Shambala Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Tensiunea dc de la iesirea amplificatorului. Ar trebui sa fie intre cativa mV (ideal) si maxim cateva zeci de mV. Am corectat mai sus, sunt cate 4R de 1ohm/2W conectate in paralel (=> 0,25ohm la 8W). Ar trebui sa ai 8-10mV. Poti sa invarti din semireglabil pana pe la max. 15mV, dar sa tii mana pe radiator dupa aia sa nu urce prea mult temperatura. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Am sesizat astazi ca la volum mic nu este sunetul clar are distorsiuni pe anumite frecvente de la ce sa fie ? ar trebuii reglat curentul in gol ? cand este volumul mai mare nu este nici un fel de problema se aude clar .In sfarsit ai aflat pe pielea ta ca ala e sunetul de tranzistoare MOS FET .Scapi de el doar daca deschizi tranzistorii MOS FET la minim 5W disipati pe fiecare , in repaus . Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat Noiembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 (editat) https://imgur.com/a/6G2kc acelea sunt ? In sfarsit ai aflat pe pielea ta ca ala e sunetul de tranzistoare MOS FET .Scapi de el doar daca deschizi tranzistorii MOS FET la minim 5W disipati pe fiecare , in repaus . Credeam ca este vreo problema sa fi setat kitul pe 50v si eu le folosesc la 35v Impedanţă intrare: 33K Ce valoare sa aibe potentiometru 50 k este oke ? Editat Noiembrie 19, 2017 de Shambala Link spre comentariu
MVS Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Da, acelea sunt. Masori asa cum ti-a spus colegul Shambala. Posibil sa fie prea mic curentul de mers in gol, avand o tensiune de alimentare mai mica. Daca producatorul kit-ului a reglat curentul de mers in gol pentru +/-50V, va trebui sa-l reglezi pentru alimentarea ta de +/-35V. Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat Noiembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 (editat) Il las asa momentan pt ca imi este sa nu se incalzeasca dupa mai rau ... si plus ca nu am idee cum sa masor si poate il prajesc :( cat de curand am sa schimb traful si radiatorul dar ar fi indicat sa fac asta sa masor macar sa vad daca este ok curentul de acum ... Nu ma deranjeaza prea mult faptul ca este putin distorsionat sunetul la volum mic foarte putin sesizabil trebuie sa fii langa boxa ,atat timp cat la volum mai mare se aude clar . Dupa ce am sa schimb radiatorul si transformatorul am sa fac reglajele am crezzut ca sunt alte probleme ... Am mai intrebat ce valoare sa aibe potentiometrul tinand cont ca impedanta de intrare este specificata de 33k sau nu are legatura cu asta Editat Noiembrie 19, 2017 de Olteanu Daniel_234083 Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 As zice orice intre 10 si 100k, dupa cum ai. De preferat o curba log sau audio. Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat Noiembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 (editat) Este ok acesta http://www.adelaida.ro/potentiometru-stereo-6mm-piher-100k-6pso-100k.html sau http://www.adelaida.ro/potentiometru-stereo-100k-lin-pos16-log-100kb.html din ce imi aduc aminte punteam un condensator de 1 uF parca mai este nevoie si acum ? Editat Noiembrie 19, 2017 de Olteanu Daniel_234083 Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Ambele sunt logaritmice. Vezi care are fizicul mai potrivit pentru cutia in care pui ampliful, caci e mai usor sa potrivesti potentiometrul cutiei decat inversul. Sau care se potriveste cu butonul de-l vei pune, etc. Nu stiu ce vrei sa zici cu condensatorul. Nu e nevoie de nici un condensator la oricare dintre potentiometre. Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 Nu pune Piher ca merg foarte rigid cand invarti de ele. Pune unu ca asta http://www.adelaida.ro/potentiometru-stereo-6mm-10k-pos16-log-10k.html Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 19, 2017 Partajează Postat Noiembrie 19, 2017 (editat) Mie îmi place sa meargă rigid. Ps: potentiometrele piher mi se par mai calitative decit cel recomandat de Maxente. Editat Noiembrie 19, 2017 de sesebe 1 Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 (editat) Daniel, pune intrarea la masa si masoara tensiunea de la bornele acelor rezistente, ar trebui sa fie 10-15mV ( 0,01-0,015V ), daca este mult mai putin atunci este normal sa ai probleme la volum mic. Faptul ca semireglabilul este orizontal lasa de dorit, acolo se pune multitura, dar asta e alta discutie, reglezi din semireglabilul ala pana obtii cam 10-15mV la bornele acelor rezistente, n-ai cum sa arzi finalii daca o faci cu grija. Cat despre incalzirea suplimentara la curent de mers in gol mai mare, asta este o misconceptie foarte populara pe aici pe forum, un curent de mers in gol ceva mai mare inseamna o disipatie ceva mai mare in gol ( adica fara emnal ), insa este oricum nesemnificativa comparativ cu disipatia maxim posibila. Si dau un exemplu, inteleg ca ai +/-35V, presupunand un curent ipotetic de mers in gol de 100mA ( mult peste ce se foloseste de regula, dar intentionat exagerat ), disipatia in gol in etajul final este de 7W. Presupunand o putere maxima de 100W si un randament de 70%, asta inseamna o putere total consumata de 142W, deci o disipatie maxima de 42W in etajul final in sarcina. Deci si cu un curent de mers in gol exagerat pentru finalii mosfet, totusi disipatia cauzata de el este doar 16% din cea totala. Nu stiu cati inteleg asta... Referitor la potentiometre, la marcajele lor, langa cifra ce indica valoarea rezistentei ai si o litera cu majuscula, A este pentru logaritmic, iar B este pentru liniar. Orice valoare ai la indemana este ok, ceea ce trebui sa tii cont este ca acea valoare este o sarcina pe sursa de semnal, as sugera minim 10k. LE: Daca ai un curen de mers in gol deja setat ok, si totusi la volum mic se aude neplacut, atunci boxa are probleme la suspensie. Incearca-o pe alt amplificator sa fii sigur ca-i ok. LE2: Atunci cand mai vezi prezentari de module cu mosfet clasa AB in care se face subiect de prezentare cu staif din parametrul Rds-On, ocoleste-l, autorul bate campii, Rds-On in AB este complet irelevant, atata vreme cat nu te aflii la clipping, iesirea este strict controlata de reactia negativa, Rds-On n-are legatura. Editat Noiembrie 20, 2017 de marian 1 Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Caldura suplimentara degajata de un curent de repaos poate si de 10x mai mare nu este o misconceptie, nu uita ca in acest caz se foloseste un radiator de test, destul de modest. Sub nici o forma nu s-a pus problema functionarii montajului la Pd max (cu acel radiator). Link spre comentariu
lukeme Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Distorsiunile armonice THD sunt minime la curenti de repaos de 20...50mA. Iesirea din gama asta duce la inrautatirea THD-ului. Practic, radiatorul nu se incalzeste sesizabil la puteri disipate atat de mici. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 20, 2017 Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Shambala cine a pomenit de polarizare de 10 ori mai mare? Eu sigur nu. Reformulez: Un curent de mers in gol rezonabil nu influenteaza cu nimic alegerea radiatorului potrivit! PS: Ai vazut radiatorul ala, ai impresia ca nu poate disipa nici macar 5-10W? Pe bune? In fine, Victor a inteles la ce m-am referit, la fel poate si altii, n-are sens sa insist. Link spre comentariu
Olteanu Daniel_234083 Postat Noiembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2017 Daniel, pune intrarea la masa si masoara tensiunea de la bornele acelor rezistente, ar trebui sa fie 10-15mV ( 0,01-0,015V ), daca este mult mai putin atunci este normal sa ai probleme la volum mic. Faptul ca semireglabilul este orizontal lasa de dorit, acolo se pune multitura, dar asta e alta discutie, reglezi din semireglabilul ala pana obtii cam 10-15mV la bornele acelor rezistente, n-ai cum sa arzi finalii daca o faci cu grija. Cat despre incalzirea suplimentara la curent de mers in gol mai mare, asta este o misconceptie foarte populara pe aici pe forum, un curent de mers in gol ceva mai mare inseamna o disipatie ceva mai mare in gol ( adica fara emnal ), insa este oricum nesemnificativa comparativ cu disipatia maxim posibila. Si dau un exemplu, inteleg ca ai +/-35V, presupunand un curent ipotetic de mers in gol de 100mA ( mult peste ce se foloseste de regula, dar intentionat exagerat ), disipatia in gol in etajul final este de 7W. Presupunand o putere maxima de 100W si un randament de 70%, asta inseamna o putere total consumata de 142W, deci o disipatie maxima de 42W in etajul final in sarcina. Deci si cu un curent de mers in gol exagerat pentru finalii mosfet, totusi disipatia cauzata de el este doar 16% din cea totala. Nu stiu cati inteleg asta... Referitor la potentiometre, la marcajele lor, langa cifra ce indica valoarea rezistentei ai si o litera cu majuscula, A este pentru logaritmic, iar B este pentru liniar. Orice valoare ai la indemana este ok, ceea ce trebui sa tii cont este ca acea valoare este o sarcina pe sursa de semnal, as sugera minim 10k. LE: Daca ai un curen de mers in gol deja setat ok, si totusi la volum mic se aude neplacut, atunci boxa are probleme la suspensie. Incearca-o pe alt amplificator sa fii sigur ca-i ok. LE2: Atunci cand mai vezi prezentari de module cu mosfet clasa AB in care se face subiect de prezentare cu staif din parametrul Rds-On, ocoleste-l, autorul bate campii, Rds-On in AB este complet irelevant, atata vreme cat nu te aflii la clipping, iesirea este strict controlata de reactia negativa, Rds-On n-are legatura. Boxele nu au nimic pentru ca inainte au functionat cu vechea amplificare (amplituner delia electromures) si nu am avut probleme cu distorsiunile la volum mic .... Cat despre a incerca sa vad ce pot modulele acestea mai am de muncit in primul rand trebuie schimbate transformatorul si radiatorul si chiar si atunci imi trebuie boxe pt ca mititelele alea de boxe mai mult de 10 w nu au si nu are rost sa le fac sa scoata fum . Si nu prea pricep la ce mod te referi sa pun intrarea la masa, gen sa unesc IN ul cu GND la semnal Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum