Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificare

Olteanu Daniel_234083

Postări Recomandate

Pentru a funcționa satisfăcător , metoda recomandata de mine ( minim 5W / capsula disipati in repaus ) este valabila doar pentru un radiator deosebit de generos .

In caz contrar , etajul final intra in avalanșă termica , iar rezultatul este distrugerea irevesibila :) a finalilor .

Link spre comentariu

Merci de incurajare!

Din pacate, deja am fost la vo' doa. :rade:

Tot lipseste o virgula, cu tot respectu' dom' injinier.

Curaj... poate la urmatoarea incercare.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Conform dex-ului, cuvantul "misconceptie" nu exista, este eroarea mea, mi-o asum si-mi cer scuze, promitand totodata ca nu se va mai repeta.

Reformulez spunand ca se perpetueaza insistent o tampenie cum ca un curent de mers in gol ceva mai mare, cere un radiator mai mare... pretindem un nivel elevat si de fapt promovam mituri...

Link spre comentariu

Mi se pare un neologism foarte OK... lasa, nu iti mai pune cenusa in cap degeaba... suna bine.

Da, e foarte clar ca nu e necesar un radiator mai mare.

Nu e mit, e practic o tampenie... parerea mea, de maistru :rade:

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Alin_cj, imi pare rau dar te inseli.

O jonctiune nu rezista la 175grC. Asta este valabil doar in anumite conditii, pt anumiti tz, pt perioade f scurte de timp, cu temperatura masurata intr-un anumit punct al jonctiunii. Nu trebuie luata nicidecum ca o axioma. Datele de catalog trebuie intelese, nu doar citite, pt ca altfel te vor pacali.

Ca axioma e bine sa iei ce am scris eu mai sus - 65grd pe partea metalica a capsulei. Hai, in conditii extreme, max.75grd.

Cu apa nici nu mai comentez, o singura picatura poate fi suficienta pt a se prelinge la pini. Pur si simplu nu se face asa ceva.

Indicatiile pe care le citezi sunt pt incepatori care picura apa pe tz ca sa vada daca frig sau inca mai tin....

A iti pune problema ne-reglajului in felul in care o faci tu inseamna ca nu ai ce cauta pe acest forum.

Aici biasul se regleaza ... :rade:

Pt Daniel Olteanu - recomandarea lui Victor sa folosesti un radiator final [mult] mai mare este perfect indreptatita.

Tine seama de amplasarea acestuia (in carcasa sau in afara ei), de amplasarea aparatului - intr-o stiva (unul peste altul) sau singur pe un raft, de distanta pana la raftul de deasupra, de temperatura maxima la care ajunge camera vara, etc.

Sau pur si simplu de sansa sa sune ferm mai bine cu un bias imens. (Trebuie testat, este posibil si sa nu fie asa.)

Link spre comentariu

Uneori prea mult abstract dauneaza realitatii.

N-as vrea sa dezbat modulele in sine, inteleg ca Sorteh este proiectantul lor si asta explica anumite chestiuni. S-a dorit ceva la dimensiuni Chinezesti si probabil s-a si obtinut, prezentarea este o gluma dar cui ii pasa...

Revin la subiect, indiferent de numarul perechilor de finali, iti asumi faptul ca ai o anumita disipatie maxim posibila, data de clasa de functionare, si asta e criteriul dupa care dimensionezi radiatorul, curentul de mers in gol adauga o valoare nesemnificativa la totalul disipatiei. Pai ar fi culmea ca sa alegi un radiator capabil sa disipe relaxat 40W, dar care sa nu poata face fata cu nici un chip la 45... Folositi-va logica. Si NU sunt de acord cu cifra data de Victor, cu cei 5W, nu spun absolut nimic despre curentul de mers in gol, si asta e ideea cu amaratul asta de bias ( mama ei de electronica ), adica sa ai o zona presetata de clasa A, adica o zona unde amandoua ramurile conduc un curent minim permanent, astfel incat trecerea de la o ramura la cealalta sa se faca fara a deforma sinusoida, si se obtine asta cu acea pre-polarizare minim permanenta, adica se impune o diferenta minima de potential intre portile celor 2 ramuri, una suficienta pentru a aduce potentialul poarta-sursa al fiecarui mosfet in zona pragului de deschidere ( Vth din pdf ). Cei 5W nu tin cont de tensiunea de alimentare, imaginati-va 2 scenarii, +/-20 si +/-80Vcc, care e curentul de mers in gol prin fiecare final in fiecare situatie daca impui acei 5W? Ca sa nu ai distorsiuni evidente la volum mic ( sinus nedeformat ) ar fi suficienti si 10-20mA de curent de mers in gol, daca urci la 40-50mA e arhisuficient pentru finalii mosfet ( si vorbesc din experienta ), si la 35V pe ramura disipi sub 2W cu fiecare final in gol, ceea ce pentru un radiator dimensionat suficient cat sa disipe minim 40-50W, e fix pix...

Asa cum spunea, mama ei de electronica transformata in mituri audiofile, tocmai bune de prostit naivii sa cumpere de toate...

Editat de marian
Link spre comentariu

Domnule Shambala, de ce nu vrei sa intelegi ca isi pierde garantia daca regleaza din potentiometru? Scrie in romaneste. De aia e marcat cu vopsea. Am vazut ca Daniel Olteanu vrea sa alimenteze la +-50v. Atunci curentul de repaus va creste sigur. Poate nu se mai aude trecerea prin zero. Daca tot se aude acea distorsiune, modulele trebuie returnate, dupa parerea mea. Daca umbla la potentiometru nu mai poate face asta.

Producatorul da 0.0045% thd la 5W si 50ma curent de repaus, ceea ce este imposibil daca are acel sunet de mosfet de la distorsiunea la trecerea prin zero...

Mosfetii fqa35p15/fqa28n15 sunt garantati de producator la 175 grade Tj. Tc poate fi si peste 100 de grade, intelege si tu din datele de catalog, fa calculele si vezi ca, la Tc de 100 grade si 50W disipati pe capsula , Rthjc=0.66c\w , temperatura jonctiunii ajunge la maxim 133 grade . "Axioma " ta cu 65 de grade se aplica la tranzistori cu germaniu de pe vremuri :)

Cu apa asa e, cam riscant, recunosc, dar trebuie sa fii atent . Macar vezi sigur cand capsula atinge 100 grade.

Editat de Alin_cj
Link spre comentariu

Marian , pe ce bazezi când susții ca sfatul meu ( 5W disipați / capsulă ) nu este benefic ?

Nu de alta , dar îți garantez că ești în eroare .

Pentru restul cititorilor , aștept ca inițiatorul subiectului să confirme / infirme soluția tehnică propusă de mine .

Link spre comentariu

Stai calm Marian :) ca nimeni nu zice de radiator pt 40W si care nu ar tine 45W.

Eu cred ca discutia era pe radiatorul folosit acum.

Eu am inteles cei 5W proclamati de Victor ca fiind disipati la tensiunea de acum, 2 x 35Vcc. Si mie mi se pare o valoare f mare a I repaos; ar trebui niste analize FFT pt diverse valori ale biasului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări