Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce va iluminati baia?

Vizitator

Postări Recomandate

Si dezavantajele care ar fi la o '' instalatie cu leduri'' ? intr-un spatiu de locuit ,in afara faptului ca pentru mine lumina lor imi creaza un dinsconfort comparativ cu un incandescent.

Link spre comentariu

Dacă nu alegi o temperatură de culoare și un CRI potrivit, e normal să ți se pară aiurea lumina ledurilor. Nu orice lumină e suportată la fel de către oricine.

Link spre comentariu

Indiferent de temperatura de culoare, LED-urile au o lumina oribila, cele cu lumina rece(5000-6500 K) par o lucoare radioactiva, nesanatoasa, iar cele cu lumina "calda"(2700-3500K) produc o lumina galbuie, triiiiista ca moartea, fara pic de viata in ea-nu au nuanta aurie a becurilor cu incandescenta. Nu mai vorbim cat de "sanatos" e ciocul albastru la LED-urile reci...economisesti 5 lei la curent intr-un an, si dai pe ochelari 500 de lei. Iar in baie, daca se defecteaza d ela umezeala sursa in comutatie a LED-urilor, ai economisit...din parti.

natural_vs_artificial.jpg

Link spre comentariu

Nu e vorba doar despre asta ,mai este unghiul de dispersie ,surse de curent constant,radiatoare babane care duc la un aspect de cacao intr-o locuinta etc. ,or fi bune in magazine,vitrine iluminat stradal ,plus costuri ridicate ,aia cu economisirea in 50 de ani e vax albina.

Link spre comentariu

Se poate inchide si rog un moderator sa o faca. Se bat campii deja. De teorie sunt satul, practica ne cam omoara. Am asteptat poze cu corpuri de iluminat, nu teorii despre fotometrie. Unii doar se lauda ca stiu si ca fac diy peste nivelul industriei.

Link spre comentariu

Vrei poze?!? 

Am sa pun eu una cu ceea ce lucrez acum pt balcon eventual chiar și în baie. 

Din păcate nu mi-au ajuns încă LED-urile planificate a fi utilizate și am testat numai cu 2 LED-uri de care aveam (de 57W) numai pt a face măsurători termice. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La tine am mai vazut una bine realizata in regim diy (si cred ca esti singurul care a facut ceva sa arate si bine) , dar cam mare investitia. De aceea as prefera ceva facut in serie.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pozele la ceea ce lucrez acum:

Temperatura COB-ului / radiatorului masurata cu un PT1000 pt mai multe variate de incarcare in putere (binenteles avind cutia inchisa):

image.png.16635e4f3e0f8b0c44b3b04c3f17840c.png

Pe orizontala este timpul in minute iar pe verticala temperatura in grade Celsius.

Aspect cu LED-urile aprinse dar cu putere mica pt a se vedea si restul inclusiv aspectul corpului cu LED-urile aprinse.....

luCsXp8.jpg 

Avind capacul dat jos pt a fi vizibile LED-urile si radiatorul: 

3XktYpP.jpg

Si aspectul radiatorului:

jMlsjLf.jpg

In final vreau sa utilizez 4-6 LED-uri / COB de 28W alimentate cu 16-20W (putere totala pt tot corpul de iluminat) si sa utilizez doua de astea in balcon.

Radiatorul urmeaza a fi inloculit cu unul dintr-o singura bucata de 30cm lungime.

Pt bai voi cauta un corp de iluminat similar dar mai ingust si mai lung (cam 4cm x 50cm) si voi utiliza mai multe COB-uri alimentate mult sub maximul suportat, cu un maxim in tot corpul de 25-35W.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Fan Elforum a spus:

La tine am mai vazut una bine realizata in regim diy (si cred ca esti singurul care a facut ceva sa arate si bine) , dar cam mare investitia. De aceea as prefera ceva facut in serie.

Daca ai sa cauti solutii industriale de serie ai sa vezi ca cele care arata bine si au si un flux luminos rezonabil (de peste 2000 lumeni) au si un pret pe masura , eventual chiar mai mare decit costul final la solutia mea in caz de productie de miniserie dar avind LED-uri cel putin indoielnice (ca sa nu spun proaste) la capitolul CRI.

Cel mai bun CRI pe care l-am gasit la solutiile integrate a fost CRI>80 fara a avea specificat R9 comparativ cu lustra mea ce are CRI>95 si R9>90. Majoritatea au CRI>70.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu vad comentarii de la persoane care in mod evident nu au avut de a face cu COBuri sau LEDuri recente si de calitate + montate in incinte optice decente + alimentate corect.

Va asigur ca daca indepliniti astfel de conditii lumina nu este nici deranjanta, nici nociva , nici neplacuta subiectiv.

Nu credeti parererea mea obiectiva? Vorbiti cu colegul Sesebe care are instalatii care corespund cu ce am spus la inceputul postarii.

Unde este pragul de confort? - asta este ceva subiectiv, dar cum spunea Sesebe sunt deja disponibile COBuri accesibile ca pret (nu neaparat ieftine) cu CRI si cu R9 care fac de rusine orice varianta fluorescenta... si nu prea mai sunt departe nici de variantele ideale ca CRI, adica cu incandescenta.

Daca adaugam marele avantaj fata de incandescenta - cel de a putea alege temperatura de culoare adecvata - cel putin la calitatea luminii stam mai bine ca orice alta alternativa disponibila

asta impreuna cu randamente energetice care sunt si ele cele mai bune disponibile.

Sa ai cea mai buna alternativa care poate fi achizitionata - indiferent despre ce produs discutam - niciodata nu va fi ceva foarte ieftin... asa ca nu vad nici o mirare sau justificare cand cineva spune ca ce a facut Sesebe este scum... Dimpotriva...

Link spre comentariu

Cum scoti caldura din cutia aia? Vad cateva gauri la capete, dar nu vor fi prea utile cand practic lipesti cutia de tavan. 

As opta pentru 2 bucati in balcon (banuiesc ca e ala de 3-4-5m x 1m). Incarci mai putin radiatorul si elimini mai usor caldura (fiind mai putina).

Pentru spatii "tehnice" solutia LED este imbatabila in ceea ce priveste fluxul luminos. 

LE: am zis tehnice caci arata inca rau solutiile amatoricesti. 

Multi avem intolerante la soare (nu toti poarta ochelari de soare ca asa e moda), si nu purtam ochelari de vedere din cauza asta. O lumina slaba face mai rau ochiului decat una LED. Nu sta nimeni cu ochii in LED sau in incandescent sa vada radiatia albastra sau aura becului. 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Eu am în bucătărie un tub cu leduri cumpărat din comerț, sunt mulțumit de lumină și temperatura de culoare și nu a costat mult, nefiind vreo firmă renumită.Îl luasem doar de curiozitate, neavând mari așteptări de performanță, chiar nu mă așteptam să facă față, dar are deja cam un an de când merge fără probleme....

E marca ,,Evotools,,...o chinezărie oarecare.

Link spre comentariu

Da dar sigur au R9 infim-inexistent. 

Valoarea lui R9 contează la felul cum va arata mincarea. Cu un R9 foarte mare (peste 80-90) mincarea arata mai bine mai apetisanta. 

Link spre comentariu

Presupunem ca facem pe dracu in patru si avem un punct luminos in tavan. Are cri, eficacitate luminoasa, r9 si tot ce vrea fiecare. Ce pui in jurul lui ca sa nu se vada radiatoare, sarme, lipituri, pasta termoconductoare samd? Asta e intrebarea. 

Asta sau asta ?

Sesebe, in baie n-avem nevoie de R9. Mancarea e in alta camera. Ce e in baie nu imi pasa daca arata apetisant. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări