Marian Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Lukeme multumesc. Victor, nu am zis ca nu ar fi benefica acea valoare, ci ca nu sunt de acord cu ea, am si argumentat de ce in postarea anterioara, conteaza curentul, ca ala dicteaza zona de clasa A, nu disipatia care e produsul UI. In cazul de fata 5W per capsula e mult peste ncesar, nici macar la bipolari biasul optim n-ar impune o zona A asa exagerata. Eu cred ca se face o confuzie intre efectele distorsiunilor de trecere si cele armonice totale, adica atunci cand ai un curent de mers in gol prea mic, ai toate sansele ca sinusoida sa fie deformata in zona de trecere ( vizibil pe osciloscop ), si asta evident ca este sesizat de ureche, suna ca si cum suspensia difuzorului este descentrata, ca si cum ceva tine bobina pe loc, pe scurt suna urat. Asta se rezolva cu un curent de mers in gol destul de rezonabil ( ca sa nu zic mic ), nici pe departe valoarea ce ar impune acei 5W per capsula, deindata ce sinusoida arata perfect pe osciloscop, si urechea se va declara satisfacuta. Ori de aici si pana la diferente masurabile doar cu analiza FFT, este diferenta mare, si este totodata alta discutie, aceste diferente daca sunt percepute urechiometric, atunci se intampla numai de catre persoane cu urechi "antrenate" si pe boxe scumpe. Deci cei 5W se prea poate sa fie benefici cat priveste maximul posibil la armonici, n-am argumente contra, dar nu este cazul aici. Shambala, mesajul meu anterior nu ti se adresa tie. Intr-adevar o analiza fft versus diverse valori de curent de mers in gol, poate lamuri mai bine cat priveste valoarea optima, pe topicul meu mosfet 400 din cate stiu am facut ceva comparatii ( parca ), nu il mai caut si nici nu revin asupra lui prea curand, decesul mamei mi-a cam luat cheful de electronica momentan... Am intervenit aici pentru ca m-am saturat sa se tot mistifice electronica elementara, fie ca-l pui la o sursa, fie la un amplificator, tranzistorul are acelasi legi elementare de functionare. Nu cred ca ar mai fi ceva de spus, prin urmare ma retrag. Toate cele bune. Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Aiurea , n-are nicio treabă . Daca cineva care înțelege fenomenele ar fi măsurat tensiunile de deschidere GS la finali , ar fi înțeles de ce am recomandat o disipație in repaus de minim 5W . Sper sa priceapă toată lumea care este originea sunetului de tip MOS FET si de ce sunt preferați bipolarii in etajul final . Interesanta treaba ! La varianta mea de amplificator CF nu am observat vreo diferenta la sunet cand volumul era mic, undeva in surdina, atat cat am testat eu pe masa etajele cand faceam reglaje. Curentul de mers in gol e cam mic, dupa parerea mea, 25mA/pereche si am 4 perechi de finali. Nu am reusit nici acum sa termin cap coada amplificatorul ala, dar m-ai facut curios. Pot insira iar pe masa un etaj sa incerc cu urechea cum se aude sunetul in surdina sa vad daca chiar exista vreo diferenta. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 A , da ? Incearca sa folosesti finalii MOS FET identici cu cei din montajele AE200 ale lui Olteanu Daniel . Discutam dupa . Oricum FFT-ul se stabilizeaza dupa aproximativ 10 minute , abia dupa aia apare si armonica a doua si se schimba raportul intre armonicele pare si cele impare . Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Da, eu nu folosesc acei FQA in finali, dar cat de mare sa fie diferenta intre ei ? Si IRFP si FQA dad sunt verticali Despre ce FFT sa mai vorbim cand el spune: Am sesizat astazi ca la volum mic nu este sunetul clar are distorsiuni pe anumite frecvente de la ce sa fie ? ar trebuii reglat curentul in gol ? Aici clar distorsiunile sunt duse in balarii tipic unui curent de mers in gol prea mic. Nici eu nu sunt de acord ca trebuie sa dai un curent asa de mare ca sa nu mai auda el in surdina acel sunet distorsionat. De analiza FFT nu cred ca mai are rost sa vorbim, aia tine de fineturi. 1 Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Aha , deci discutam discutii . Scuze pentru ca v-am rapit din timpul vostru pretios . Data viitoare nu voi mai interveni , va las sa va invatati intre voi ce si cum despre fenomene pe care nici macar nu le banuiti . Cat despre cum functioneaza acea schema , asta e viata , va ramane un mister . Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Pai ce mister sa ramana fiindca ai explicat mai jos. Marturisesc ca eu n-am vazut schema si din punctul meu de vedere ar trebui mutat postul la comerciale unde e tristete mare. Misto! Spor sa fie ca belele curg! In principiu ai dreptate .Aceasta schema are o particularitate , are un etaj dublu bootstrap pe alimentare , iar superdioda folosește un stabilizator cu LED albastru pentru a nu varia curentul de prepolarizare la variatiile tensiunii de alimentare a etajului VAS datorate circuitului dublu bootstrap .Circuitul dublu bootstrap este necesar pentru a compensa randamentul scăzut datorat pierderilor tipice tranzistoarelor MOS FET ( tensiunea GS ) .Evident , nu poți cere unui amplificator de 100 de dolari sa funcționeze ca unul de 10.000 de dolari . P.S. O stiu pe aia cu ingustarea orizontului la un punct de vedere. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Da , in spiritul comertului iti inteleg invidia ! Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Da , in spiritul comertului iti inteleg invidia ! Am declarat in repetate randuri ca ii apreciez pe cei ce lucreaza si mai putin pe cei ce fac gargara cu nisip. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 E treaba ta ce faci in particular cu nisipul , aici esti offtopic ! 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 (editat) Daca ar testa multi cu analiza FFT sa vada diferenta dintre de ex 50mA vs 60mA la bias, ar ramine muti de uimire. Doar citiva miliamperi peste sau sub pragul "optim" si raspunsul FFT se modifica substantial. Si eu eram inainte ferm convins ca ceea ce fac eu e bine spre perfect, insa era doar BINE, totusi in citeva cazuri fiind departe de adevarul adevarat (sa-i zic asa). Urechea umana poate fi un reper bun dar si un mare pacalitor, ca doar e subiectiva. Unora le plac armonicele pare, altora cele impare. Desi tu poate reglezi impecabil amplificatorul, ca la carte cu analiza FFT si restul, unora nu le place, pur si simplu distorsiunile de cross-over plac unora mai mult decit un amplif care trece aproape perfect prin zero... E misto sa stai doar sa citesti fara sa intervii, fara sa te certi, intepi, etc. Exista un secret! Acesta este ca NIMENI nu detine adevarul suprem, in audio NU EXISTA! Sfatul meu pentru incepatori este intii sa faca un cvasicomplementar cu bipolari, apoi cind stapinesc bine sa treaca la structuri complementare pe iesire (PNP-NPN), si abia apoi la mosfeturi. Nervii pe care ti-i faci cu mosfeturile actuale (verticale) in audio, nu compenseaza 15-20 lei cit dai in plus pentru niste bipolare de calitate. Succes! Editat Noiembrie 21, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 21, 2017 Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 Adevaratul secret este , evident , secret ! Succes tuturor . Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat Noiembrie 21, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 Buna dimineata am stat pana la ora aceasta in speranta ca am sa`i dau de cap la purici muzicali )) . Situatia este urmatoare abia astazi am observat lucrul asta, un kit functioneaza ok fara distorsiuni la volum mic nu am bagat de seama asta pt ca cel cu probleme este ceva mai aproape de mine fata de cel care se aude ok ... Am incercat toate variantele am schimbat boxa, am schimbat semnalul audio de intrare pana si alimentarea kitului am facut schimb cu ramura unde functiona cel ok si la fel se comporta distorsiuni la volum mic , am umblat si la semireglabilul acela l-am invartit la maxim in ambele parti si nimic :( tot urat se aude la volum mic . Alta chestie kiturile au un beculet albastru atunci cand opresc alimentarea beculetul albastru de la kitul care functioneaza ok se stinge mai repede decat cel care distorsioneaza si inca ceva ciudata atunci cand opresc alimentarea cu curent amplificatorul mai functioneaza vreo 15-20 secunde ceva de genul din cauza condensatorilor... atunci cand se apropie de descarcarea condensatorilor mai pe la final se aude clar pentru vreo 3 secunde dupa care se opreste .. Ma pun la somn sa aveti o zi frumoasa ! Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 21, 2017 Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 Este strict necesar sa faci masuratorile minime recomandate - dc offset si I bias. Daca te temi sa masori cumpara 2 adaptoare pt testere din cele cu carlig agatator (hook clip) si reduci mult riscurile unor maini nu tocmai indemanatice - http://img.dxcdn.com/productimages/sku_150311_1.jpg ; - https://www.dhresource.com/260x260s/f2-albu-g1-M00-7C-11-rBVaGVVGRL2AFNASAADDVZJiWa8075.jpg/2mm-hook-clip-test-probe-clip-1000v-catiii.jpg ; - https://tomtop_wholesaler.guphotos.com/i/w?u=/images/E/E0717/E0717-6-3773.jpg Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 21, 2017 Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 Este evident ca unul dintre montaje are o problema de calibrare a biasului sau pur si simplu a fost livrat fara a fi fost macar probat ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 21, 2017 Partajează Postat Noiembrie 21, 2017 (editat) Eu banuiesc altceva: Daca a reglat semi de bias in ambele parti, la maxim si nimic, ori undeva este gresita o rezistenta din circuitul de reglaj bias (nu deschide suficient superdioda), ori diferentialul din fata este subpolarizat in curent si nu poate deschide suficient etajul VAS, implicit superdioda. O schema ar fi fost de mare ajutor, chiar si fara valori. POSIBILA REZOLVARE: Pe kit-ul functional, in timp ce cinta usor la 0,5-1W, masoara cu un multimetru digital tensiunea C-E la tranzistorul superdioda, noteaz-o si spune aici cit este. Deconecteaza-l de la tensiune (scoate-i ambele sigurante), lasa-l citeva minutele sa se descarce orice electrolitic de pe placa si masoara intre cursor si extrema de reglat a semireglabilului de bias, ce valoare in sute ohmi sau kOhmi are, noteaz-o si spune-o aici. Apoi pe celalalt kit, in aceleasi conditii ca mai sus (fara modul alimentat, sigurante scoase), regleaza semireglabilul sa aibe exact aceeasi valoare citita ca la modulul functional. Apoi alimenteaza-l, pune-l sa cinte la aceeasi putere ca si anteriorul, masoara tensiunea C-E la tranzistorul superdioda, si zi cit este. Daca valoarea masurata la modulul cu probleme este mai mica decit la cel corect functional, tinind mutimetrul intre C si E la trz superdioda, regleaza trimerul de bias pina tensiunea C-E tinde sa creasca. Incearca sensul la ambele curse ale potentiometrului, inspre stinga si inspre dreapta, ne intereseaza numai sensul in care tensiunea C-E superdioda creste (bias creste si el). La o cursa intr-o parte (stinga de ex) o sa ai o tensiune si in cealalta extrema (dreapta de ex) o alta tensiune (una mai mare si alta mai mica, depinde de sensul de rotatie pentru crestere bias la multitura). Daca tensiunea C-E la tranzistorul superdioda pe modulul cu probleme NU poate ajunge la valoarea masurata la modulul bun, chiar daca ai ajuns la maximul cursei, de ex la modulul bun masori sa zicem 6V C-E (doar ca exemplu) iar la cel cu probleme, sa zicem pina in 4-5V cu multitura la maxim, ai aflat ca beleaua este de la bias. Va trebui sa scoti pe hirtie schema de la superdioda sa o analizam. Ar fi binevenite si niste poze la rezolutie buna, fata/spate la modul, sa se vada cam ce este pe acolo. www.postimage.org pui aici forum code. As mai putea recomanda sa schimbi tranzistorul din superdioda (intre ei la module, fara sa umbi deloc la semireglabilul de bias la modulul bun, daca modulul bun se aude ok cu tranzistorul de pe modulul prost, trz e bun, daca se aude prost si aici, tranzistorul e prost). Am nimerit si eu cindva un lot de BD-uri cu beta f mic, BD-uri care nu deschideau corespunzator biasul la niste etaje finale, si astfel realizezi imediat daca este de pe modul problema sau chiar modulul cu probleme are un tranzistor cu beta f mic. Editat Noiembrie 21, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum