clausnc Postat Noiembrie 9, 2017 Partajează Postat Noiembrie 9, 2017 Pt a avea curentul maxim repetitiv suficient de mare pt electroliticii folositi (mai ales la tensiuni mari) rezulta o punte cu un curent nominal sensibil mai mare decat cel maxim consumat de aparat. ............................................... Acel curent maxim repetitiv nu e RMS . Mai mult creste odata cu marirea capacitatii . De multe ori acel curent e limitat de transformator si ascunde greselile in ceea ce priveste puntea sau bateria de condensatoare. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 9, 2017 Partajează Postat Noiembrie 9, 2017 Ok! Poti sa ne faci un exemplu de calcul pt un caz practic, de exemplu +/- 65Vdc si filtrare de 10000uF pe ramura? Pt un curent mediu de sarcina de 4A cit ar fi curentul de PEAK REPETITIV care ar circula prin puntea redtresoare? Te rog daca nu te superi pt ca mie nu prea im iese calculul. Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat Noiembrie 9, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2017 (editat) Sper ca nu imi zici mie .... Am facut un ansamblu de amplificare fara radiator ... si ar fi urmatorul [cenzurat] . Ar mai trebuii o "carcasa" si radiator pentru a functiona ... pretul ar fii 500 ron fara radiator . Intrebarea ar fi urmatoarea si-ar merita banii tinand cont ca mie imi mai ramane sa fac doar legaturile care sunt destul de usoare ... fiecare componenta are manual de utilizare ... Sau sa ma orientez catre o amplificare din magazin ? Editat Noiembrie 12, 2017 de Shambala Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 9, 2017 Partajează Postat Noiembrie 9, 2017 Intrebarea era adresata lui @clausnc pt ca el a stirnit discutia cu puntea redresoare si deci consider ca are si ceva calcule in spate. Sper ca nu imi zici mie .... Am facut un ansamblu de amplificare fara radiator ... si ar fi urmatorul [cenzurat]; filtraj [cenzurat] trebuia smps ... dar presupun ca este ceva mai costisitor si ma rezum la atat momentan, Ar mai trebui o "carcasa" si radiator pentru a functiona ... pretul ar fii 500 ron fara radiator . Intrebarea ar fi urmatoarea si-ar merita banii tinand cont ca mie imi mai ramane sa fac doar legaturile care sunt destul de usoare ... fiecare componenta are manual de utilizare ... Sau sa ma orientez catre o amplificare din magazin ? Daca asa consideri sa stii ca esti intr-o mare eroare pt ca exact acolo se da chix de cele mai multe ori. Tocmai felul cum faci acele legaturi determina performantele finale ale ansamblului. 1 Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat Noiembrie 9, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2017 (editat) Ei dau mura`n gura ... in manualul de utilizare al filtrarii - doar sa fii daltonist sau beat ... sa gresesti pt ca incepi sa zicem Vcc+ fir cu fir pana ajungi la Vcc- sunt 5 fire ... pentru a lega un modul si alimentarea de la transformator alte 3 ... . Daca nu sunt probleme cu kitul si filtrajul mi se pare foarte usor ... trebuie multa atentie .... Editat Noiembrie 12, 2017 de Shambala Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Daca bazaie si are brum inseamna ca ai conectat ca-n manual. De aici si pana la o auditie de calitate... o sa se mai scrie vreo cateva pagini pana intelegi mesajul #20. Spor la treaba! Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Intrebarea ar fi urmatoarea si-ar merita banii tinand cont ca mie imi mai ramane sa fac doar legaturile care sunt destul de usoare ... fiecare componenta are manual de utilizare ... Sau sa ma orientez catre o amplificare din magazin ? Cea mai grea intrebare. Daca ai fi un audiofil exigent cu sunetul cu siguranta ca te-ai indrepta catre un magazin de profil si ai cumpara un amplificator de la un brand cunoscut, care sa-ti ofere un anumit tip de sunet, cautat de tine. Daca esti electronist si te joci des cu letconul, atunci gandul de a-ti face cat de cat cu manutza ta propriul amplificator devine mai apetisant. In acest ultim caz mai putin conteaza sunetul rezultat la final, cat mai degraba satisfactia, orgoliul de a iesi din rand si de a fi diferit de restul lumii. Deci fii tu insuti si hotaraste asa cum iti dicteaza inima. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 @clausnc #17 RMS este o noțiune matematică . Deci nu putem spune despre un curent ( fizic ) că este RMS așa cum zicem de plidă că este sinusoidal. Dar pentru orice formă a unui curent se poate calcula o valoare RMS care este egală cu valoarea curentului continuu care ar fi produs același efect termic. Se folosește de regulă pentru curenți periodici dar nu e obligatoriu , limitele de integrare diferă. @sesebe #18 Se dă un transformator de 400VA cu o tensiune de vârf în secundar de 2x65V , o cădere de tensiune nominală de 5% , un filtraj de 10000µF , redresare în punte cu priză mediană . Curentul efectiv prin fiecare diodă este de circa 4.5A cu sarcină de CC de 4A și de circa 6.3A dacă redăm la ieșire o putere de 200W/4Ω ( 10A vârf sinus ) . Sunt rezultatele unei simulări cu o foaie Excel pe care am făcut-o mai demult . Nu sunt 100% sigur dar sună plauzibil. Link spre comentariu
lukeme Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Mai exact, RMS = Root Mean Square = Medie Patratica https://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 N-am considerat necesar să fac precizarea, am presupus că toată lumea știe asta. Link spre comentariu
lukeme Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Esti mult prea optimist... Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Merci @Udar dar intrebarea era adresatu lui @clausnc pt ca el a sugerat ca o punte de 6A este prea mica. Din calculele mele tot asa reiesea, ca ar fi suficienta. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 (editat) Nu, puntea de 6A nu este suficientă din motive termice . ( Decât dacă folosim un radiator foarte mare ) Datele de catalog se referă la situația când puntea redresează dublu alternanță o tensiune alternativă pe o sarcină rezistivă . În această situație IRMS = 1.1 Iave deci pentru 4A am fi avut 4.4ARMS pentru toată puntea. În cazul nostru avem 9ARMS pentru toată puntea și capacitatea de 10000 µF nu e exagerată ( la 4A conduce la o pulsație de circa 2.8Vpk-pk ) Puterea disipată pe o diodă redresoare se calculează aproximativ cu formula PD = UD*Iave + rd * IRMS2 unde UD este tensiune ”de deschidere” a diodei 0,65-0,70V iar rd este rezistența dinamică a diodei - circa 50mΩ la o punte de 6A. Având pentru fiecare diodă Iave = 2A și IRMS = 4.5A obținem o putere disipată pe punte de peste 9W. Fără radiator o punte standard de 6A nu poate suporta această disipație iar cu radiator joncțiunea va avea 30-40°C sau mai mult peste temperatura radiatorului . Puntea KBPC6xx de la Diotec este specificată ca redresând 4.8A maxim cu sarcină capacitivă ( din păcate capacitatea nu este specificată ) pe un radiator de 300cmp în condițiile unei temperaturi a capsulei de 100°C. Pe de altă parte, dacă avem în vedere utilizarea amplificatorului într-un regim decent, disipația medie se reduce de câteva ori față de ce-am scris eu mai sus. Trebuie avut în vedere și curentul repetitiv de vârf care este de 30A la puntea menționată și 24A în simularea mea, cu DC la ieșire . Cu sinus este mai mare, la același curent mediu . Deci o punte de 6A este cam la limită - sub limită aș zice eu . Editat Noiembrie 10, 2017 de UDAR Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 Simularea mea (Pspice): U mediu redresat 63.5V V riplu 1.37V C filtru 22mF / 10mOhm Load ~225W (se incadreaza cu usurinta un amplif de 100W chiar si cu randament de 50% ) Rezistenta echivalenta totala traf+diode+etc = 0.15Ohm I mediu load 3.55A (KBU6xxx =3.4A fara radiator pe condesator si 4.8A cu radiator mare tot pe condesator) I peak surge (la conectarea alimentarii) ~222A /7msec (KBU6xxx =230A ) I peak repetitiv 24A (KBU6xxx =40A ) O punte KBU6xxx s-ar putea descurca daca amplificatorul este folosit pt ascultat muzica dar pt teste cu sinus la putere maxima are nevoie de radiator. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 10, 2017 Partajează Postat Noiembrie 10, 2017 "I peak surge (la conectarea alimentarii) ~222A /7msec (KBU6xxx =230A )" Chiar ai risca valori atat de apropiate ? Daca C > 22mF ? (toleranta este de 20%) (Si intamplator ai un traf baban, de 1-1,2kVA) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum