V, 120W/8Ω / Vcc = ±45V, 200W/4Ω

O alta intrebare as mai avea, se mai pot conecta inca 2 module cu traful actual (35v 450VA) redresarea este formata din 2 punti de 25A pe brat si cate 2 condensatori de 10.000 uF pe brat

Editat de Olteanu Daniel_234083
Link spre comentariu

Faptul ca ai ajuns cu volumul la 50-55% nu înseamnă nimic, puteai sa atingi puterea maxima la 45% deja.

Poziția butonului de volum nu spune ce putere scoți la ieșire din puterea totala ci spune cit de mult sau putin atenuezi semnalul de intrare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Multumesc ca ai dat definitia SOA pe intelesul meu .

SOA este o zona sigura de functionare pentru tranzistor ( este de fapt chiar traducerea ad-literam din Engleza a termenului ).

Reprezinta o plaja sigura de curent versus tensiune, plaja in interiorul careia tranzistorul este ok, in pdf SOA este indicat intr-un grafic, de regula spre sfarsit.

SOA singura insa nu-i deajuns pentru a fi sigur ca tranzistorul functioneaza in regim ok, pentru ca acel grafic din pdf presupune temperatura jonctiunii 25*C, lucru fizic imposibil in realitate.

Adica presupune o situatie utopica unde radiatorul este infinit iar rezistenta termica jonctiune/ambient este 0.

In realitate nimic din toate astea NU exista!

Motiv pentru care graficul SOA este putin relevant de unul singur, pe la inceputul pdf-ului exista un grafic ( nu la toate ) numit "power derating" care indica puterea maxim disipabila de tranzistor functie de temperatura, aia te intereeaza si mai mult, estimezi o temperatura maxim admisa si apoi poti sustrage din grafic o putere maxim disipabila de tranzistor, cu ceva calcule tensiune versus curent afli rapid daca esti in zona sigura. In pdf-urile unde graficul ala nu exista, exista in primul tabel la descrierea parametrului putere, si o nota "deranting above 25*C", iti da un factor cu care puterea scade cu fiecare grad celsius.

Am facut ceva calcule exemplificative in acest sens pe un topic de la alimentatoare cu un proiect didactic al meu referitor la regulatoarele liniare, vezi postarea #10 de aici:

http://www.elforum.info/topic/100402-regulatorul-liniar-de-tensiune-proiect-didactic/

Link spre comentariu

Marian, in multe datasheeturi aria SOA este data pt temperatura mare nu pt 25°C.

Uite aici un exemplu: http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MJL3281A-D.PDF

La pagina 4 jos este graficul SOA si desi nu scrie nimic de temperatura pe grafica sau in legenda lui, citind textul de linga grafic poti afla ca acel grafic este pt temperatura jonctiunii de 150°C.

In fine, noi intram in detalii prea amanuntite pt un incepator.

Partea importanta este ca (sper) ca a inteles ca-i important sa tina tranzistorii cit mai reci daca vrea sa forteze amplificatorul cu sarcini mici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări